Nieuwsberichten

Hier vindt u nieuws- en persberichten die door gemeente Laren zijn uitgebracht.

 • Lancering website kunstcollecties Blaricum en Laren

  Op de grens tussen Laren en Blaricum lanceerden vrijdagmorgen 14 januari 2022 Joan de Zwart-Bloch en Nanning Mol de nieuwe website www.kunstcollecties-blaricum-laren.nl.

 • Burgemeesters Gooi en Vechtstreek roepen kabinet in brief op tot bieden van perspectief

  De burgemeesters van de veiligheidsregio Gooi en Vechtstreek hebben samen een brief gestuurd aan Mark Rutte waarin zij een klemmend beroep doen op het kabinet om perspectief te bieden aan de Nederlandse samenleving. De gevolgen van de coronapandemie begint steeds meer zijn tol te eisen voor de maatschappij.

 • Voedselbank is er ook voor onze inwoners

  De voedselbanken helpen mensen die tijdelijk niet in hun eigen levensonderhoud kunnen voorzien. Of u in aanmerking komt voor hulp van de voedselbank, hangt af van hoeveel u maandelijks overhoudt voor eten en drinken. Eenvoudig gezegd: de voedselbank telt al uw inkomsten op en trekt daar de vaste lasten vanaf. Denk daarbij aan huur, water en licht. Er blijft dan een bedrag over voor boodschappen en kleding. Is dit bedrag lager dan het ‘normbedrag’? Dán kan de voedselbank helpen.

 • Nieuwjaarsbijeenkomst geannuleerd

  Door het hoge aantal coronabesmettingen en de aangescherpte maatregelen heeft de gemeente besloten om de nieuwjaarsbijeenkomst in januari 2022 te annuleren.

 • Ondersteuning voor mensen met kanker

  Ongeveer 1 op de 3 Nederlanders wordt geconfronteerd met kanker. In Laren leven, statistisch gezien, nu ongeveer 500 mensen met de diagnose kanker. Naast de medische hulpverlening, is er ook emotionele ondersteuning mogelijk voor inwoners. Viore is een centrum waar mensen met kanker, hun naasten en hun nabestaanden elkaar kunnen ontmoeten en ondersteunen.

 • Houd computercriminelen buiten de deur!

  We doen veel meer zaken online. Dat maakt ook het risico groter dat criminelen inbreken op onze computers en smartphones. Hieronder een paar eenvoudige tips om het computercriminelen een stuk ingewikkelder te maken om geld of gegevens te stelen.

 • Extra compensatie energiekosten in 2022

  Het kabinet heeft bekendgemaakt dat huishoudens met een inkomen op of net boven het sociaal minimum in 2022 via de gemeente eenmalig € 200,- extra krijgen voor het betalen van hun energierekening.

 • Vervoer naar vaccinatielocatie gratis voor Wmo-pashouders

  Heeft u een Wmo-pas en maakt u gebruik van het Wmo-vervoer, dan hoeft u geen eigen bijdrage te betalen voor de rit naar de vaccinatielocatie.

 • Verzoek tot registratie politieke groepering

  De voorzitter van het centraal stembureau voor de verkiezing van de leden van de gemeenteraad van de gemeente Laren maakt bekend dat er een beslissing is genomen op het verzoek tot registratie van de naam van een politieke groepering. Met deze naam kunnen zij mee gaan doen met de gemeenteraadsverkiezing.

 • Jongeren gezocht voor de jongerenraad!

  Een skatebaan, een plek om te chillen, een event of sporttoernooi? Wat vind jij belangrijk? De gemeente wil hier meer van horen. Wel op een serieuze manier, via een jongerenraad. Ben je tussen de 14 en 23 jaar en doe je mee? Praat dan echt mee in het gemeentehuis over onderwerpen in het dorp die voor jou belangrijk zijn! Meld je aan voor 31 januari!

 • Waarschuwing beveiligingslek Log4j

  Het Nationaal Cyber Security Centrum (NCSC), onderdeel van het ministerie van Justitie en Veiligheid, waarschuwt overheidsinstanties en andere bedrijven voor een lek in hun systemen. Hackers kunnen via dit lek, een fout in het zogenaamde Log4j, gemakkelijk de systemen binnendringen en bijvoorbeeld gegevens stelen of systemen gijzelen.

