Louise Babel maakt de kracht en pracht van het mbo zichtbaar in het Gooi

“Ik wil de kracht van het mbo laten zien,” zegt Louise Babel (18) uit Laren. Zij werd op 17 mei uitgeroepen tot Landelijk Ambassadeur mbo.

Een jaar lang is Louise het gezicht van het middelbaar beroepsonderwijs. Samen met burgemeester Nanning Mol en wethouder Jan van den Dunnen van de gemeente Laren, wil zij de capaciteiten van mbo-studenten ook zichtbaarder maken in het Gooi. 

“Wij zijn er trots op dat je vanuit ons dorp in het hele land het mbo verder gaat versterken,” zegt Nanning Mol tegen Louise Babel (18) als hij het speldje met daarop ‘Dit is mbo’ aanneemt. “Ik ben heel benieuwd hoe je dat gaat doen.” Dat weet de ondernemende studente Mediamanagement en Marketing aan het Grafisch Lyceum Utrecht wel. Haar missie is om in het komende jaar op diverse plekken te laten zien hoe divers het mbo is en hoe divers mbo-studenten zijn. “Op het mbo heb je allerlei mogelijkheden om jezelf te ontwikkelen. Niet alleen met je handen, ook intellectueel en op persoonlijk vlak. Mbo-studenten zijn intelligent. Dat komt niet altijd duidelijk naar voren, omdat veel mbo’ers bescheiden zijn en zichzelf niet laten zien.”

Mbo’ers Pakken Aan

Om Landelijk Ambassadeur mbo te kunnen worden, deed Louise eerst mee aan een verkiezing van het Grafisch Lyceum Utrecht waarin zij werd gekozen als de mbo-ambassadeur van de school. Daarna moest ze het opnemen tegen 41 andere ambassadeurs van mbo-scholen uit het hele land in de challenge Mbo’ers Pakken Aan. De mbo-ambassadeurs bedachten in 3 regioteams oplossingen voor een duurzame wereld. Een professionele jury beoordeelde de studenten op creativiteit, leiderschap, communicatie, probleemoplossend vermogen en samenwerking. 3 studentes behaalden op 17 mei de finale tijdens het Ambassadeursgala, waarna de jury Louise door haar inspirerende pitch verkoos tot Landelijk Ambassadeur mbo. 

“Ik heb passie voor het mbo. En als ik ergens passie voor heb dan ga ik er helemaal voor. Dat is voor het mbo en voor Dynamic Arts,” zegt Louise. Dit regionale platform voor jongerencultuur en urban arts maakte veel indruk op de burgemeester en wethouder in deze coronatijd. “We wilden de jongeren in Laren iets inspirerends kunnen bieden tijdens de lockdowns. De verveling sloeg toe. De mensen van Dynamic Arts hebben toen coronachallenges bedacht die heel populair waren. Dat kwam onder andere door de inzet van social media waar Louise verantwoordelijk voor was,” schetst Nanning Mol. 

Stageplekken voor mbo’ers

“Sterker nog: die challenges kwamen van mbo-studenten of mensen die op het mbo hebben gezeten. Dynamic Arts draait op mbo’ers,” vult Louise de burgemeester aan. “Daar ben ik supertrots op. Dat is de kracht van het mbo die ik graag wil laten zien. Ook aan de bedrijven die in Laren gevestigd zijn. Laren kent veel ondernemers en mensen die bij bedrijven werken die misschien nog nooit aan mbo-studenten hebben gedacht om stage te laten lopen of als werknemer.”

Nanning Mol en Jan den Dunnen zijn meteen enthousiast. De wethouder nodigt Louise uit om met hem samen de collega-wethouders in Blaricum en Huizen te bezoeken om het mbo onder hun aandacht te brengen. Ook willen de burgemeester en wethouder samen met haar een plan bedenken om ondernemers en bedrijven meer te interesseren voor mbo-studenten. “Door corona hebben veel mbo-studenten geen stage kunnen lopen. Die stage moeten zij wel inhalen om een diploma te krijgen,” zegt Louise. De burgemeester vult haar aan. “Wij willen werkgevers in deze regio stimuleren om nog meer verantwoordelijkheid te voelen voor mbo-studenten. Het mbo is zeer nodig in Nederland.”

Kijk terug hoe Louise Babel Landelijk Ambassadeur mbo werd.

Louise krijgt een boeket van de burgemeester, de wethouder staat erbij