Nieuwsberichten

Hier vindt u nieuws- en persberichten die door gemeente Laren zijn uitgebracht.

 • Natuurlijke vijver terug op Larense Brink als waterberging

  Inloopbijeenkomst in Brinkhuis op donderdag 2 februari 2023

  Een natuurlijke vijver komt als beste oplossing uit de bus voor het tijdelijk bergen van regenwater op de Brink bij hoosbuien. Het eerdere plan van Laren Regenklaar voor een bergingskelder scoorde veel minder hoog. Dat is de uitkomst van de zoektocht die de gemeente Laren in november 2022 startte. De gemeenteraad beslist eind april of de Brink net als vroeger weer een natuurlijke vijver krijgt op de plek van de huidige betonnen vijverbak. Voor het zover is mogen bewoners en ondernemers van Laren reageren. Dat kan tijdens een inloopbijeenkomst op 2 februari en via een vragenlijst die van 2 t/m 19 februari online in te vullen is.

 • Woningen op voormalige Ligweide stap dichterbij

  Op de plek van de voormalige Ligweide van zwembad De Biezem komen 12 nieuwe koopwoningen. Op 25 januari ondertekenden wethouder Frits Westerkamp (gemeente Laren) en John Morsink (directeur van KP Ontwikkeling uit Utrecht) een overeenkomst die de bouw van deze woningen mogelijk maakt. Na het aanbestedingsproces kwam het plan van KP Ontwikkeling als beste uit de bus.

 • Voornemen tot overdracht gemeentegrond

  De gemeente Laren is van plan om een overeenkomst te sluiten over 2 gemeentegronden. Het gaat in totaal om ongeveer 53 m2. De gemeente Laren is voornemens de gronden te verkopen aan Liander N.V. Het bedrijf kan hierdoor zogeheten transformatorstations realiseren in het kader van de elektriciteitsvoorziening in de omgeving.

 • Praat mee over wonen in Blaricum en Laren op 26 januari

  Blaricum en Laren ontwikkelen een nieuwe Woonvisie. Deze geeft bijvoorbeeld antwoord op de vraag waar in de toekomst gebouwd kan worden en wat voor type (zorg)woningen nodig zijn in de dorpen. We nodigen u graag uit om hierover mee te praten tijdens een themabijeenkomst op donderdag 26 januari. De bijeenkomst is bedoeld als aanvulling op de online vragenlijst over het onderwerp.

 • Hollandse Luchten Gooi- en Vechtstreek: Start Pilot Geluid Meten

  In februari start het project Hollandse Luchten in de Gooi- en Vechtstreek met de pilot Geluid Meten. De gemeenten Gooise Meren, Blaricum, Eemnes en Laren doen hieraan mee.

 • Buurtgezinnen ook in Laren

  De gemeente Laren start dit jaar met de tweejarige pilot Buurtgezinnen. Buurtgezinnen is er voor gezinnen die steun kunnen gebruiken. Deze gezinnen worden gekoppeld aan een stabiel gezin in de buurt. Zo krijgen kinderen wat extra liefde en aandacht en worden ouders ontlast.

 • Positieve Gezondheid en Informele Steun

  Kom naar de inspiratiesessie op 7 februari

 • Nederlandse nationaliteit voor mevrouw Y.T. Chan en mevrouw J.L.L. Dekker

  Op 10 januari zijn mevrouw Y.T. Chan en mevrouw J.L.L. Dekker in het gemeentehuis van Laren genaturaliseerd.

 • Website voor gemeentelijke belastingen Huizen, Blaricum en Laren gelanceerd

  Per 1 januari 2023 zijn alle werkzaamheden rondom de gemeentelijke belastingen van de gemeenten Blaricum en Laren overgedragen aan de gemeente Huizen. Inwoners en ondernemers kunnen vanaf vandaag voor alle informatie terecht op een nieuwe website: www.belastingenhbl.nl. De website is speciaal voor de belastingsamenwerking in het leven geroepen.

 • Blaricum, Eemnes en Laren starten energiebesparingsaanpak jaren ‘70/’80 woningen

  Gratis en onafhankelijk advies voor huiseigenaren.

 • Proef en Beleef alcoholvrij in horeca Laren

  Alcoholvrije dranken zijn erg in opkomst. En die behoefte groeit. In januari doen wereldwijd miljoenen mensen mee aan Dry January: een maand lang geen alcohol drinken. In onze regio Gooi en Vecht doen jaarlijks honderden mensen mee aan deze alcoholvrije maand, georganiseerd door IkPas met ondersteuning van onze regionale GGD. Doet u ook mee?

