Parkeerterrein naast Singer

Het parkeerterrein naast Singer (Hein Keverweg) staat regelmatig vol met geparkeerde auto´s. Uit onderzoek blijkt dat het gaat om een combinatie van bezoekers van Singer en mensen die in het centrum werken, winkelen of wonen. Op drukke momenten is hier onvoldoende parkeerruimte. De gemeente zoekt hiervoor naar een oplossing die snel in te voeren is en heeft bewoners en ondernemers uit Laren uitgenodigd om hierover mee te denken.

foto van bovenaf op parkeerterrein bij Singer

Parkeeronderzoek

In het najaar van 2022 heeft de gemeente een parkeeronderzoek uit laten voeren. De resultaten hiervan kunt u bekijken op deze pagina.

Mogelijke oplossingen

De gemeente denkt aan vier mogelijke oplossingen om de drukte op het parkeerterrein te verminderen. Het gaat om:

 • Instellen van een blauwe zone: dit houdt in dat de parkeerduur beperkt is tot bijvoorbeeld 2 of 4 uur. Dit kan op ieder moment gelden of alleen op bepaalde dagen en/of tijdsblokken. Ook kan de blauwe zone gelden voor het hele parkeerterrein naast Singer of voor een gedeelte ervan.
 • Deelfietsen: dit betekent dat bezoekers van Singer / Laren op een andere plek parkeren en vanaf daar met een deelfiets hun reis naar Singer of het centrum van Laren vervolgen. Mogelijke locaties zijn:
  • zwembad De Biezem
  • P+R Crailo /Tergooi (dit is de bestaande Park + Ride nabij busstation Crailo/ Tergooi aan De N527/ oprit 8 (Blaricum/Huizen) van de A1
  • P+R HOV Eemnes (dit is vanaf eind 2023 een nieuwe openbaar vervoer halte met Park + Ride als onderdeel van Gooilijn Huizen - Hilversum aan de Verlegde Laarderweg nabij afrit 34 (Eemnes/Laren) van de A27.
 • Pendelbus: dit betekent dat bezoekers van Singer / Laren op een andere plek parkeren en vanaf daar met een pendelbus hun reis naar Singer of het centrum van Laren vervolgen. Mogelijke locaties zijn P+R ter Gooi of P+R HOV Eemnes.
 • Betaald parkeren: het invoeren van betaald parkeren is een langetermijnoplossing. Het invoeren hiervan duurt minimaal een jaar. Hiervoor moet de gemeente namelijk eerst een juridisch kader opstellen dat het invoeren van betaald parkeren binnen gemeente Laren mogelijk maakt. Betaald parkeren zou dan eventueel ook op andere locaties in Laren ingevoerd kunnen worden. Inkomsten uit betaald parkeren kan de gemeente inzetten voor het verbeteren van de bereikbaarheid, verkeersveiligheid en leefbaarheid in het dorp. Ook kan het een prikkel zijn om vaker te kiezen voor OV, fiets of wandelen bij een bezoek aan het centrum. De gemeente Laren neemt dit mee in de verkeersvisie die later in 2023 wordt opgesteld. Hieronder leest u meer hierover.

Reacties

De gemeente heeft bewoners en ondernemers uit Laren gevraagd om mee te denken. Reageren was mogelijk:

 • tijdens een themabijeenkomst op dinsdag 17 januari 2023. Kon u er niet bij zijn of wilt u deze nog eens terugkijken? Hier vindt u de opname van de bijeenkomst
 • via een online vragenlijst in de periode 17 t/m 31 januari 2023

De reacties hebben we samengevat. Lees er meer over op de aparte webpagina.

Hoe gaat het verder

Zoals we al eerder aangaven is er een combinatie van oplossingen nodig om de parkeerdrukte rondom Singer te verminderen. We bekijken op dit moment welke oplossingen dat kunnen zijn en hoe we deze kunnen invoeren. Dat doen we samen met Singer en andere betrokkenen. Uiteraard houden we daarbij rekening met de reacties die we hebben ontvangen. 

Lange termijn: verkeersvisie

Ook op andere parkeerplekken in het centrum van Laren is het regelmatig druk. Daarvoor is niet 1 oplossing mogelijk, maar een optelsom van kleine en grotere maatregelen. In de loop van 2023 starten we met het opstellen van een verkeersvisie met oplossingen voor de lange termijn. Als het zover is dan vragen we bewoners en ondernemers ook om daarover mee te denken.

Vragen? 

Heeft u nog vragen of opmerkingen? Stuur dan een e-mail naar parkeren@laren.nl