Wat u kunt doen

Hier leest u wat u kunt doen voor Oekraïense vluchtelingen in de gemeente Laren.

De gebeurtenissen in Oekraïne raken ons allemaal. Er zijn de afgelopen weken ontzettend veel hulpacties opgestart. Van kleine, particuliere initiatieven tot zeer grootschalige hulpverlening van wereldwijd opererende organisaties. 

Ook veel inwoners van Laren willen zelf een bijdrage leveren. College en raad zijn onder de indruk van de vele initiatieven vanuit de samenleving. Het is hartverwarmend dat veel inwoners zich (willen) inzetten voor mensen in een kwetsbare positie.

Lokale en landelijke hulporganisaties

U kunt hulp bieden via andere bestaande lokale en landelijke organisaties, bijvoorbeeld door spullen óf geld te doneren. Als u hulp, goederen of onderdak wilt bieden, dan raden wij u aan om te kijken op de websites van bestaande hulporganisaties. De website www.nederlandvoorvluchtelingen.nl biedt een goed overzicht van wat u kunt doen, bij welke organisatie u terechtkunt en wat de actuele situatie is. 

Op de website van Vluchtelingenwerk Nederland staat veel informatie over hoe u kunt helpen:

Verder verwijzen we u graag naar andere hulporganisaties, waarvan u onderstaand een overzicht vindt: 

  • Nederlandse Samenwerkende Hulporganisaties voor Oekraïne. Doneren kan via Giro555.
  • Stichting Kinderen in Nood zamelt op grote schaal hulpgoederen in en zorgt voor transporten nabij het oorlogsgebied.
  • Rode Kruis: het Rode Kruis houdt een inzamelingsactie voor directe hulp aan mensen in Oekraïne. U kunt geld doneren aan Giro5125 of via de nationale actie aan Giro555.
  • De UNHCR: de internationale vluchtelingenorganisatie UNHCR helpt in Oekraïne en in omliggende buurlanden door ter plekke noodhulp te bieden.
  • UNICEF.
  • Dorcas.