 • Lokale omroep in de BEL-gemeenten

  Stichting lokale omroep Hilversum, Huizen, Blaricum, Eemnes en Laren is voor 5 jaar aangewezen als lokale publieke media-instelling voor de verzorging van de publieke mediadiensten in de gemeenten Blaricum, Eemnes, Hilversum, Huizen en Laren. Deze periode van 5 jaar is met terugwerkende kracht ingegaan op 8 december 2018 en eindigt op 8 december 2023.

 • Melding openbare ruimte? Download de app!

  Is er iets kapot in uw buurt? Bijvoorbeeld een lantaarnpaal? Ziet u een verstopte straatput? Of is er sprake van rondslingerend afval, vernielingen of overlast? Meld het bij de gemeente. Dit kan nu ook via app!

 • Voornemen tot tijdelijke overdracht gemeentegrond

  De gemeente Laren is van plan om een overeenkomst te sluiten over twee gemeentegronden. Het gaat in totaal om ongeveer 28 m2. Het is ter vestiging van een tijdelijk recht van opstal aan Delta Fiber Netwerk B.V. voor 15 jaar. Hierdoor kan het bedrijf hier zogeheten Point of Presence (PoP-stations) realiseren voor een glasvezelnetwerk of andere telecommunicatiedoeleinden.

 • Opnieuw energietoeslag in 2023

  In 2023 stelt het kabinet opnieuw energietoeslag beschikbaar. Het gaat om ongeveer € 1300,- per huishouden.

 • Uitbreiding erfpacht grond Schapendrift 66 in Laren

  Gemeente Laren is voornemens de reeds in erfpacht uitgegeven grond aan de Schapendrift 66 te Laren uit te breiden met een strook grond om het bestaande erfpachtrecht heen. De hierbij extra uit te geven de grond zal eveneens worden uitgegeven worden in erfpacht en is Kadastraal bekend Laren sectie F nummer 2293 groot circa 270 m2.

 • In het donker op de fiets? Zet je licht aan!

  Fietsers in het verkeer zijn kwetsbaar. Daarom is het belangrijk dat zij goed zichtbaar zijn. Hiervoor is de landelijke campagne ‘AAN in het donker’. Onlangs hingen er in Laren spandoeken om fietsers op te roepen hun licht aan te zetten. Ook vind je er nog steeds attentieteksten met de boodschap ´Zet je licht aan!´ op fietspaden.

 • 70-jarig huwelijksjubileum voor echtpaar Niekel-Bosdriesz

  Zaterdag 26 november werd echtpaar Niekel-Bosdriesz verblijd met een bezoek van locoburgemeester Jan van Midden. In De Stichtse Hof vierden zij hun 70-jarig huwelijksjubileum.

 • Gemeentelijke belastingen Laren en Blaricum straks via gemeente Huizen

  Vanaf 1 januari 2023 dragen de gemeenten Laren en Blaricum alle werkzaamheden rondom de gemeentelijke belastingen over aan de gemeente Huizen. De gemeenten gaan hiervoor een dienstverleningsovereenkomst aan. De gemeenten Laren en Blaricum blijven zelf verantwoordelijk voor het maken van beleid en het bepalen van de belastingtarieven.

 • Bezoek Koningin Maxima aan MUD Jeans in Laren

  Op woensdag 23 november bracht Koningin Maxima een bezoek aan MUD Jeans in Laren. MUD Jeans is een modebedrijf dat spijkerbroeken duurzaam ontwikkelt en hergebruikt. Ze zijn winnaar van de Plaquette voor Duurzaam Ondernemerschap.

 • Nederlanderschap voor M. Hamidovic

  Vanaf 6 oktober kreeg Mustafa Hamidovic het Nederlanderschap door optie. Op 22 november was de ceremonie in Laren.

 • Echtpaar Van der Vliet- Van Dijk 65 jaar getrouwd

  Als locoburgemeester bracht Frits Westerkamp op vrijdag 18 november een felicitatiebezoek aan echtpaar Van der Vliet- Van Dijk voor hun 65-jarig huwelijksjubileum (op 19 november). Van harte gefeliciteerd!

 • Gemeentelijke erepenning voor Hans van Deuren

  Zondag 13 november 2022 ontving kunstenaar Hans van Deuren de erepenning van de gemeente Laren uit handen van burgemeester Nanning Mol. Volgens de Commissie Erepenning Laren zet Hans van Deuren zich al tientallen jaren in voor een positieve bijdrage aan kunst en cultuur in Laren.

