Kunstwerk Laren van Weleer

Het kunstwerk 'Laren van Weleer' is eind januari 2021 geplaatst in het Hertenkamp in Laren. Hovenier van den Tweel en de gebroeders Snoeij voerden de plaatsingswerkzaamheden uit. De officiële onthulling vindt in een klein gezelschap plaats vanwege de geldende coronamaatregelen.

Kunstwerk ‘Laren van Weleer’

In de zomer van 2018 liep Hans van Deuren langs Albert Heijn in Laren op het Zevenend. Tot zijn schrik constateerde hij dat het kunstwerk dat daar aan de muur hing, een paar loodgieters het kunstwerk aan het doorzagen waren. Deze stukken waren bestemd voor een ijzerhandelaar die deze stukken op zou kopen. Hans kreeg een ingeving: hij kocht het kunstwerk voor 200 euro en vervolgens werd dit keurig bij hem thuis afgeleverd. En toen?

Hans zocht hulp bij oud-wethouder Leo Jansen. Vervolgens er ontstond een golf van publiciteit en is Hans uiteindelijk terecht gekomen bij oud-wethouder Karin van Hunnik. Zij nam het initiatief om samen met Hans een mooie plek te vinden voor dit kunstwerk. Laren van Weleer werd gerestaureerd door de Gebroeders Snoeij. Dat is bijzonder, want het gerestaureerde kunstwerk is in 1970 gemaakt door hun eigen vader: Cees Snoeij. Een ontwerper uit Hilversum, de heer De Wit, heeft de geschiedenis van Laren willen verbeelden in het kunstwerk. Het kunstwerk is 15 meter lang en bevat verschillende thema’s zoals Larense ambachten en plezier en vermaak.

Zwart kunstwerk

Foto’s gemaakt door Marja van Hest.

‘Leve Laren’

Het kunstwerk stond symbool voor het dorpsfestival ‘Leve Laren’. Helaas ging het festival in mei 2020 niet door vanwege Corona. Wel is in samenwerking met de Historische Kring Laren een boekje gemaakt over het kunstwerk en is een scholenkunstproject gestart met lokale kunstenaars op de Larense basisscholen onder leiding van Hans van Deuren en Janine Boot. 

Dank aan alle betrokkenen

De gemeente wil alle betrokkenen, vrienden en sponsoren bedanken voor hun medewerking en steun voor alle projecten rondom ‘Leve Laren’: Oud wethouders Karin van Hunnik en Leo Janssen, Comité Leve Laren bestaande uit: Janine Boot, Mariëlle Bax, Monique Kropman, Hans van Deuren, Hans van Goozen en Wim van der Zwaan, gebroeders Snoeij en hovenier Gerard van den Tweel, sponsoren Albert Heijn en de Lakeland foundation, De Historische Kring Laren  en alle kunstenaars die zich in hebben gezet voor het scholenproject.

Het 15 meter lange kunstwerk van metaal dat een boerderij uitbeeld

Afbeelding: Het 15 meter lange kunstwerk. Bron: Hansvandeuren.nl

Hertenkamp

Het kunstwerk ‘Laren van Weleer’ staat in het hertenkamp als centrale plek in Laren. Om de plaatsing mogelijk te maken heeft de gemeente vergunning verleend. Uit onderzoek bleek dat de herten zich aan het kunstwerk zouden kunnen bezeren. Om dat te voorkomen, heeft de gemeente beplanting rondom het kunstwerk geplaatst. Het gaat om 255 Berberis Julianae-planten. Deze planten bevatten doorns en zijn niet giftig. Het soort plant is in overleg met de buitendienst en met de dierenarts gekozen. Vanwege de Coronamaatregelen vindt de onthulling in klein gezelschap plaats. Wanneer het weer mogelijk is, wordt gekeken naar een moment om uitgebreider stil te staan bij het project en de betrokken vrijwilligers.

Collage van het plaatsen van het kunstwerk Laren van Weleer

Nog een collage van het plaatsen van het kunstwerk Laren van Weleer

Boekje over kunstwerk van Historische Kring Laren 

De Historische Kring Laren (HKL) heeft zelfs een boekje ‘Laren van weleer’ uitgegeven. Het is speciaal geschreven voor kinderen in de basisschoolleeftijd (groep 7) en wordt op scholen uitgedeeld. Maar het is interessant voor Laarders van alle leeftijden. 

Het boekje is vooral bedoeld om mensen hen kennis te laten maken met het kunstwerk en het vroegere leven van Laren. Voor wie het ook wil lezen, het is voor € 9,95 te koop bij de HKL en bij de Larense Boekhandel. En ook leuk: elk lid dat een nieuw lid aanbrengt bij HKL krijgt het boekje gratis. Kijk ook op de website van de Historische Kring Laren

Scholenproject

Met de vondst van het kunstwerk werd het idee geboren om het festival Leve Laren te organiseren in mei 2020. Helaas ging het festival niet door vanwege de coronamaatregelen, maar het scholenproject kon gelukkig wel doorgaan. De resultaten waren in het najaar te zien in het Brinkhuis. 

Een aantal bekende kunstenaars uit Laren gaven gastlessen op de basisscholen en bij de ISK (internationale schakelklas). Ook de vinder van het kunstwerk, Hans van Deuren, vertelde op alle basisscholen over het kunstwerk. Vertellingen over het boerenleven, de kunst, het plezier en vermaak, de ambachten en schoonheid in natuur van Laren. Vervolgens zijn de leerlingen aan de slag gegaan met verschillende kunstenaars. De gemaakte kunstwerken op de scholen werden tentoongesteld in het Brinkhuis. 

Kunstenaar vertelt een groep kinderen over een kunstwerk buiten Kunstenaar vertelt een groep kinderen over schilderijen die binnen hangen