Maatregelen na geweldsincident

Geweld tegen hulpverleners absoluut ontoelaatbaar.
Op zondagavond 8 december 2019 vond er bij een horecagelegenheid in Laren een heftig geweldsincident plaats. Een groepje bezoekers kwam van de ijsbaan naar horecagelegenheid het Bonte Paard. Op het terras ontstond een vechtpartij waarbij verschillende gewonden zijn gevallen; een medewerker van de horecagelegenheid, een politieagent en een verdachte. De politie heeft drie verdachten aangehouden en heeft de zaak in onderzoek.

Onacceptabel

Burgemeester Nanning Mol:

Voor een dorp als Laren heeft een dergelijke gebeurtenis grote impact. Ik ben geschokt en ik ben vannacht direct met politie naar het Bonte Paard gegaan om te luisteren naar de verhalen en om mijn steun te betuigen. Geweld tegen hulpverleners is absoluut ontoelaatbaar. Iedereen blijft met zijn handen van onze hulpverleners af. Ik sta continu in contact met de politie. Op het moment dat de gewonde agent bezoek wenst, zal ik hem direct bezoeken.

Maatregelen

Maandagmmiddag 9 december heeft er een gesprek plaatsgevonden tussen de uitbater van de Wintervillage en de burgemeester. Samen zijn ze tot de volgende maatregelen gekomen. De Wintervillage (horecagedeelte van de ijsbaan) mag pas weer open als opvolging is gegeven aan volgende maatregelen:

  • Na 19.00 uur geen alcohol schenken.
  • Geen sterke drank meer schenken.
  • Dagelijks na 18.00 uur dient er beveiliging aanwezig te zijn.
  • De uitbater maakt goede afspraken met de politie over wat uitbater doet als er escalerende situaties dreigen te ontstaan.

De uitbater verwerkt deze maatregelen in een Plan van Aanpak. Pas als er opvolging gegeven is aan deze maatregelen mag de Wintervillage weer open.
Bovenstaande maatregelen zijn de maatregelen in eerste aanleg. Mocht het noodzakelijk zijn om de maatregelen aan te scherpen, zal de burgemeester dit doen.
Er vindt een uitgebreide evaluatie van het incident plaats.

Bijeenkomst

Voor inwoners en bezoekers van Laren die het incident van dichtbij hebben meegemaakt en die de behoefte hebben aan een luisterend oor, organiseert de gemeente een bijeenkomst. In aanwezigheid van de burgemeester, politie en professionele ondersteuners kunnen direct betrokkenen praten over het incident. De inloop is in de raadzaal van Raadhuis Laren op 10 december van 20.00 – 22.00 uur. Vanwege de voorbereiding, vinden wij het fijn om te horen als u aanwezig bent. Dat kan door ons te mailen: bestuurssecretariaat@laren.nl. Voor wie niet in de gelegenheid is om naar de inloopbijeenkomst te komen en wel wil praten over het incident kan contact opnemen met Slachtofferhulp: 0900-0101 of kijk op de website: www.slachtofferhulp.nl