 • Ga de uitdaging aan: geen alcohol in januari

  IkPas gaat op 1 januari weer van start. Bij deze landelijke actie worden mensen opgeroepen een maand geen alcohol te drinken. Deelnemers worden zich zo bewuster van hun eigen drinkgewoonten en kunnen zelf ervaren hoe het is om een tijdje alcoholvrij te leven.

 • Kerstboominzameling in Laren

  Donderdag 13 en 20 januari haalt de GAD kerstbomen op in Laren.

 • Subsidie Woningbouwimpuls afgewezen voor gebieden Crailo en Tergooi

  De subsidieaanvragen voor de Regeling Woningbouwimpuls (WBI) voor de gebiedsontwikkelingen
  Crailo en Tergooi zijn afgewezen. Dat is 14 december bekend gemaakt door het ministerie van
  Binnenlandse Zaken. De aanvraag voor Crailo was ingediend door de gemeente Gooise Meren en
  ondersteund door Laren en Hilversum. De aanvraag voor Tergooi was ingediend door de gemeente
  Blaricum. Het ging in totaal om een bedrag van 4,1 miljoen euro.

 • Wethouder Stam bezocht een bijzondere beweegles: Nijntjegym!

  Kinderen van de groepen 1 en 2 van De Binckhorst Sint Jan kregen Nijntjegym! Het programma bestaat uit een serie beweeglessen waarin kinderen wekelijks speelplezier hebben en tegelijkertijd alle basisvormen van bewegen leren. Mogelijk gemaakt door een subsidie van de gemeente, als onderdeel van het lokale Sportakkoord.

 • Larense jongens vragen aandacht voor het klimaat

  Cooper (9 jaar) en Luuk (8 jaar) uit groep 5A van Basisschool De Binckhorst - St.Jan hadden afgelopen dinsdag een belangrijke boodschap voor burgemeester Nanning Mol en wethouder Ton Stam. De 2 vrienden lazen in de raadzaal een zelfgeschreven brief voor. In de brief vragen de jongens aandacht voor het klimaatprobleem en dat het belangrijk is om veel bomen in Laren te planten om zo de CO2-uitstoot te verkleinen.

 • Supermarkten op zondag tijdelijk langer open

  In verband met het coronavirus mogen de supermarkten in Laren vanaf zondag 5 december 2021 weer langer open. Deze wijziging geldt in eerste instantie tot en met 30 januari 2022. Ook gelden er verruimde tijden voor het laden en lossen. Als de maatregelen (zoals de 1,5 meter afstand) na deze datum ook nog zullen gelden, dan kunnen de toegestane verruimingen van de tijden wederom worden verlengd.

 • Samenwerkende Musea in Gooi & Vecht lanceren collecties online

  Na het Erfgoedfestival Gooi & Vecht van afgelopen zomer lanceren de samenwerkende musea in Gooi & Vecht weer een nieuw product: een collectieportal. Hoogtepunten van de museale collecties zijn nu te bekijken op een gezamenlijke collectiewebsite.

 • Inzameling 2022 gewijzigd

  Vanaf 1 januari gaat de GAD werken met nieuwe inzamelfrequenties en routes. Zo kan er efficiënter gewerkt worden terwijl de dienstverlening op peil blijft.

 • Kunst- en cultuurnota Laren: beleven, participeren en faciliteren

  Wie Laren zegt, zegt kunst en cultuur. In de Kunst- en Cultuurnota 2021 - 2025 staat op welke manier we de kunst en cultuur willen laten beleven, stimuleren en ondersteunen. Daarbij is het verbinden van de jeugd een speerpunt. De nieuwe nota, die in overleg met een klankbordgroep is opgesteld, is in november door de gemeenteraad vastgesteld.

 • Voorkom rookoverlast naar de buurt, stook veilig!

  Een knisperende open haard bij koude en natte dagen, veel mensen houden van een vuurtje. Maar hoe gezellig of sfeervol een houtkachel, open haard of vuurkorf is, het kan ook overlast veroorzaken voor de omgeving.

