Nieuwsberichten

Hier vindt u nieuws- en persberichten die door gemeente Laren zijn uitgebracht.

 • Enquête over bomenkapbeleid

  In onze prachtige gemeente staan veel bomen. Als iemand een boom wil kappen, dan is daar een kapvergunning voor nodig. Dat geldt voor iedereen: inwoners, bedrijven, maar ook voor de gemeente zelf. Met de huidige regels kan de gemeente niet goed beslissen of er wel of niet een kapvergunning verleend kan worden. Daarom willen we de regels aanpassen. Dat doen we door de Boomwaarde en het Verwijderingsbelang tegen elkaar af te wegen. Wat betekent dit precies?

 • Brinkhuis verwelkomt Sociaal Wijkteam

  Op 1 april werd het Sociaal Wijkteam Laren welkom geheten in het Brinkhuis. Het sociaal wijkteam vestigt zich de komende drie maanden, bij wijze van proef, in het Brinkhuis en hoopt hiermee beter bereikbaar te zijn voor buurtbewoners die zich zorgen maken over zichzelf of iemand anders.

 • Praktisch Verkeersexamen officieel gestart

  Vanochtend gaf burgemeester Nanning Mol het officiële startsein voor het VVN praktisch Verkeersexamen. Aan dit examen doen de groepen 7 en 8 van 4 Larense basisscholen mee. In totaal gaat het om 252 leerlingen. De start vond zoals ieder jaar plaats tegenover basisschool De Binckhorst - St. Jan aan de Eemnesserweg 17 in Laren. Het verkeersexamen wordt verzorgd door Veilig Verkeer Laren in samenwerking met politie en de gemeente.

 • Koersdocument Gooi en Vechtstreek

  In 2022 wordt de Omgevingswet ingevoerd. De Omgevingswet vraagt aan gemeenten om een toekomstvisie te maken die over alle onderdelen van de leefomgeving gaat: een omgevingsvisie.

 • Prijsuitreiking Nacht van de Nacht fotowedstrijd

  Tijdens de Nacht van de Nacht in oktober organiseerde Kinderboerderij het Spookbos een leuke fotowedstrijd met als thema 'BEL by Night!

 • Aanpak bodem en gazon Brink

  De Brink is het hart van Laren. Vanaf dinsdag 6 april start de gemeente met maatregelen om de groei van de bomen en het gazon te verbeteren. Ook worden de banken en afvalbakken vervangen en verplaatst, zodat er meer uitzicht is op de vijver. De werkzaamheden worden uitgevoerd door de firma Hoefakker en duren ongeveer 2 weken.

 • Financiële zelfredzaamheid Huishoudelijke Hulp

  Op 31 maart 2021 stemde de gemeenteraad in met het voorstel om financiële zelfredzaamheid te betrekken bij aanvragen voor hulp bij het huishouden via de Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo). Dit gebeurt door het aanpassen van de verordening sociaal domein Laren. Het gaat daarbij alleen om nieuwe aanvragen voor hulp bij het huishouden van inwoners die nog geen gebruikmaken van deze Wmo-voorziening.

 • Maria Klingenberg nam afscheid van de raad en ontving Koninklijke Onderscheiding

  Op woensdag 31 maart nam voormalig raadslid Maria Klingenberg (Liberaal Laren) tijdens de raadsvergadering officieel afscheid van de raad. Ook ontving ze uit handen van burgemeester Nanning Mol een Koninklijke Onderscheiding. Dit om haar te bedanken voor haar jarenlange inzet als raadslid voor de gemeente Laren.

 • Bereikbaarheid Sociaal Wijkteam tijdens de feestdagen

  Vanwege de feestdagen zoals Koningsdag, Hemelvaart en Pinksteren is het Sociaal Wijkteam Laren minder goed bereikbaar.

 • Gewijzigde inzameling huishoudelijk afval met Pasen

  Vanwege het paasweekend is er een wijziging in de huishoudelijke afvalinzameling. Op Tweede paasdag, maandag 5 april, wordt er geen huishoudelijk afval opgehaald door de GAD. Dat wordt dinsdag 6 april meegenomen.

 • Sluitingsdagen Maatschappelijke Zaken

  Bij Maatschappelijke zaken kunt u terecht voor al uw vragen over zorg en welzijn, werk en inkomen en jeugd(hulp). In verband met corona is het loket in ieder geval tot 1 juni 2021 gesloten.

 • Sluiting gemeentediensten op feestdagen in april

  Het BEL-kantoor is in april op de onderstaande dagen gesloten.

 • Walking Hockey is meer dan alleen sport

  Nog voor de lockdown kwamen inwoners uit Laren wekelijks bij elkaar voor Walking Hockey. Een sportactiviteit voor 55-plussers dat wordt gegeven bij LMHC. Het is in samenwerking met de buurtsportcoaches opgezet. Ook al is de activiteit nu gestopt vanwege corona, het heeft wel mensen samengebracht. Sheila neemt deel aan de sport en vertelt over haar ervaringen.

