Onthulling kunstwerk Laren van Weleer

Eind januari is het kunstwerk ‘Laren van Weleer’ door hovenier Van den Tweel en de Gebroeders Snoeij geplaatst in het Hertenkamp. Vandaag onthulde Burgemeester Mol het kunstwerk. Dat deed hij samen met de redder van het kunstwerk, Hans van Deuren. Laren van Weleer verbeeldt de geschiedenis van Laren.

In 2018 redde Hans van Deuren het kunstwerk ‘Laren van Weleer’ van de sloop. Het is vervolgens gerestaureerd door de Gebroeders Snoeij. Het kunstwerk staat nu op een centrale plek in Laren, het Hertenkamp. Vanwege de geldende coronamaatregelen vond de officiële onthulling in klein comité plaats. 

Burgemeester Mol: ‘Het kunstwerk is het middelpunt geworden van een breed cultuurproject waarbij we ook een stukje inspiratie hebben kunnen doorgeven aan de volgende generatie. Dat is heel mooi! Hans van Deuren en alle betrokken vrijwilligers en kunstenaars die hebben meegeholpen, verdienen een pluim. Dat geldt ook voor de oud-wethouders Karin van Hunnik en Leo Janssen die zich hiervoor hebben ingezet. Wanneer de maatregelen versoepeld worden, organiseren we nog een moment om de vele vrijwilligers te bedanken voor hun werk en betrokkenheid.’ 

‘Leve Laren’

Met de vondst van het kunstwerk ontstond het idee om een dorpsfestival ‘Leve Laren’ te organiseren in mei 2020. Dat ging helaas vanwege corona niet door, wel werden er allerlei andere projecten opgestart met hulp van betrokken vrijwilligers en kunstenaars uit Laren. Zo bracht de Historische Kring Laren een boekje ‘Laren van weleer’ uit en gaf een aantal bekende kunstenaars uit Laren gastlessen op de basisscholen en bij de ISK (internationale schakelklas). 

Beplanting

Het plaatsen van het kunstwerk ‘Laren van Weleer’ is behoorlijk vertraagd. Onder andere kwam dat door de beperkingen vanwege corona. Ook bleek uit onderzoek dat de herten zich aan het kunstwerk zouden kunnen bezeren. Om dat te voorkomen, komen er 255 Berberis Julianae-planten rondom het kunstwerk. Deze planten bevatten doorns en zijn niet giftig. Het soort plant is in overleg met de buitendienst en met de dierenarts gekozen.

Vrijwilligers

De officiële onthulling van het kunstwerk vond vandaag in kleine kring plaats. Dat is jammer, want de betrokkenheid van vrijwilligers en kunstenaars bij het project is groot. Daarom organiseert de gemeente op een later moment een bijeenkomst om alle betrokkenen, vrienden en sponsoren te bedanken voor hun medewerking en steun rondom ‘Leve Laren’. Meer informatie over het kunstwerk is te vinden op de speciale pagina: www.laren.nl/larenvanweleer

Burgemeester Nanning Mol en Hans van Deuren onthullen het kunstwerk Laren van Weleer