 • Gemeente Laren en woningcorporatie Het Gooi en Omstreken sluiten overeenkomst Harmen Vosweg

  Afgelopen woensdag 10 november 2021 ondertekenden wethouder Ton Stam (gemeente Laren) en ontwikkelingsmanager Martijn Ketelaar (woningcorporatie Het Gooi en Omstreken) een overeenkomst voor de bouw van 8 sociale huurwoningen op het perceel aan de Harmen Vosweg. Daar staan op dit moment 2 huurwoningen. Deze maken plaats voor 2 rijtjes van 4 woningen.

 • Week tegen de Kindermishandeling

  Op 15 november start de Week tegen Kindermishandeling. Op dit moment groeit 3% van alle kinderen op in onveilige gezinssituaties. Wij hebben allemaal de verantwoordelijkheid om de veiligheid van deze kinderen te vergroten.

 • Laren viert Boomfeestdag

  In Laren werd op woensdag 10 november Nationale Boomfeestdag gevierd. Wethouder Ton Stam plantte samen met kinderen van BSO Balou van Koala 2 nieuwe bomen (winterlindes) bij het gazon bij de kruising Heideveld-Gooiergracht. Dit gebeurde onder toeziend oog van de Vereniging tot Bevordering der Bijenteelt in Nederland (VBBN) Laren-Blaricum en Gourami B.V.

 • Aangepaste Sinterklaasintocht op 20 november

  De coronaregels zorgen nog steeds voor beperkingen. Sinterklaas en zijn pieten hebben daarom in overleg met de burgemeester, de gemeente en het Sinterklaascomité gekozen voor een aangepast programma. Dit jaar zal Sinterklaas met pieten vanaf 14.00 uur een intocht door het dorp houden, maar niet zoals gebruikelijk zijn opwachting bij De Prinsemarij maken.

 • Pleegouders zetten het licht op groen

  Van 3 tot en met 10 november is het Week van de Pleegzorg. Het thema is dit jaar #GROENLICHT. De pleegzorgaanbieders laten hiermee zien dat een pleegouder voor een kind het licht op groen zet. Soms kan een kind tijdelijk niet meer bij de eigen ouders wonen. Kinderen die op pleegzorg wachten staan in de startblokken, maar voor hen staat het licht nog op rood. Zet het licht voor hen op groen!

 • Eerste stap naar ontzameling kunstwerken

  Gemeente Laren bezit een kunstcollectie van een kleine 500 binnenkunstwerken. Het merendeel van de kunstwerken ligt opgeslagen in het depot en is niet toegankelijk voor publiek. De Stichting Beheer Kunstcollecties Blaricum en Laren inventariseerde het afgelopen jaar de kunstcollectie en adviseerde hierover. Het college is voornemens het advies van de stichting op te volgen en een deel van de kunstwerken uit de collectie te ontzamelen.

 • Loket voor zelfstandigen met geldzorgen

  Bent u ondernemer in de gemeente Huizen, Blaricum, Eemnes of Laren? En heeft geldzorgen of ondernemersvragen? Op 25 oktober opent het Loket voor Zelfstandigen met geldzorgen.

 • Eerste fittesten gestart bij het Huis van Eemnes!

  Vandaag zijn de eerste fittesten voor senioren van start gegaan. Met de fittesten willen de BEL-gemeenten zoveel mogelijk mensen in beweging brengen. Er zijn meer dan 400 aanmeldingen, verspreid over 3 dagen.

 • Dag van de mantelzorg 2021

  Mantelzorgers zijn onzichtbare helden! Op 10 november 2021 worden mantelzorgers in het zonnetje gezet tijdens de Dag van de Mantelzorg. Ook in Huizen en de BEL-gemeenten organiseren we van 9 tot 13 november allerlei gezellige en ontspannende activiteiten voor mantelzorgers. Denk aan een High Tea, een massage of een leuke workshop.

