Nieuwsberichten

Hier vindt u nieuws- en persberichten die door gemeente Laren zijn uitgebracht.

 • Gemeente Laren start energiebesparingsaanpak vooroorlogse woningen

  24 mei 2022

  Gratis & onafhankelijk advies voor huiseigenaren uit Laren.

 • Feestelijke opening nieuw clubgebouw Maggy Lekeux

  24 mei 2022

  Het nieuwe en duurzame clubgebouw van de scoutingvereniging Maggy Lekeux Laren-Eemnes werd zaterdag 21 mei officieel geopend. Locoburgemeester Stam van gemeente Laren en burgemeester Van Benthem van gemeente Eemnes verzorgden de openingshandeling.

 • Ga de uitdaging aan: een week zonder afval

  Jaarlijks organiseert Milieu Centraal de Week zonder Afval. Dit jaar van 30 mei tot en met 5 juni. Minder afval produceren is goed voor het milieu. Het is nog beter dan afval recyclen. Je bespaart zo grondstoffen en energie.

 • Coalitieakkoord Laren gereed

  Larens Behoud, VVD en D66 hebben een coalitieakkoord bereikt. Komende week leggen zij dit voor aan inwoners van Laren.

 • Herdenking 4 mei

  Vandaag konden we als vanouds samen stil staan bij de gevallenen van de Tweede Wereldoorlog en alle mensen die als gevolg van oorlog en vredesmissies zijn omgekomen. De herdenking vond plaats bij het oorlogsmonument op de Brink.

 • Brand woning rietenkap

  In Laren is op woensdagochtend 04 mei 2022 een brand ontstaan bij een woning met rietenkap op de Erfgooiersdwarsweg. Er kwam veel rook vrij. Woensdagmiddag berichtte de brandweer via Twitter: In #Laren is de brand uit. Er komt nog een kraan om het riet en verbrande materialen op te ruimen. Dus er zal nog enige overlast zijn in de nabije omgeving. Einde berichtgeving over deze brand

 • Coalitiebesprekingen in volle gang

  De fracties van Larens Behoud, VVD en D66 onderhandelen over de vorming van een nieuwe coalitie.

 • Nederlandse nationaliteit voor 5 inwoners

  Op 28 april 2022 kregen 5 inwoners van Laren de Nederlandse nationaliteit.

 • 4 ,5 en 6 mei, programma

  Met elkaar herdenken we het beëindigen van de Tweede Wereldoorlog en vieren we dat we sindsdien weer in vrijheid leven. Benieuwd naar het programma?

 • Drie Koninklijke Onderscheidingen in Laren

  Op dinsdag 26 april 2022 ontvingen drie inwoners uit Laren een Koninklijke Onderscheiding voor hun bijzondere verdiensten. Het gaat om mevrouw Van Gool-Van Putten, de heer Douwes en de heer Jongma. Het College van Burgemeester en Wethouders zocht de gedecoreerden persoonlijk op om dit feestelijke nieuws mee te delen. Na een individuele toespraak hing de burgemeester bij hen de versierselen op die horen bij een Ridder in de Orde van Oranje Nassau.

 • Maatregelen eikenprocessierups

  De eikenprocessierups. U bent ´m vast niet vergeten. De rups kan in een eikenboom zitten en heeft brandharen. Om de groei van deze rupsen zoveel mogelijk te beperken, is bestrijding noodzakelijk. Eind april zijn de werkzaamheden gestart.

 • Maai mei en juni niet

  Imkers uit de regio roepen u op om in de maanden mei en juni uw tuin niet te maaien. Door in die periode (een stuk van) uw gazon niet te maaien, legt u een rijk buffet aan voor belangrijke beestjes, zoals wilde bijen, kevers, vlinders en hommels. Vooral in het voorjaar kunnen ze dat goed gebruiken.

 • Energietoeslag aanvragen

  Heeft u een laag inkomen en moeite met het betalen van uw energierekening? Misschien heeft u recht op de eenmalige energietoeslag.

