Opvang Oekraïense vluchtelingen

Noodopvang door gemeente

Om bij grote stromen vluchtelingen uitkomst te bieden, zijn plekken voor noodopvang nodig waar vluchtelingen enkele weken kunnen verblijven tot zij op duurzame opvangplaatsen terechtkunnen. De BEL-gemeenten verzorgen deze noodopvang gezamenlijk, in samenwerking met de veiligheidsregio’s.

Sinds maart 2022 vangen de gemeenten op verschillende plekken Oekraïense vluchtelingen op. De gemeentelijke opvanglocaties (GOO) zijn tijdelijk en bedoeld als noodopvang. Gemeente Laren verzorgde opvang voor de Oekraïense vluchtelingen in het voormalig Rabobankgebouw. De vluchtelingen die hier verbleven, zijn in het voorjaar van 2023 naar opvanglocaties in Blaricum en Eemnes verhuisd waar zij een langere periode kunnen verblijven. 

Woensberg Blaricum

In de gemeente Blaricum worden op het recreatieterrein de Woensberg voor de duur van 2 jaar Oekraïners opgevangen in 59 (chalet-achtige) stacaravans, met elk ruimte voor 4 tot 6 personen. In april 2023 is deze locatie officieel als opvanglocatie in gebruik genomen.

Barbeelstraat Eemnes

De gemeente Eemnes heeft tijdelijk woningen (32 appartementen) op de groenstrook aan de Barbeelstraat gerealiseerd. Ook zijn er 8 tiny houses voor Eemnesser starters gekomen. Deze woningen zijn in het voorjaar 2023 gereedgekomen. Voor nu wordt de locatie voor 5 jaar gebruikt.

Opvang bij particulieren thuis

In onze gemeente zijn er particulieren die thuis vluchtelingen uit Oekraïne opvangen. Particulieren hebben dan zelf de verantwoordelijkheid om voor langere tijd voor de vluchtelingen te zorgen en hen onderdak te bieden. Houd er rekening mee dat dit veel vraagt van u als gastheer, gastvrouw of gastgezin. Organisatie Take Care BnB koppelt vluchtelingen aan gastgezinnen. Op hun website is veel informatie te vinden over wat erbij komt kijken om mensen in huis te nemen.

Aanmelden voor de nieuwsbrief

De gemeente heeft een digitale nieuwsbrief. De nieuwsbrief is er voor Oekraïners die verblijven in de gemeenten Blaricum, Eemnes en Laren. Hier staat nuttige en belangrijke informatie voor Oekraïense vluchtelingen in. De nieuwsbrief heeft verschijnt niet op vaste momenten en wordt alleen online verspreid. Aanmelden voor de nieuwsbrief.