Huwelijk en geregistreerd partnerschap

Met een huwelijk of geregistreerd partnerschap leggen partners hun relatie officieel vast bij de ambtenaar van de burgerlijke stand. U kunt trouwen in gemeenschap van goederen of op huwelijkse voorwaarden. Voor meer informatie daarover kunt u terecht bij een notaris.

Melding voornemen huwelijk/melding geregistreerd partnerschap

Heeft u plannen om te trouwen of een geregistreerd partnerschap aan te gaan? Dan moet u dit eerst aangeven bij de gemeente. Vroeger heette dit ‘in ondertrouw gaan/aangifte geregistreerd partnerschap’. Nu wordt het een ‘melding voornemen huwelijk/melding geregistreerd partnerschap’ genoemd. U kunt uw voornemen kenbaar maken bij de gemeente waar u gaat trouwen of uw geregistreerd partnerschap aangaat. Hier zijn geen kosten aan verbonden. Eventuele kosten voor afschriften en uittreksels zijn wel voor uw eigen rekening. De stukken moeten minimaal 14 dagen voor het huwelijk/geregistreerd partnerschap compleet zijn (de melding, legitimatiebewijzen van uw beiden en van de getuigen).

Melding trouwen/geregistreerd partnerschap

Wilt u trouwen of een geregistreerd partnerschap aangaan dan moet u contact opnemen met de gemeente waar het huwelijk/geregistreerd partnerschap voltrokken gaat worden. Als u in onze gemeente gaat trouwen dan kunt u dit digitaal regelen (trouwdatum en tijdstip, de getuigen, de locatie en een trouwambtenaar). Binnen 5 werkdagen krijgt u bericht of de door u gevraagde opties beschikbaar zijn.

Bent u in het buitenland geboren, heeft u in het buitenland gewoond en/of bezit u niet de Nederlandse nationaliteit? Neem dan contact op met Team Publiek, telefoonnummer 14 035.

Gratis trouwen kan in onze gemeente op maandag om 09.00 uur en 09.15 uur. Voor het kosteloos huwelijk of geregistreerd partnerschap dienen beiden of één van beiden woonachtig zijn in de gemeente Laren. Hiervoor neemt u telefonisch contact op met Team Publiek. U kunt ons bellen op telefoonnummer 14 035.

Bent u niet in gelegenheid om de melding trouwen/geregisteerd partnerschap digitaal te regelen dan kunt u team Publiek bellen op telefoonnummer 14 035.

Kosten huwelijk/geregistreerd partnerschap

  • Maandag t/m vrijdag tussen 09.00 en 16.00 uur in het gemeentehuis € 458,00
  • Maandag t/m vrijdag tussen 09.00 en 17.00 uur op een bijzondere locatie € 564.50
  • In het gemeentehuis op andere dagen en tijdstippen in overleg met team Publiek € 631,50
  • Op een bijzondere locatie tussen 17.00 uur en 20.00 uur € 890,00
  • Zaterdag tussen 09.00 en 20.00 uur op een bijzondere locatie € 890,00
  • Trouw- of geregistreerd partnerschapsboekje bij gratis huwelijk of geregistreerd partnerschap of een duplicaat € 23,00
  • Getuigen van de gemeente bij huwelijk/geregistreerd partnerschap, per persoon € 77,50
  • Benoeming beëdigde trouwambtenaar € 201,00

Let op: indien u wenst te trouwen of een geregistreerd partnerschap wilt aangaan op een bijzondere locatie, dan dient u zelf met deze locatie contact op te nemen voor de beschikbaarheid. Bijzondere locaties brengen u ook een bedrag in rekening naast de gemeentelijke leges.