Reuzenberenklauw

De reuzenberenklauw is een grote groene plant met witte bloemen. Direct contact met de plant kan zorgen voor huidbeschadiging vergelijkbaar met verbranding. De gemeente wil de overlast zoveel mogelijk beperken en gaat de plant bestrijden.

Herkennen

De reuzenberenklauw kan vier meter hoog worden. De stengel kan 10 cm dik worden en is rood gevlekt. De bladeren zijn erg groot, met kartels en behaard. De plant boeit in de periode van juli tot en met de herfst met witte bloemen. De plant staat meestal langs spoorlijnen en autowegen in de bermen. Het levert vooral problemen op langs voet- en fietspaden, langs water en op rangeerterreinen.

Bestrijding

We gebruiken maaien als bestrijdingsmethode. Vaak maaien en opruimen put de plant uit en verkleint de kans dat de plant opnieuw groeit. Zo willen we het aantal berenklauwen verkleinen. We maaien bij voorkeur als de reuzenberenklauw bijna is uitgebloeid. Zo voorkomen we nieuwe zaadvorming en is de plant nog van waarde voor insecten.

Melden

Komt u de reuzenberenklauw tegen op openbaar terrein dan kunt u dit melden de via het formulier melding openbare ruimte, gemeente groen, overlast.

Zelf bestrijden

In uw eigen tuin kunt u de reuzenberenklauw bestrijden door te maaien, snoeien en de plant uit te steken. Draag daarbij beschermende kleding en handschoenen.

(Huid)klachten

Het sap van de reuzenberenklauw kan in combinatie met zonlicht leiden tot huidbeschadigingen. Klachten zoals jeuken, rode vlekken of blaasjes kunnen voorkomen. Er kunnen ook blaren ontstaan. Deze lijken op brandwonden. Wanneer u in contact bent gekomen met de reuzenberenklauw kunt u het beste uw huid wassen met water en zeep of de huid bedekken. Vermijd zonlicht. Krijgt u rode uitslag of heeft u sap in uw ogen gekregen? Spoel direct met veel water en neem contact op met uw huisarts. Heeft u het sap in de mond gekregen? Ga dan direct naar de spoedeisende hulp.

Reuznberenklauw   Reuzenberenklauw