26 mei 14.30 uur: Pas op voor babbeltrucs en andere manieren van oplichting

Fraudeurs maken op dit moment misbruik van de coronacrisis. Zo proberen oplichters via babbeltrucs aan de deur binnen te komen.

De oplichters zien er vaak betrouwbaar uit. Ze doen zich behulpzaam voor, zeggen dat ze van de verpleging zijn of boodschappen willen doen. Op die manier proberen ze bij u in huis te komen om uw persoonlijke spullen te stelen. Trap er niet in! Laat geen onbekenden binnen en vraag om een legitimatiebewijs. Vertrouwt u de situatie niet? Bel dan meteen de politie op 112. Meer informatie hierover vindt u op www.politie.nl/babbeltruc

Vreemd appje gehad?

Oplichting gebeurt helaas ook via WhatsApp. Bijvoorbeeld als een ‘familielid’ vraagt om geld voor te schieten. In werkelijkheid komt het appje van een oplichter die zich voordoet als familielid. De oplichters laten dan via een app weten een nieuw telefoonnummer te hebben, compleet met profielfoto. Maak dus nooit geld over als u een mail of app krijgt. Kan uw ‘familielid’ niet bellen, maar wel appen? Vraag dan om een gesproken bericht te sturen. Zo weet u zeker of u met de juiste persoon spreekt.

Fraudehelpdesk

Er zij nog veel meer manieren van oplichting. Wilt u hier meer over weten? Kijk dan eens op: www.fraudehelpdesk.nl Deze helpdesk wil zoveel mogelijk voorkomen dat inwoners slachtoffer worden van fraude.