 • Versa organiseert rouwwandeling op 20 april

  Versa Welzijn organiseert op woensdagmiddag 20 april een rouwwandeling. Het is een wandeling met een groep mensen die een dierbare hebben verloren. Doel van de wandeling is om met elkaar in gesprek te komen en ervaringen te delen over verlies en rouw.

 • Vragenlijst ‘Waar staat je gemeente’

  Heeft u de vragenlijst van ‘Waar staat je gemeente’ al in de bus aangetroffen? Alle huishoudens in de gemeente ontvangen deze vragenlijst. Inwoners worden gevraagd een mening te geven over onderwerpen zoals dienstverlening, vuurwerk, de voorzieningen in de gemeente en woon- en leefomgeving.

 • Wijzigingen GAD rondom de feestdagen

  Tijdens de komende feestdagen wijzigen de dagen waarop de kliko’s geleegd worden.

 • Haal zonwinst uit uw bedrijfsdak

  Veel bedrijfsdaken zijn geschikt voor zonnepanelen. Daarom nodigt de gemeente uw bedrijf graag uit om mee te doen met de energietransitie via het project Zonwinst.

 • Ruim 135 Larense kinderen op de fiets voor Praktisch Verkeersexamen

  Vanochtend gaf wethouder Ton Stam het officiële startsein voor het VVN praktisch Verkeersexamen. Aan dit examen doen de groepen 7 van vier Larense basisscholen mee. In totaal gaat het om ruim 135 leerlingen. De start vond zoals ieder jaar plaats tegenover basisschool De Binckhorst - St. Jan aan de Eemnesserweg 17 in Laren. Het verkeersexamen wordt verzorgd door Veilig Verkeer Laren in samenwerking met politie en de gemeente.

 • Opening Papageno Kunstommetje 2022

  Vrijdag 1 april (geen grap) is het Papageno Kunstommetje officieel geopend. Dit jaar met als thema Afval, hoezo? Dertien deelnemende organisaties hebben in een schoenendoos afval verzameld. Dit afval is vervolgens door de jongeren van de Papageno kunstgroep, geleid door Maja Boot, in kunstwerken verwerkt.

 • Sluitingsdagen Maatschappelijke Zaken HBEL

  Het Informatiepunt Maatschappelijke Zaken HBEL is gesloten op de volgende dagen:

 • Voorkom een volle afvalbak!

  Minder afval produceren is goed voor het milieu. Het is nog beter dan afval recyclen. Je bespaart zo grondstoffen en energie. Met een paar makkelijke tips kunt u uw eigen afvalberg flink kleiner maken. Zo is er bijna geen vuilniszak meer nodig!

 • Buurtbewoners willen graag verder met dierenweide Melkweg/Jordaan

  Tientallen jaren zorgde de familie de Ruiter-Zwanikken uit Laren met veel plezier en grote toewijding voor het stuk openbare grond nabij Melkweg/Jordaan en de daar aanwezige dieren. De verhuizing van deze familie naar Eemnes maakte hier in 2021 een einde aan. Aan de oproep van de wethouder aan buurtbewoners om mee te denken over de toekomst van dit perceel gaf een grote groep bewoners gehoor.

 • Adviesraad Sociaal Domein HBEL zoekt nieuwe leden

  De Adviesraad Sociaal Domein Huizen-Blaricum- Eemnes- Laren (verder HBEL) zoekt drie enthousiaste nieuwe leden:1 inwoner uit Eemnes en 2 inwoners uit Laren kunnen solliciteren.

 • Herinneringsbomen slachtoffers WOII

  Op 4 mei herdenkt Laren inwoners die in de Tweede Wereld oorlog zijn omgekomen met speciale herinneringsbordjes om de bomen op de Brink bij het tijdelijk Holocaust monument. De bordjes zijn een idee van het 4-5 mei comité en bedoeld om de slachtoffers een gezicht te geven. Niet alleen de namen staan erop, maar ook tekeningen, afbeeldingen, foto’s en indien bekend informatie over de persoon. De bordjes worden gemaakt door vrijwilligers en kunstenaars.

 • Let op, er circuleert Phishingmail!

  Vanuit Mijn Overheid wordt een mail verspreid die niet door de gemeente is verstuurd. Klik niet op linkjes in de mail en verwijder het bericht uit uw mailbox.