 • Koningin Máxima brengt werkbezoek aan MUD Jeans

  Hare Majesteit Koningin Máxima brengt woensdag 23 november een werkbezoek aan MUD Jeans in Laren. MUD Jeans is winnaar van de Plaquette voor Duurzaam Ondernemerschap, één van de Koning Willem I Prijzen.

 • Verdachte situatie? Meld Misdaad Anoniem

  Meld Misdaad Anoniem (M.) is een meldpunt waar iedereen anoniem informatie kan geven over criminaliteit en misdaad. Het is belangrijk om verdachte situaties te melden om bijvoorbeeld een onderzoek op te starten.

 • Centrum Laren weer sfeervol verlicht

  Het Larense centrum is weer feestelijk verlicht voor de wintermaanden. Vrijdag 4 november werd de verlichting officieel ontstoken door wethouder Flip de Groot, samen met een vertegenwoordiging van Ondernemersvereniging Bijzonder Laren. De duurzame verlichting brandt op veel plekken in en rondom het centrum.

 • Geef uw mening over het verdelen van de sociale huurwoningen in de regio Gooi en Vechtstreek

  De gemeenten en de woningcorporaties zijn benieuwd naar uw mening over de afspraken voor het verdelen van de sociale huurwoning in de regio Gooi en Vechtstreek. En wat vindt u van WoningNet? Heeft u tips hoe het beter kan?

 • Aandacht voor mantelzorg

  Mantelzorgers zijn onzichtbare helden, die het verdienen om in de schijnwerpers te worden gezet. Dat willen we graag doen door het aanbieden van een aantal gezellige en ontspannende activiteiten rond de dag van de Mantelzorg in de week van 7 november.

 • Erepenning voor wijkagent Remco Wessels

  Maandag 22 augustus 2022 ontving wijkagent Remco Wessels de erepenning van de gemeente Laren uit handen van burgemeester Nanning Mol. Volgens de Commissie Erepenning Laren levert Remco Wessels al 43 jaar een positieve en constructieve bijdrage aan de veiligheid in Laren.

 • Hitteprotocol GAD vanaf donderdag 11 augustus

  Let op: vanwege de aangekondigde hitte passen de scheidingsstations van de GAD hun openingstijden aan.

 • Werkzaamheden aan Hilversumseweg (N525) tussen Hilversum en Laren

  Door werkzaamheden aan de kruising Westerheide/ Oude Postweg (bij La Place) is het van maandag 22 augustus tot vrijdag 4 november niet mogelijk om over de Hilversumseweg van Hilversum naar Laren te rijden.

 • Gemeentelijke erepenning voor pastoor Jan Vriend

  Zondag 3 juli reikte burgemeester Mol aan pastoor Jan Vriend een gemeentelijke erepenning uit. Dat gebeurde in de Sint Jansbasiliek na afloop van de Eucharistievering ter gelegenheid van het afscheid. Jan Vriend was 41 jaar pastoor.

 • Coalitieakkoord Laren gereed

  Larens Behoud, VVD en D66 hebben een coalitieakkoord bereikt. Komende week leggen zij dit voor aan inwoners van Laren.

 • Herdenking 4 mei

  Vandaag konden we als vanouds samen stil staan bij de gevallenen van de Tweede Wereldoorlog en alle mensen die als gevolg van oorlog en vredesmissies zijn omgekomen. De herdenking vond plaats bij het oorlogsmonument op de Brink.

 • 4 ,5 en 6 mei, programma

  Met elkaar herdenken we het beëindigen van de Tweede Wereldoorlog en vieren we dat we sindsdien weer in vrijheid leven. Benieuwd naar het programma?

 • Oekraïne: hulp & opvang

  Op deze pagina's vindt u meer informatie voor Oekraïense vluchtelingen in Laren en iedereen die zich voor hen wil inzetten.

 • Hulp aan Oekraïners

  De gebeurtenissen in Oekraïne raken ook onze inwoners. Er zijn de afgelopen dagen ontzettend veel hulpacties opgestart. Van kleine, particuliere initiatieven tot zeer grootschalige hulpverlening van wereldwijd opererende organisaties.

 • Laren verbetert uitstraling centrum

  Met nieuwe bankjes, prullenbakken en een nieuwe bewegwijzering werkt de gemeente, in samenwerking met Bijzonder Laren, aan een stevige opknapbeurt van het centrum. Hiermee worden de eerste projecten uit het revitaliseringsplan centrum Laren zichtbaar. Dit plan werd in oktober 2021 door de gemeenteraad vastgesteld.

