APV

De Algemene Plaatselijke Verordening (APV) beschrijft de regels die gelden voor de openbare orde, de natuur en het uiterlijk van de gemeente en andere huishoudelijke zaken.

De belangrijkste bepalingen hebben we hieronder uitgelicht. Op overheid.nl vindt u de Algemene Plaatselijke Verordening Laren 2023

Icoon van trottoir met daarop bladeren die van een boom zijn gevallen Houd de stoep en de weg toegankelijk voor anderen door groen uit de tuin terug te snoeien.
Icoon van een poppetje die schreeuwt Veroorzaak geen hinderlijk gedrag op openbare plaatsen.
Icoon van een barbecue die aanstaat Vuurkorf of barbecue aan? Zorg dat anderen hier geen last van hebben en dat het veilig gebeurt. Let op: bij droogte kan er een rookverbod gelden in bossen en natuurterreinen.
Icoon van een hond aan de lijn die op straat heeft gepoept Het uitgangspunt is: ruim de uitwerpselen op en zorg ervoor dat u een opruimmiddel bij u heeft, houd ook uw hond binnen de bebouwde kom aangelijnd op de weg (ook stoep en berm).
Icoon van een evenemententent Evenement organiseren? Meld het tijdig bij de gemeente. In de meeste gevallen is een vergunning nodig.
Icoon van 2 ballonnen Laat geen (wens)ballonnen op vanwege het milieu en de (brand)veiligheid.
Icoon van een blad van een wietplant met een streep erdoor Gebruik geen (soft)drugs op openbare plaatsen.
Icoon van een papier waarop met een pen een handtekening wordt gezet Boom kappen, een weg veranderen of een uitweg maken? Daar is in de meeste gevallen een vergunning voor nodig. Voor andere activiteiten kan ook een vergunning nodig zijn. Bij twijfel, neem contact op met de gemeente.
Icon parkeren caravan Parkeren van de caravan, camper of aanhangwagen mag binnen de bebouwde kom max 3 dagen op of langs een openbare weg.

Tips voor stoken zonder overlast

In de APV is geregeld dat het verboden is om in de openlucht afvalstoffen te verbranden buiten inrichtingen in de zin van de Wet milieubeheer of anderszins vuur aan te leggen, te stoken of te hebben.
In een aantal – hieronder genoemde – situaties is stoken wel toegestaan:

  • Verlichting door middel van kaarsen, fakkels en dergelijke
  • Sfeervuren zoals terrashaarden en vuurkorven, indien geen afvalstoffen worden verbrand
  • Vuur voor koken, bakken en braden 
    voor zover dat geen gevaar, overlast of hinder voor de omgeving oplevert

Leest u de tips om te voorkomen dat anderen hinder ondervinden van de rook.