 • Oekraïne: hulp & opvang

  Op deze pagina's vindt u meer informatie voor Oekraïense vluchtelingen in Laren en iedereen die zich voor hen wil inzetten.

 • Politiek de klas in

  Hoe word je wethouder? Wat betekenen de woorden ‘sociaal domein’? Hoe voer je een debat en wat is nu een goede verkiezingsposter? Wethouder Jan den Dunnen, oud-wethouder Karen van Hunnik en raadslid Sean Bogaers mochten de leerlingen van ons programma IMC on Tour in Laren tijdens deze gemeenteraadsverkiezingen binnenleiden in de wereld van de politiek.

 • Groot Onderhoud aan A1/A27 knooppunt Eemnes

  Van 1 april tot 20 juni voert Rijkswaterstaat in 7 weekenden groot onderhoud uit aan knooppunt Eemnes met diverse afsluitingen tot gevolg.

 • Doe mee aan 'voel je goed' !

  Binnenkort begint de cursus ‘Voel je goed!’ voor inwoners van Huizen, Blaricum, Eemnes en Laren. In de cursus krijg je adviezen en lessen in makkelijke taal. Het gaat over gezond eten en bewegen.

 • Regeling energiekosten

  Het kabinet maakte eerder al bekend dat huishoudens met een inkomen op of net boven het sociaal minimum in 2022 via de gemeente een toeslag kunnen krijgen voor het betalen van hun energierekening.

 • Eerste groep Oekraïense vluchtelingen aangekomen

  Donderdagavond 17 maart 2022 is een eerste groep Oekraïense vluchtelingen aangekomen in Eemnes. Het gaat om ongeveer 30 personen die worden opgevangen in hotel De Witte Bergen. Op deze locatie kunnen zij in ieder geval de komende weken blijven.

 • Gratis zelftesten en mondkapjes voor inwoners met laag inkomen

  Op 15 maart kondigde het kabinet verdere versoepelingen aan van de coronamaatregelen. Het advies blijft nog wel om bij klachten een zelftest te doen. Ook is aangegeven dat inwoners zichzelf en anderen kunnen beschermen door een mondkapje te dragen op drukke plekken. Om financiële drempels voor inwoners met een klein budget weg te nemen, stellen de BEL-gemeenten gratis zelftesten en mondkapjes beschikbaar.

 • Buurtsportcoaches lanceren nieuwe boekjes van Sjors Sportief en Sjors Creatief in Blaricum, Eemnes en Laren!

  Goed nieuws voor de basisschoolleerlingen in de BEL-gemeenten. Half maart 2022 ontvangen ze van Sjors Sportief en Sjors Creatief de nieuwe ‘Sjorsboekjes’. Hiermee kunnen ze ook dit schooljaar weer ruim 50 sport- en cultuuractiviteiten ontdekken, vaak gratis. Het is het vijfde schooljaar op een rij dat Sportief en Gezond BEL het succesvolle sport- en cultuurstimuleringsproject aanbiedt.

 • Hulp aan Oekraïners

  De gebeurtenissen in Oekraïne raken ook onze inwoners. Er zijn de afgelopen dagen ontzettend veel hulpacties opgestart. Van kleine, particuliere initiatieven tot zeer grootschalige hulpverlening van wereldwijd opererende organisaties.

 • Laren verbetert uitstraling centrum

  Met nieuwe bankjes, prullenbakken en een nieuwe bewegwijzering werkt de gemeente, in samenwerking met Bijzonder Laren, aan een stevige opknapbeurt van het centrum. Hiermee worden de eerste projecten uit het revitaliseringsplan centrum Laren zichtbaar. Dit plan werd in oktober 2021 door de gemeenteraad vastgesteld.

 • Balie Burgerzaken in BEL-kantoor vanaf 4 april andere openingstijden op maandag

  De balie Burgerzaken in het kantoor van de BEL Combinatie (Zuidersingel 5 in Eemnes) is vanaf 4 april elke maandag geopend van 14.00 tot 17.00 uur én van 18.00 tot 20.00 uur. U kunt hier terecht voor bijvoorbeeld het aanvragen van een paspoort, identiteitsbewijs, rijbewijs, uittreksel uit het bevolkingsregister, legalisatie handtekening et cetera.

