Voorkom een volle afvalbak!

Minder afval produceren is goed voor het milieu. Het is nog beter dan afval recyclen. Je bespaart zo grondstoffen en energie. Met een paar makkelijke tips kunt u uw eigen afvalberg flink kleiner maken. Zo is er bijna geen vuilniszak meer nodig!

Dat kan vaak heel simpel: neem bijvoorbeeld een eigen waterflesje of koffiebeker mee voor onderweg, of plak een nee/nee-sticker op de brievenbus. Kook niet te veel eten en maak restjes uit de koelkast op tijd op. 

Goede voorbeelden

Ook in onze gemeente zijn er inwoners die heel bewust omgaan met afval. Mevrouw Paets vertelt:

Onze kliko’s hebben het kleinste formaat en de kliko’s voor plastic en restafval zitten niet eens vol als ik ze aan de weg zet.

Hoe kan dat dan? Onder andere door zuinig om te gaan met boodschappen.

Aarde in de eigen tuin kan ook extra aandacht krijgen door zelf compost te maken van oud tuin- en keukenafval. Daar zitten veel belangrijke mineralen en bacteriën in. Mevrouw Paets:

Snoeiafval gaat nauwelijks in de groene kliko, omdat ik dat in mijn borders laat liggen voor goede voeding voor de bodem. Mijn tuin sproeien doe ik ook al een paar jaar niet meer. Ik heb bomen laten groeien, die nemen het regenwater op, geven verkoeling en beschermen tegen uitdrogen van de grond.

Er zijn vast nog veel meer inwoners met mooie voorbeelden. Wilt u ook uw groene of duurzame verhaal delen? Neem dan contact op met communicatie@belcombinatie.nl

Zelf aan de slag?

Wilt u ook een minder volle afvalbak? Er zijn nog veel meer tips. Kijk hiervoor op www.milieucentraal.nl/minder-afval En voor voorbeelden voor de tuin kijkt u op www.steenbreek.nl/tuintips