 • Renoveren enkele plantvakken

  Onze groenaannemer SIGHT Landscaping is bezig met het renoveren van enkele plantvakken.

 • € 753.000 voor organisaties en ondernemers uit coronafonds Laren

  Gemeente Laren heeft aan 10 organisaties en 9 ondernemers in het dorp die getroffen zijn door de coronacrisis in totaal voor € 753.000 aan coronasteun toegekend. De gemeenteraad heeft een coronafonds ingesteld van maximaal 1 miljoen euro. Met bijdragen uit het fonds worden organisaties en ondernemers geholpen om overeind te blijven, zodat zij na de crisis weer zo veel mogelijk van betekenis kunnen zijn.

 • Gastles over democratie en verkiezingen voor groep 8 van de Gooische School

  De burgemeester, een wethouder en een raadslid voor de klas: voor de leerlingen van groep 8 van de Gooische School in Laren was donderdag een bijzondere dag. Ze kregen via het digibord les over democratie en over de taken van een burgemeester, wethouders en de gemeenteraad.

 • Voortzetting verkeersmaatregelen Brink

  Ook de weekenden van 6 en 7 maart en 13 en 14 maart plaatst de gemeente afzettingen in het centrum van Laren. Doorgaand autoverkeer kan vanaf de Eemnesserweg en vanaf de Burgemeester van Nispen van Sevenaerstraat niet de Brink oprijden. Hiermee willen we zorgen voor een goede verkeersdoorstroming op de Brink. Het winkelgebied blijft voor bezoekers en inwoners bereikbaar. Bewoners worden geadviseerd andere routes te nemen het dorp in. Alle overige straten blijven bereikbaar.

 • Schoonmaakbingo op zaterdag 20 maart

  Op zaterdag 20 maart 2021 is het Landelijke Opschoondag. Een mooie manier om de lente in te luiden. Vanwege corona dit jaar geen grote opschoon-evenementen met veel mensen, maar veel kleine acties dichtbij huis. Zo organiseren we in Laren een schoonmaakbingo. Ook schoonmaken doen we natuurlijk coronaproof en veilig.

 • Laren heeft eigen dorpsradio

  Erik Hurink, gemeenteraadslid voor Larens Behoud, heeft het initiatief genomen om naast de regionale zender NH Gooi een nieuwe radiozender te beginnen: Dorpsradio Laren, voor en door Laarders. Het initiatief werd met open armen ontvangen. Het aantal vrijwilligers is de dertig al gepasseerd!

 • Verkeersveiligheid de Brink

  In Laren is iedereen welkom. Mooie auto’s horen bij ons dorp en fans gunnen wij graag een fraaie foto. Sinds het begin van de coronaperiode is de verkeersdrukte toegenomen op de Brink. Steeds meer bezitters van supercars en autospotters zoeken Laren op om hun auto te laten zien of om een mooie foto te maken. In Laren zijn we wel gewend aan dynamiek in het centrum. Maar de verkeerssituatie leidt steeds vaker tot levensgevaarlijke situaties waarbij kinderen betrokken zijn. En de verkeersoverlast voor de omgeving is aanzienlijk.

 • Publieksbalies BEL-kantoor vanaf 1 maart weer open

  De publieksbalies van het BEL-kantoor zijn vanaf maandag 1 maart weer open. Ze waren tijdelijk gesloten na overleg met de GGD, omdat medewerkers in quarantaine gingen in verband met corona. Na quarantaine en testen zijn geen verdere besmettingen aan het licht gekomen, zodat de reguliere dienstverlening kan worden hervat. Afspraken kunnen via de website gemaakt worden.

 • Gezocht: stembureauleden en tellers

  Op 17 maart 2021 is de Tweede Kamerverkiezing. We zoeken nog kandidaten voor de functies van stembureaulid en teller. De gemeente betaalt hiervoor een vergoeding.

 • Verkeersmaatregelen op de Brink

  25 februari 2021

  Door drukte in het weekend stagneert de verkeersdoorstroming op de Brink. Om dit tegen te gaan, sluit de gemeente komend weekend een aantal toegangswegen richting het centrum af voor autoverkeer. Om het in goede banen te leiden, worden verkeersregelaars ingezet.

 • Beheer en onderhoud bomen Laren

  In de openbare ruimte staan veel bomen. Bomen zijn belangrijk voor een prettige en gezonde leefomgeving. Hiervoor is goed onderhoud van de bomen noodzakelijk. Daarom worden de bomen met regelmaat onderzocht. Onlangs vond er in Laren zo´n inspectie aan de bomen plaats. Hieruit blijkt dat er op korte termijn op verschillende locaties in totaal 24 bomen weg moeten. Vanaf donderdag 25 februari start de aannemer (Sight Landscaping) met de werkzaamheden.