 • Werkzaamheden en afsluiting Stationsweg 1 Laren

  Aan de Stationsweg 1 (voormalige Chinees) zijn de voorbereidingen gestart voor de bouw van het nieuwe appartementencomplex La Gare. Tijdens de bouwwerkzaamheden wordt de Stationsweg vanaf de Burgmeester van Nispen van Sevenearstraat afgesloten. Het deel voor Stationsweg nummers 1 en 3 wordt als bouwterrein gebruikt. Het parkeerterrein aan de Stationsweg is bereikbaar via de ingang van de Stationsweg aan de Hilversumseweg. De afsluiting start in de week van maandag 18 oktober 2021 en duurt naar verwachting ongeveer een jaar.

 • De heer Majoor ontvangt Koninklijke Onderscheiding

  De heer Majoor (1963) is benoemd tot Lid in de Orde van Oranje-Nassau. Burgemeester Nanning Mol overhandigde de Koninklijke Onderscheiding tijdens de opening van het nieuwe clubhuis van SV Laren’99. Hij ontving deze onderscheiding o.a. vanwege zijn tomeloze en vrijwillige inzet (40 jaar vrijwilliger) voor SV Laren’99.

 • Gemeenteraadsverkiezingen in 2022!

  Burgemeester Nanning Mol vraagt uw aandacht: Op 16 maart 2022 kiezen de inwoners van Laren hun volksvertegenwoordigers, de gemeenteraad. Een belangrijk moment waarbij de politieke verhoudingen voor de komende periode worden vastgelegd. Na de verkiezingen vindt coalitievorming plaats, waarbij raadsfracties afspraken maken in een coalitieakkoord en wethouders voordragen.

 • Gemeentelijke aanslagen verstuurd

  Op 7 mei 2021 verstuurt de gemeente weer aanslagen van de gemeentelijke belastingen (o.a. OZB, afvalstoffenheffing, rioolheffing).

 • 4 Koninklijke Onderscheidingen

  Burgemeester Nanning Mol mocht op 26 april, tijdens de lintjesregen, 4 Koninklijke Onderscheidingen uitreiken. Een inwoner uit Laren, een echtpaar uit Eemnes en een inwoner uit Amsterdam ontvingen uit handen van burgemeester de onderscheidingen. Het echtpaar uit Eemnes en de inwoner uit Amsterdam verrichten veel werkzaamheden in Laren en om die reden overhandigde burgemeester Mol de onderscheidingen.

 • Gratis ontwikkelprogramma Educentre

  Opleidingen zijn ontzettend belangrijk voor uw ontwikkeling. Daarom bieden de gemeenten Huizen, Blaricum, Eemnes en Laren (HBEL) opleidingen, leerroutes en competentietesten aan voor inwoners. U kunt gratis en onbeperkt gebruikmaken van het online ontwikkelprogramma van Educentre.

 • Financiële zelfredzaamheid Huishoudelijke Hulp

  Op 31 maart 2021 stemde de gemeenteraad in met het voorstel om financiële zelfredzaamheid te betrekken bij aanvragen voor hulp bij het huishouden via de Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo). Dit gebeurt door het aanpassen van de verordening sociaal domein Laren. Het gaat daarbij alleen om nieuwe aanvragen voor hulp bij het huishouden van inwoners die nog geen gebruikmaken van deze Wmo-voorziening.

 • Maria Klingenberg nam afscheid van de raad en ontving Koninklijke Onderscheiding

  Op woensdag 31 maart nam voormalig raadslid Maria Klingenberg (Liberaal Laren) tijdens de raadsvergadering officieel afscheid van de raad. Ook ontving ze uit handen van burgemeester Nanning Mol een Koninklijke Onderscheiding. Dit om haar te bedanken voor haar jarenlange inzet als raadslid voor de gemeente Laren.

 • Sluitingsdagen Maatschappelijke Zaken

  Bij Maatschappelijke zaken kunt u terecht voor al uw vragen over zorg en welzijn, werk en inkomen en jeugd(hulp). In verband met corona is het loket in ieder geval tot 1 juni 2021 gesloten.

 • Walking Hockey is meer dan alleen sport

  Nog voor de lockdown kwamen inwoners uit Laren wekelijks bij elkaar voor Walking Hockey. Een sportactiviteit voor 55-plussers dat wordt gegeven bij LMHC. Het is in samenwerking met de buurtsportcoaches opgezet. Ook al is de activiteit nu gestopt vanwege corona, het heeft wel mensen samengebracht. Sheila neemt deel aan de sport en vertelt over haar ervaringen.