 • Sluiting woning Warrekam

  Op 25 januari 2022 is op last van de burgemeester een woning aan de Warrekam gesloten. Op grond van een overtreding van de Opiumwet is de woning voor drie maanden gesloten.

 • In gesprek met een zorgprofessional over corona?

  Bel 0800 7707707.

 • Verzoek tot registratie politieke groepering

  De voorzitter van het centraal stembureau voor de verkiezing van de leden van de gemeenteraad van de gemeente Laren maakt bekend dat er een beslissing is genomen op het verzoek tot registratie van de naam van een politieke groepering. Met deze naam kunnen zij mee gaan doen met de gemeenteraadsverkiezing.

 • Ga de uitdaging aan: geen alcohol in januari

  IkPas gaat op 1 januari weer van start. Bij deze landelijke actie worden mensen opgeroepen een maand geen alcohol te drinken. Deelnemers worden zich zo bewuster van hun eigen drinkgewoonten en kunnen zelf ervaren hoe het is om een tijdje alcoholvrij te leven.

 • Kunst- en cultuurnota Laren: beleven, participeren en faciliteren

  Wie Laren zegt, zegt kunst en cultuur. In de Kunst- en Cultuurnota 2021 - 2025 staat op welke manier we de kunst en cultuur willen laten beleven, stimuleren en ondersteunen. Daarbij is het verbinden van de jeugd een speerpunt. De nieuwe nota, die in overleg met een klankbordgroep is opgesteld, is in november door de gemeenteraad vastgesteld.

 • Week tegen de Kindermishandeling

  Op 15 november start de Week tegen Kindermishandeling. Op dit moment groeit 3% van alle kinderen op in onveilige gezinssituaties. Wij hebben allemaal de verantwoordelijkheid om de veiligheid van deze kinderen te vergroten.

 • Eerste stap naar ontzameling kunstwerken

  Gemeente Laren bezit een kunstcollectie van een kleine 500 binnenkunstwerken. Het merendeel van de kunstwerken ligt opgeslagen in het depot en is niet toegankelijk voor publiek. De Stichting Beheer Kunstcollecties Blaricum en Laren inventariseerde het afgelopen jaar de kunstcollectie en adviseerde hierover. Het college is voornemens het advies van de stichting op te volgen en een deel van de kunstwerken uit de collectie te ontzamelen.

 • De heer Majoor ontvangt Koninklijke Onderscheiding

  De heer Majoor (1963) is benoemd tot Lid in de Orde van Oranje-Nassau. Burgemeester Nanning Mol overhandigde de Koninklijke Onderscheiding tijdens de opening van het nieuwe clubhuis van SV Laren’99. Hij ontving deze onderscheiding o.a. vanwege zijn tomeloze en vrijwillige inzet (40 jaar vrijwilliger) voor SV Laren’99.

 • Gemeentelijke aanslagen verstuurd

  Op 7 mei 2021 verstuurt de gemeente weer aanslagen van de gemeentelijke belastingen (o.a. OZB, afvalstoffenheffing, rioolheffing).

 • 4 Koninklijke Onderscheidingen

  Burgemeester Nanning Mol mocht op 26 april, tijdens de lintjesregen, 4 Koninklijke Onderscheidingen uitreiken. Een inwoner uit Laren, een echtpaar uit Eemnes en een inwoner uit Amsterdam ontvingen uit handen van burgemeester de onderscheidingen. Het echtpaar uit Eemnes en de inwoner uit Amsterdam verrichten veel werkzaamheden in Laren en om die reden overhandigde burgemeester Mol de onderscheidingen.

 • Financiële zelfredzaamheid Huishoudelijke Hulp

  Op 31 maart 2021 stemde de gemeenteraad in met het voorstel om financiële zelfredzaamheid te betrekken bij aanvragen voor hulp bij het huishouden via de Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo). Dit gebeurt door het aanpassen van de verordening sociaal domein Laren. Het gaat daarbij alleen om nieuwe aanvragen voor hulp bij het huishouden van inwoners die nog geen gebruikmaken van deze Wmo-voorziening.

 • Maria Klingenberg nam afscheid van de raad en ontving Koninklijke Onderscheiding

  Op woensdag 31 maart nam voormalig raadslid Maria Klingenberg (Liberaal Laren) tijdens de raadsvergadering officieel afscheid van de raad. Ook ontving ze uit handen van burgemeester Nanning Mol een Koninklijke Onderscheiding. Dit om haar te bedanken voor haar jarenlange inzet als raadslid voor de gemeente Laren.

