Corona

  • Afspraak op het BEL-kantoor? Het is verplicht om een mondkapje te dragen. 
  • Meer informatie en updates

Voorkom rookoverlast naar de buurt, stook veilig!

Het stoken van hout kan binnen en buiten. Naast dat het gezellig en sfeervol kan zijn, kan het ook overlast veroorzaken voor de omgeving.

Wist u dat houtrook luchtverontreiniging veroorzaakt en ongezond is voor uzelf en voor uw buren? In rook zit bijvoorbeeld roet en fijnstof, een verzamelnaam voor allerlei schadelijke deeltjes die zo klein zijn dat ze ingeademd kunnen worden. Daarom is het belangrijk om op een juiste manier te stoken. Zo beperken we overlast voor anderen, houden we de buurt (brand)veilig en kan iedereen blijven genieten van een houtkachel. Met een aantal tips kunt u goed stoken en rooksignalen voorkomen:

  • Is het windstil of mistig? Dan is het verstandig om niet te stoken; de rook blijft dan hangen. Meld u aan voor het stookalert van het RIVM: www.rivm.nl/stookalert Kijk ook op www.stookwijzer.nu hoe de weersomstandigheden zijn.
  • Stook alleen met droog hout. Vochtig hout geeft extra veel rook en fijnstof. 
  • Gebruik nooit geverfd of geïmpregneerd hout of platen, want dan kunnen zeer schadelijke stoffen vrijkomen. 
  • Stook niet met papier en karton; het zorgt voor veel rook. 
  • Houd de luchttoevoerklep altijd open, zodat het hout volledig verbrandt. 
  • Laat de schoorsteen minstens één keer per jaar goed vegen. 
  • Denk aan uw buren. Stook niet langer dan vier uur op één dag. 

Wilt u meer tips of nadere informatie over houtstook en houtrook? Kijk op www.laren.nl/houtrook of op www.rivm.nl/houtrook 

Tip van de brandweer 

Bouw het hout in de haard of korf op volgens de Zwitserse methode. Dat wil zeggen grote stukken (droog) hout onderop met de bast naar beneden en stapel door naar aanmaakhoutjes met wat aanmaakblokjes erbij. Steek de aanmaakblokjes aan, open de luchttoevoer geheel en als de blokken branden, kan de luchttoevoer weer kleiner gemaakt worden. Hout aanvullen gebeurt door eerst de brandende houtresten te vlakken en dan met grote blokken (met de bast omhoog) weer aan te vullen. Eerst even de luchttoevoer openen tot de blokken branden en dan weer deels dichtzetten tot u een mooi vuur heeft. Hiermee voorkomt u rookoverlast naar uw omgeving. Deze methode is niet alleen beter voor het milieu, maar de kachelruit blijft ook langer schoon!

haard met hout op de Zwitserse manier gestapeld