 • Gastles over democratie en verkiezingen voor groep 8 van de Gooische School

  De burgemeester, een wethouder en een raadslid voor de klas: voor de leerlingen van groep 8 van de Gooische School in Laren was donderdag een bijzondere dag. Ze kregen via het digibord les over democratie en over de taken van een burgemeester, wethouders en de gemeenteraad.

 • Voortzetting verkeersmaatregelen Brink

  Ook de weekenden van 6 en 7 maart en 13 en 14 maart plaatst de gemeente afzettingen in het centrum van Laren. Doorgaand autoverkeer kan vanaf de Eemnesserweg en vanaf de Burgemeester van Nispen van Sevenaerstraat niet de Brink oprijden. Hiermee willen we zorgen voor een goede verkeersdoorstroming op de Brink. Het winkelgebied blijft voor bezoekers en inwoners bereikbaar. Bewoners worden geadviseerd andere routes te nemen het dorp in. Alle overige straten blijven bereikbaar.

 • Laren heeft eigen dorpsradio

  Erik Hurink, gemeenteraadslid voor Larens Behoud, heeft het initiatief genomen om naast de regionale zender NH Gooi een nieuwe radiozender te beginnen: Dorpsradio Laren, voor en door Laarders. Het initiatief werd met open armen ontvangen. Het aantal vrijwilligers is de dertig al gepasseerd!

 • Gezocht: stembureauleden en tellers

  Op 17 maart 2021 is de Tweede Kamerverkiezing. We zoeken nog kandidaten voor de functies van stembureaulid en teller. De gemeente betaalt hiervoor een vergoeding.

 • Commissievergaderingen vervallen

  De Commissie R&I van 9 februari en Commissie M&F van 11 februari vervallen. De raad besluit bij de vaststelling van de agenda op 17 februari of deze onderwerpen in de raadsvergadering worden behandeld.

 • Vervoer naar vaccinatielocatie voor minder mobiele inwoners

  Heeft u een uitnodiging voor de coronavaccinatie ontvangen en lukt het u zelf niet naar de priklocatie van de GGD te gaan? Op verschillende manieren kunt u vervoer regelen. Het vervoer verloopt veilig. Chauffeur en passagier dragen een mondkapje, de passagier zit op de achterbank achter de passagiersstoel en er wordt gezorgd voor frisse lucht/open raam.

 • Onthulling kunstwerk Laren van Weleer

  Eind januari is het kunstwerk ‘Laren van Weleer’ door hovenier Van den Tweel en de Gebroeders Snoeij geplaatst in het Hertenkamp. Vandaag onthulde Burgemeester Mol het kunstwerk. Dat deed hij samen met de redder van het kunstwerk, Hans van Deuren. Laren van Weleer verbeeldt de geschiedenis van Laren.

 • Jubileum Bloemisterij Sytske

  Vandaag bracht wethouder Calis Bloemisterij Sytske een taart vanwege het 20 jarig jubileum en de 45ste verjaardag van Sytske.

 • Vierde elektriciteitshuisje beplakt met kunst

  Donderdag 28 januari is er een vierde elektriciteitshuisje in Laren beplakt met kunst. Wethouder Ton Stam was hierbij aanwezig. Op het kunstwerk staat een afbeelding van een Larense boerderij geschilderd door Elize van der Werff.

 • Snoeiwerkzaamheden Brink gestart

  Vandaag, maandag 18 januari, is gestart met het snoeien van bomen op en rond de Brink. Het snoeien van bomen is nodig om deze veilig en gezond te houden. De werkzaamheden duren ongeveer 1 week. Wethouder Ton Stam nam vanochtend een kijkje bij het werk.

 • Let op: doe rechtstreeks zaken met de gemeente

  Toe aan een nieuw rijbewijs of paspoort? Maak hiervoor een afspraak via de officiële gemeentewebsite. Een afspraak maken bij de gemeente is altijd kosteloos. Ook kunt u rechtstreeks via onze website een aantal producten aanvragen.