Opvang

Informatie over de opvang van Oekraïense vluchtelingen in de gemeente Laren leest u op deze pagina.

Noodopvang door gemeente

Om bij grote stromen vluchtelingen uitkomst te bieden, zijn plekken voor noodopvang nodig waar vluchtelingen enkele weken kunnen verblijven tot zij op duurzame opvangplaatsen terechtkunnen. De BEL-gemeenten verzorgen deze noodopvang gezamenlijk, in samenwerking met de veiligheidsregio’s. 

Duurzame opvang door gemeente

De BEL-gemeenten zetten in overleg met de veiligheidsregio’s in op duurzame opvangplaatsen om onnodige verplaatsingen te beperken. Zo kunnen vluchtelingen voor langere tijd op dezelfde locatie verblijven. 

In Blaricum en Eemnes komen plekken voor langdurige opvang. In Blaricum komen op voormalig recreatieterrein de Woensberg 59 stacaravans, met elk plek voor 4 tot 6 personen. Meer hierover leest u op de website van de gemeente Blaricum. In Eemnes komen op aan de Barbeelstraat 32 appartementen voor Oekraïense vluchtelingen. De tijdelijke woningen blijven hier maximaal 5 jaar staan. Meer informatie vindt u op de website van de gemeente Eemnes.

Opvang bij particulieren thuis

In onze gemeente zijn er particulieren die thuis vluchtelingen uit Oekraïne opvangen. Particulieren hebben dan zelf de verantwoordelijkheid om voor langere tijd voor de vluchtelingen te zorgen en hen onderdak te bieden. Houd er rekening mee dat dit veel vraagt van u als gastheer, gastvrouw of gastgezin. Organisatie Takecarebnb matcht vluchtelingen aan gastgezinnen. Op hun site is veel informatie te vinden over wat er bij komt kijken om mensen in huis te nemen. Ook leest u op de site ervaringen en tips van gastgezinnen die vluchtelingen thuis opvangen. Via Takecarebnb kunt u zich (ook) als gastgezin aanmelden. 

Het is heel belangrijk dat de vluchtelingen bij de gemeente geregistreerd worden. Als vluchtelingen bij u thuis zijn, dan ontvangen wij dus graag een melding. Op de pagina met veelgestelde vragen leest u onder het kopje ‘Inschrijven en regelingen’ wat u moet regelen. 
 

Reis niet af naar Oekraïne of Polen om zelf vluchtelingen op te halen

Het wordt afgeraden om op eigen initiatief vluchtelingen op te halen uit Polen, Slowakije, Hongarije of elders. Naast dat het gevaarlijk is om naar Oekraïne te reizen, komen er dagelijks al meer dan 1500 vluchtelingen aan in Nederland waarvoor de gemeenten onderdak zoeken. Particulieren die toch op eigen initiatief vluchtelingen ophalen, hebben hierin ook een eigen verantwoordelijkheid en dienen vooraf onderdak geregeld te hebben. Het bieden van onderdak zal voor een lange tijd nodig zijn.