Opvang

Informatie over de opvang van Oekraïense vluchtelingen in de gemeente Laren leest u op deze pagina.

Noodopvang door gemeente

Om bij grote stromen vluchtelingen uitkomst te bieden, zijn plekken voor noodopvang nodig waar vluchtelingen enkele weken kunnen verblijven tot zij op duurzame opvangplaatsen terechtkunnen. De BEL-gemeenten verzorgen deze noodopvang gezamenlijk, in samenwerking met de veiligheidsregio’s.

Sinds maart 2022 vangen de gemeenten op verschillende plekken Oekraïense vluchtelingen op. De gemeentelijke opvanglocaties (GOO) zijn tijdelijk en bedoeld als noodopvang. Gemeente Laren verzorgde opvang voor de Oekraïense vluchtelingen in het voormalig Rabobankgebouw. De vluchtelingen die hier verbleven, zijn in het voorjaar van 2023 naar opvanglocaties in Blaricum en Eemnes verhuisd waar zij een langere periode kunnen verblijven. 

Woensberg Blaricum

In de gemeente Blaricum worden op het recreatieterrein de Woensberg voor de duur van 2 jaar Oekraïners opgevangen in 59 (chalet-achtige) stacaravans, met elk ruimte voor 4 tot 6 personen. In april 2023 is deze locatie officieel als opvanglocatie in gebruik genomen.

Barbeelstraat Eemnes

De gemeente Eemnes heeft tijdelijk woningen (32 appartementen) op de groenstrook aan de Barbeelstraat gerealiseerd. Ook zijn er 8 tiny houses voor Eemnesser starters gekomen. Deze woningen zijn in het voorjaar 2023 gereed gekomen. Vooralsnog wordt de locatie voor de duur van 5 jaar geplaatst.

Opvang bij particulieren thuis

In onze gemeente zijn er particulieren die thuis vluchtelingen uit Oekraïne opvangen. Particulieren hebben dan zelf de verantwoordelijkheid om voor langere tijd voor de vluchtelingen te zorgen en hen onderdak te bieden. Houd er rekening mee dat dit veel vraagt van u als gastheer, gastvrouw of gastgezin. Organisatie Takecarebnb matcht vluchtelingen aan gastgezinnen. Op hun site is veel informatie te vinden over wat er bij komt kijken om mensen in huis te nemen.