 • Henriette Schwarz geëerd met straatnaam

  De gemeente Laren heeft een straat vernoemd naar Henriette Polak - Schwarz, één van de drijvende krachten achter de oprichting van het Rosa Spier Huis. In bijzijn van nabestaanden van mevrouw H.A. Polak - Schwarz onthulde wethouder Ton Stam donderdagmiddag 3 maart het straatnaambord. Ook Herold van den Berg, directeur van het Rosa Spier Huis, en toekomstige bewoners van de straat waren bij de onthulling aanwezig.

 • Hulp en ondersteuning Oekraïne

  De oorlog in Oekraïne brengt een golf van solidariteit op gang, met talrijke initiatieven. Ook in onze gemeente zien we dat inwoners hulp willen bieden of op andere manieren steun willen betuigen aan Oekraïne.

 • Aanleg glasvezel in alle drie BEL-gemeenten

  Woensdag 2 maart 2022 ondertekenden de wethouders Anne-Marie Kennis van de gemeente Blaricum, Peter Calis van de gemeente Laren, Theo Reijn van de gemeente Eemnes en Michiel Admiraal van DELTA Fiber Netwerk een samenwerkingsovereenkomst voor de aanleg van glasvezel in de drie BEL-gemeenten. Hiermee onderstrepen de drie gemeenten het belang van snel internet.

 • Brinkbus voor korte ritjes in het dorp

  Sinds 14 februari 2022 rijdt de Brinkbus in Laren! Het vervoer is bedoeld voor korte ritjes in het dorp naar locaties als de (huis)arts, Brinkhuis, supermarkt, et cetera. Het is gratis vervoer van deur tot deur voor ouderen en minder mobiele inwoners in Laren.

 • Sluiting woning Warrekam

  Op 25 januari 2022 is op last van de burgemeester een woning aan de Warrekam gesloten. Op grond van een overtreding van de Opiumwet is de woning voor drie maanden gesloten.

 • In gesprek met een zorgprofessional over corona?

  Bel 0800 7707707.

 • Houd computercriminelen buiten de deur!

  We doen veel meer zaken online. Dat maakt ook het risico groter dat criminelen inbreken op onze computers en smartphones. Hieronder een paar eenvoudige tips om het computercriminelen een stuk ingewikkelder te maken om geld of gegevens te stelen.

 • Extra compensatie energiekosten in 2022

  Het kabinet heeft bekendgemaakt dat huishoudens met een inkomen op of net boven het sociaal minimum in 2022 via de gemeente eenmalig € 200,- extra krijgen voor het betalen van hun energierekening.

 • Verzoek tot registratie politieke groepering

  De voorzitter van het centraal stembureau voor de verkiezing van de leden van de gemeenteraad van de gemeente Laren maakt bekend dat er een beslissing is genomen op het verzoek tot registratie van de naam van een politieke groepering. Met deze naam kunnen zij mee gaan doen met de gemeenteraadsverkiezing.

 • Ga de uitdaging aan: geen alcohol in januari

  IkPas gaat op 1 januari weer van start. Bij deze landelijke actie worden mensen opgeroepen een maand geen alcohol te drinken. Deelnemers worden zich zo bewuster van hun eigen drinkgewoonten en kunnen zelf ervaren hoe het is om een tijdje alcoholvrij te leven.

 • Kunst- en cultuurnota Laren: beleven, participeren en faciliteren

  Wie Laren zegt, zegt kunst en cultuur. In de Kunst- en Cultuurnota 2021 - 2025 staat op welke manier we de kunst en cultuur willen laten beleven, stimuleren en ondersteunen. Daarbij is het verbinden van de jeugd een speerpunt. De nieuwe nota, die in overleg met een klankbordgroep is opgesteld, is in november door de gemeenteraad vastgesteld.

 • Week tegen de Kindermishandeling

  Op 15 november start de Week tegen Kindermishandeling. Op dit moment groeit 3% van alle kinderen op in onveilige gezinssituaties. Wij hebben allemaal de verantwoordelijkheid om de veiligheid van deze kinderen te vergroten.

