Parkeerterrein naast Singer: denkt u mee?

Het parkeerterrein naast Singer (Hein Keverweg) staat regelmatig vol met geparkeerde auto´s. Uit onderzoek blijkt dat het gaat om een combinatie van bezoekers van Singer en mensen die in het centrum werken, winkelen of wonen. Op drukke momenten is hier onvoldoende parkeerruimte. De gemeente zoekt hiervoor naar een oplossing die snel in te voeren is en nodigt bewoners en ondernemers uit Laren van harte uit om hierover mee te denken!

foto van bovenaf op parkeerterrein bij Singer

Parkeeronderzoek

In het najaar van 2022 heeft de gemeente een parkeeronderzoek uit laten voeren. De resultaten hiervan kunt u bekijken op deze pagina.

Mogelijke oplossingen

De gemeente denkt aan vier mogelijke oplossingen om de drukte op het parkeerterrein te verminderen. Het gaat om:

  • Instellen van een blauwe zone: dit houdt in dat de parkeerduur beperkt is tot bijvoorbeeld 2 of 4 uur. Dit kan op ieder moment gelden of alleen op bepaalde dagen en/of tijdsblokken. Ook kan de blauwe zone gelden voor het hele parkeerterrein naast Singer of voor een gedeelte ervan.
  • Deelfietsen: dit betekent dat bezoekers van Singer / Laren op een andere plek parkeren en vanaf daar met een deelfiets hun reis naar Singer of het centrum van Laren vervolgen. Mogelijke locaties zijn:
    • zwembad De Biezem
    • P+R Crailo /Tergooi (dit is de bestaande Park + Ride nabij busstation Crailo/ Tergooi aan De N527/ oprit 8 (Blaricum/Huizen) van de A1
    • P+R HOV Eemnes (dit is vanaf eind 2023 een nieuwe openbaar vervoer halte met Park + Ride als onderdeel van Gooilijn Huizen - Hilversum aan de Verlegde Laarderweg nabij afrit 34 (Eemnes/Laren) van de A27.
  • Pendelbus: dit betekent dat bezoekers van Singer / Laren op een andere plek parkeren en vanaf daar met een pendelbus hun reis naar Singer of het centrum van Laren vervolgen. Mogelijke locaties zijn P+R ter Gooi of P+R HOV Eemnes.
  • Betaald parkeren: het invoeren van betaald parkeren is een langetermijnoplossing. Het invoeren hiervan duurt minimaal een jaar. Hiervoor moet de gemeente namelijk eerst een juridisch kader opstellen dat het invoeren van betaald parkeren binnen gemeente Laren mogelijk maakt. Betaald parkeren zou dan eventueel ook op andere locaties in Laren ingevoerd kunnen worden. Inkomsten uit betaald parkeren kan de gemeente inzetten voor het verbeteren van de bereikbaarheid, verkeersveiligheid en leefbaarheid in het dorp. Ook kan het een prikkel zijn om vaker te kiezen voor OV, fiets of wandelen bij een bezoek aan het centrum. De gemeente Laren neemt dit mee in de verkeersvisie die later in 2023 wordt opgesteld. Hieronder leest u meer hierover.

Via de online vragenlijst (zie boven) kunt u reageren op deze oplossingen. Ook kunt u andere oplossingen aandragen.

Themabijeenkomst 

Op dinsdag 17 januari organiseerde de gemeente een themabijeenkomst over het parkeerterrein naast Singer. Kon u er niet bij zijn of wilt u deze nog eens terugkijken? Hieronder vindt u de opname van de bijeenkomst
YouTube video bijeenkomst.

Reageer via de online vragenlijst

Denkt u mee over een oplossing voor het parkeerterrein naast Singer? Vul dan de online vragenlijst in. U kunt hier reageren op mogelijke oplossingen die we als gemeente bedacht hebben (zie ook hieronder). Ook kunt u via deze vragenlijst andere oplossingen aandragen. Invullen duurt 5- 10 minuten en is mogelijk tot en met 31 januari.
Naar vragenlijst
 

Hoe gaat het verder

In februari bekijkt het team Parkeren de reacties op de verschillende oplossingen én de eventuele andere oplossingen die worden aangedragen. Als een idee (of combinatie van ideeën) haalbaar is, wordt dit vervolgens uitgevoerd. Als u aan het einde van de vragenlijst uw gegevens achterlaat, houden we op de hoogte van het vervolg.

Lange termijn: verkeersvisie

Ook op andere parkeerplekken in het centrum van Laren is het regelmatig druk. Daarvoor is niet 1 oplossing mogelijk, maar een optelsom van kleine en grotere maatregelen. In de loop van 2023 starten we met het opstellen van een verkeersvisie met oplossingen voor de lange termijn. Als het zover is dan vragen we bewoners en ondernemers ook om daarover mee te denken.

Vragen? 

Heeft u nog vragen? Stuur dan een e-mail naar parkeren@laren.nl