 • Sluitingsdagen Maatschappelijke Zaken

  Bij Maatschappelijke zaken kunt u terecht voor al uw vragen over zorg en welzijn, werk en inkomen en jeugd(hulp). In verband met corona is het loket in ieder geval tot 1 juni 2021 gesloten.

 • Walking Hockey is meer dan alleen sport

  Nog voor de lockdown kwamen inwoners uit Laren wekelijks bij elkaar voor Walking Hockey. Een sportactiviteit voor 55-plussers dat wordt gegeven bij LMHC. Het is in samenwerking met de buurtsportcoaches opgezet. Ook al is de activiteit nu gestopt vanwege corona, het heeft wel mensen samengebracht. Sheila neemt deel aan de sport en vertelt over haar ervaringen.

 • Gastles over democratie en verkiezingen voor groep 8 van de Gooische School

  De burgemeester, een wethouder en een raadslid voor de klas: voor de leerlingen van groep 8 van de Gooische School in Laren was donderdag een bijzondere dag. Ze kregen via het digibord les over democratie en over de taken van een burgemeester, wethouders en de gemeenteraad.

 • Voortzetting verkeersmaatregelen Brink

  Ook de weekenden van 6 en 7 maart en 13 en 14 maart plaatst de gemeente afzettingen in het centrum van Laren. Doorgaand autoverkeer kan vanaf de Eemnesserweg en vanaf de Burgemeester van Nispen van Sevenaerstraat niet de Brink oprijden. Hiermee willen we zorgen voor een goede verkeersdoorstroming op de Brink. Het winkelgebied blijft voor bezoekers en inwoners bereikbaar. Bewoners worden geadviseerd andere routes te nemen het dorp in. Alle overige straten blijven bereikbaar.

 • Laren heeft eigen dorpsradio

  Erik Hurink, gemeenteraadslid voor Larens Behoud, heeft het initiatief genomen om naast de regionale zender NH Gooi een nieuwe radiozender te beginnen: Dorpsradio Laren, voor en door Laarders. Het initiatief werd met open armen ontvangen. Het aantal vrijwilligers is de dertig al gepasseerd!

 • Gezocht: stembureauleden en tellers

  Op 17 maart 2021 is de Tweede Kamerverkiezing. We zoeken nog kandidaten voor de functies van stembureaulid en teller. De gemeente betaalt hiervoor een vergoeding.

 • Commissievergaderingen vervallen

  De Commissie R&I van 9 februari en Commissie M&F van 11 februari vervallen. De raad besluit bij de vaststelling van de agenda op 17 februari of deze onderwerpen in de raadsvergadering worden behandeld.

 • Onthulling kunstwerk Laren van Weleer

  Eind januari is het kunstwerk ‘Laren van Weleer’ door hovenier Van den Tweel en de Gebroeders Snoeij geplaatst in het Hertenkamp. Vandaag onthulde Burgemeester Mol het kunstwerk. Dat deed hij samen met de redder van het kunstwerk, Hans van Deuren. Laren van Weleer verbeeldt de geschiedenis van Laren.

 • Jubileum Bloemisterij Sytske

  Vandaag bracht wethouder Calis Bloemisterij Sytske een taart vanwege het 20 jarig jubileum en de 45ste verjaardag van Sytske.

 • Vierde elektriciteitshuisje beplakt met kunst

  Donderdag 28 januari is er een vierde elektriciteitshuisje in Laren beplakt met kunst. Wethouder Ton Stam was hierbij aanwezig. Op het kunstwerk staat een afbeelding van een Larense boerderij geschilderd door Elize van der Werff.

 • Snoeiwerkzaamheden Brink gestart

  Vandaag, maandag 18 januari, is gestart met het snoeien van bomen op en rond de Brink. Het snoeien van bomen is nodig om deze veilig en gezond te houden. De werkzaamheden duren ongeveer 1 week. Wethouder Ton Stam nam vanochtend een kijkje bij het werk.

 • Let op: doe rechtstreeks zaken met de gemeente

  Toe aan een nieuw rijbewijs of paspoort? Maak hiervoor een afspraak via de officiële gemeentewebsite. Een afspraak maken bij de gemeente is altijd kosteloos. Ook kunt u rechtstreeks via onze website een aantal producten aanvragen.