 • Eerste stap naar ontzameling kunstwerken

  Gemeente Laren bezit een kunstcollectie van een kleine 500 binnenkunstwerken. Het merendeel van de kunstwerken ligt opgeslagen in het depot en is niet toegankelijk voor publiek. De Stichting Beheer Kunstcollecties Blaricum en Laren inventariseerde het afgelopen jaar de kunstcollectie en adviseerde hierover. Het college is voornemens het advies van de stichting op te volgen en een deel van de kunstwerken uit de collectie te ontzamelen.

 • Werkzaamheden en afsluiting Stationsweg 1 Laren

  Aan de Stationsweg 1 (voormalige Chinees) zijn de voorbereidingen gestart voor de bouw van het nieuwe appartementencomplex La Gare. Tijdens de bouwwerkzaamheden wordt de Stationsweg vanaf de Burgmeester van Nispen van Sevenearstraat afgesloten. Het deel voor Stationsweg nummers 1 en 3 wordt als bouwterrein gebruikt. Het parkeerterrein aan de Stationsweg is bereikbaar via de ingang van de Stationsweg aan de Hilversumseweg. De afsluiting start in de week van maandag 18 oktober 2021 en duurt naar verwachting ongeveer een jaar.

 • De heer Majoor ontvangt Koninklijke Onderscheiding

  De heer Majoor (1963) is benoemd tot Lid in de Orde van Oranje-Nassau. Burgemeester Nanning Mol overhandigde de Koninklijke Onderscheiding tijdens de opening van het nieuwe clubhuis van SV Laren’99. Hij ontving deze onderscheiding o.a. vanwege zijn tomeloze en vrijwillige inzet (40 jaar vrijwilliger) voor SV Laren’99.

 • Gemeentelijke aanslagen verstuurd

  Op 7 mei 2021 verstuurt de gemeente weer aanslagen van de gemeentelijke belastingen (o.a. OZB, afvalstoffenheffing, rioolheffing).

 • 4 Koninklijke Onderscheidingen

  Burgemeester Nanning Mol mocht op 26 april, tijdens de lintjesregen, 4 Koninklijke Onderscheidingen uitreiken. Een inwoner uit Laren, een echtpaar uit Eemnes en een inwoner uit Amsterdam ontvingen uit handen van burgemeester de onderscheidingen. Het echtpaar uit Eemnes en de inwoner uit Amsterdam verrichten veel werkzaamheden in Laren en om die reden overhandigde burgemeester Mol de onderscheidingen.

 • Gratis ontwikkelprogramma Educentre

  Opleidingen zijn ontzettend belangrijk voor uw ontwikkeling. Daarom bieden de gemeenten Huizen, Blaricum, Eemnes en Laren (HBEL) opleidingen, leerroutes en competentietesten aan voor inwoners. U kunt gratis en onbeperkt gebruikmaken van het online ontwikkelprogramma van Educentre.

 • Financiële zelfredzaamheid Huishoudelijke Hulp

  Op 31 maart 2021 stemde de gemeenteraad in met het voorstel om financiële zelfredzaamheid te betrekken bij aanvragen voor hulp bij het huishouden via de Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo). Dit gebeurt door het aanpassen van de verordening sociaal domein Laren. Het gaat daarbij alleen om nieuwe aanvragen voor hulp bij het huishouden van inwoners die nog geen gebruikmaken van deze Wmo-voorziening.

 • Maria Klingenberg nam afscheid van de raad en ontving Koninklijke Onderscheiding

  Op woensdag 31 maart nam voormalig raadslid Maria Klingenberg (Liberaal Laren) tijdens de raadsvergadering officieel afscheid van de raad. Ook ontving ze uit handen van burgemeester Nanning Mol een Koninklijke Onderscheiding. Dit om haar te bedanken voor haar jarenlange inzet als raadslid voor de gemeente Laren.

 • Sluitingsdagen Maatschappelijke Zaken

  Bij Maatschappelijke zaken kunt u terecht voor al uw vragen over zorg en welzijn, werk en inkomen en jeugd(hulp). In verband met corona is het loket in ieder geval tot 1 juni 2021 gesloten.

