Maatregelen eikenprocessierups

De eikenprocessierups. U bent ´m vast niet vergeten. De rups kan in een eikenboom zitten en heeft brandharen. Om de groei van deze rupsen zoveel mogelijk te beperken, is bestrijding noodzakelijk. Vanaf dinsdag 11 mei is de gemeente hiermee gestart.

Eikenprocessierupsen vervellen 6 keer in hun leven. De derde keer dat zij vervellen, krijgen de rupsen brandharen. Die haren kunnen zorgen voor jeuk, huiduitslag, brandende ogen en gevoelige luchtwegen. 

Wat gaan we doen?

Het is nodig om de rupsen 2 keer te bestrijden. De eerste ronde gebeurt als de boom nog weinig blad bevat. De BEL-gemeenten gaan de strijd tegen de rupsen aan door preventief (in een vroeg stadium) te spuiten met een biologisch middel. Zodra de eikenbomen voor meer dan de helft vol zitten met nieuwe eikenbladeren, worden de bomen bij de tweede ronde beneveld met ditzelfde middel. Met een soort luchtkanon wordt het middel in de bomen geblazen. Het blijft aan het blad kleven en zodra de rupsen er een hapje van nemen, sterven zij binnen enkele dagen.

Natuurlijke vijanden

Daarnaast hangen er op verschillende plekken in de gemeente inmiddels nestkasten. Vogels, vleermuizen en sluipwespen zijn onze partners bij de bestrijding van de processierups. Wij kunnen ze daar een handje bij helpen door ze een fijn plekje te geven voor hun nest. 

eikenprocessierups in boom