 • Prijsuitreiking Voorleeswedstrijd

  Vandaag maakte burgemeester Mol samen met Nelleke Herlaar van de bibliotheek de winnaar bekend van de regionale ronde van de Nationale Voorleeswedstrijd. De jury, bestaande uit burgemeester Mol, Ellen Vogel (Versa Welzijn) en Nelleke Herlaar (bibliotheek), koos Carmen Araya Arancibia van de Gooische School tot winnaar.

 • Bestuur Hart van Laren treedt terug

  Het bestuur van de Stichting Hart van Laren heeft bij het college van burgemeester en wethouders aangegeven zijn taken per 1 maart neer te leggen. Het terugtreden heeft geen invloed op de activiteiten, deze blijven – mits de coronaregels dit toelaten – doorgaan.

 • Commissievergaderingen vervallen

  De Commissie R&I van 9 februari en Commissie M&F van 11 februari vervallen. De raad besluit bij de vaststelling van de agenda op 17 februari of deze onderwerpen in de raadsvergadering worden behandeld.

 • Rioolwerkzaamheden Koloniepad

  De rioolwerkzaamheden aan de openbare weg aan het Koloniepad in Laren zijn zo goed als afgerond. Eind vorig jaar is het werk gestart, als onderdeel van het project Laren Regenklaar.

 • Onthulling kunstwerk Laren van Weleer

  Eind januari is het kunstwerk ‘Laren van Weleer’ door hovenier Van den Tweel en de Gebroeders Snoeij geplaatst in het Hertenkamp. Vandaag onthulde Burgemeester Mol het kunstwerk. Dat deed hij samen met de redder van het kunstwerk, Hans van Deuren. Laren van Weleer verbeeldt de geschiedenis van Laren.

 • Jubileum Bloemisterij Sytske

  Vandaag bracht wethouder Calis Bloemisterij Sytske een taart vanwege het 20 jarig jubileum en de 45ste verjaardag van Sytske.

 • Vierde elektriciteitshuisje beplakt met kunst

  Donderdag 28 januari is er een vierde elektriciteitshuisje in Laren beplakt met kunst. Wethouder Ton Stam was hierbij aanwezig. Op het kunstwerk staat een afbeelding van een Larense boerderij geschilderd door Elize van der Werff.

 • Meldpunt Fouten in Overheidsregistraties van start

  In Nederland gebruiken veel overheidsorganisaties jouw gegevens. Het gaat om gegevens van burgers, bedrijven en bijvoorbeeld gebouwen. Het is dus belangrijk dat al die gegevens kloppen. Staat er toch een fout in een registratie? Dan moet deze snel worden hersteld. Het nieuwe Meldpunt Fouten in Overheidsregistraties kan hierbij helpen.

 • ZorgStart helpt inwoners regio aan een baan in de zorg

  ZorgStart is één van de maatregelen die de Regio inzet om de arbeidsmarkt te versterken, tijdens en na de coronacrisis.

 • Gratis energiebesparende producten voor Larense woningeigenaren

  De gemeente Laren biedt eigenaren van koopwoningen een waardebon aan ter waarde van € 70,-! De voucher is te gebruiken om het huis energiezuiniger te maken. Dat kan al met kleine aanpassingen, zoals een tochtstrip of een ledlamp.

 • Snoeiwerkzaamheden Brink gestart

  Vandaag, maandag 18 januari, is gestart met het snoeien van bomen op en rond de Brink. Het snoeien van bomen is nodig om deze veilig en gezond te houden. De werkzaamheden duren ongeveer 1 week. Wethouder Ton Stam nam vanochtend een kijkje bij het werk.

 • Snoeiwerkzaamheden op de Brink

  Bomen hebben regelmatig onderhoud (zoals het snoeien van takken) nodig. Dit is nodig om de bomen veilig en gezond te houden. Dat geldt ook voor de bomen op en rond de Brink. Op maandag 18 januari 2021 ondergaan deze bomen een onderhoudsbeurt. De werkzaamheden duren ongeveer 1 week.

 • Energiedienstenbedrijf Gooi en Vechtstreek van start

  De regionale samenwerking om huiseigenaren te helpen bij het verduurzamen van hun woning is officieel van start. Met de benoeming van het bestuur en de oprichting van de stichting is het Energiedienstenbedrijf Gooi en Vechtstreek operationeel. Samen met bouwers, installateurs, Duurzaam Bouwloket, energiecoöperaties, opleidings- , kennis- en financiële instellingen wordt ingezet op het versnellen van de verduurzaming van woningen in de regio.

 • Let op: doe rechtstreeks zaken met de gemeente

  Toe aan een nieuw rijbewijs of paspoort? Maak hiervoor een afspraak via de officiële gemeentewebsite. Een afspraak maken bij de gemeente is altijd kosteloos. Ook kunt u rechtstreeks via onze website een aantal producten aanvragen.