 • Walking Hockey is meer dan alleen sport

  Nog voor de lockdown kwamen inwoners uit Laren wekelijks bij elkaar voor Walking Hockey. Een sportactiviteit voor 55-plussers dat wordt gegeven bij LMHC. Het is in samenwerking met de buurtsportcoaches opgezet. Ook al is de activiteit nu gestopt vanwege corona, het heeft wel mensen samengebracht. Sheila neemt deel aan de sport en vertelt over haar ervaringen.

 • Gastles over democratie en verkiezingen voor groep 8 van de Gooische School

  De burgemeester, een wethouder en een raadslid voor de klas: voor de leerlingen van groep 8 van de Gooische School in Laren was donderdag een bijzondere dag. Ze kregen via het digibord les over democratie en over de taken van een burgemeester, wethouders en de gemeenteraad.

 • Voortzetting verkeersmaatregelen Brink

  Ook de weekenden van 6 en 7 maart en 13 en 14 maart plaatst de gemeente afzettingen in het centrum van Laren. Doorgaand autoverkeer kan vanaf de Eemnesserweg en vanaf de Burgemeester van Nispen van Sevenaerstraat niet de Brink oprijden. Hiermee willen we zorgen voor een goede verkeersdoorstroming op de Brink. Het winkelgebied blijft voor bezoekers en inwoners bereikbaar. Bewoners worden geadviseerd andere routes te nemen het dorp in. Alle overige straten blijven bereikbaar.

 • Laren heeft eigen dorpsradio

  Erik Hurink, gemeenteraadslid voor Larens Behoud, heeft het initiatief genomen om naast de regionale zender NH Gooi een nieuwe radiozender te beginnen: Dorpsradio Laren, voor en door Laarders. Het initiatief werd met open armen ontvangen. Het aantal vrijwilligers is de dertig al gepasseerd!

 • Gezocht: stembureauleden en tellers

  Op 17 maart 2021 is de Tweede Kamerverkiezing. We zoeken nog kandidaten voor de functies van stembureaulid en teller. De gemeente betaalt hiervoor een vergoeding.

 • Commissievergaderingen vervallen

  De Commissie R&I van 9 februari en Commissie M&F van 11 februari vervallen. De raad besluit bij de vaststelling van de agenda op 17 februari of deze onderwerpen in de raadsvergadering worden behandeld.

 • Onthulling kunstwerk Laren van Weleer

  Eind januari is het kunstwerk ‘Laren van Weleer’ door hovenier Van den Tweel en de Gebroeders Snoeij geplaatst in het Hertenkamp. Vandaag onthulde Burgemeester Mol het kunstwerk. Dat deed hij samen met de redder van het kunstwerk, Hans van Deuren. Laren van Weleer verbeeldt de geschiedenis van Laren.

 • Jubileum Bloemisterij Sytske

  Vandaag bracht wethouder Calis Bloemisterij Sytske een taart vanwege het 20 jarig jubileum en de 45ste verjaardag van Sytske.

 • Vierde elektriciteitshuisje beplakt met kunst

  Donderdag 28 januari is er een vierde elektriciteitshuisje in Laren beplakt met kunst. Wethouder Ton Stam was hierbij aanwezig. Op het kunstwerk staat een afbeelding van een Larense boerderij geschilderd door Elize van der Werff.

 • Snoeiwerkzaamheden Brink gestart

  Vandaag, maandag 18 januari, is gestart met het snoeien van bomen op en rond de Brink. Het snoeien van bomen is nodig om deze veilig en gezond te houden. De werkzaamheden duren ongeveer 1 week. Wethouder Ton Stam nam vanochtend een kijkje bij het werk.

 • Let op: doe rechtstreeks zaken met de gemeente

  Toe aan een nieuw rijbewijs of paspoort? Maak hiervoor een afspraak via de officiële gemeentewebsite. Een afspraak maken bij de gemeente is altijd kosteloos. Ook kunt u rechtstreeks via onze website een aantal producten aanvragen.