Laren en Provincie feliciteren Els Blokker-Verwer met Zilveren Anjer

In 2020 kreeg Els Blokker-Verwer (1947) uit Laren een Zilveren Anjer toegekend door het Prins Bernhard Cultuurfonds. Vanwege de uitbraak van het coronavirus kon de uitreiking vorig jaar geen doorgang vinden. De Zilveren Anjer wordt vrijdagochtend 4 juni 2021 vanaf 11.00 uur door Prinses Beatrix, in het Koninklijk Paleis te Amsterdam, alsnog aan Els Blokker-Verwer uitgereikt.

Burgemeester van Laren, Nanning Mol:

Ik ben een hele trotse burgemeester. Inwoners van Laren zijn maatschappelijk erg betrokken. En mevrouw Els Blokker-Verwer is een van de meest betrokken inwoners die zich voor ons dorp inzet. Zij zet zich in om kunst en cultuur toegankelijk te maken voor een breed publiek. Dat zij hiervoor op uitzonderlijke wijze wordt gewaardeerd, blijkt uit de toekenning van de Zilveren Anjer.

Arthur van Dijk, commissaris van de Koning in Noord-Holland en voorzitter van het Prins Bernhard Cultuurfonds Noord-Holland:

De Zilveren Anjer is een onderscheiding voor bijzondere en vrijwillige inzet voor cultuur en natuur. Ik feliciteer mevrouw Els Blokker-Verwer met de toekenning van deze blijk van waardering voor haar inzet.

Uitreiking

Zowel de laureaten van 2021 als die van 2020 ontvangen hun Zilveren Anjer op vrijdag 4 juni 2021. Ook dit jaar vindt de uitreiking in aangepaste vorm plaats. De ceremonie is vanaf 11.00 uur te volgen via een livestream op www.cultuurfonds.nl  

Zilveren Anjer

De Zilveren Anjer wordt sinds 1950 toegekend als eerbetoon van het Cultuurfonds aan personen die zich vrijwillig en onbetaald hebben ingezet voor cultuur of natuur in het Koninkrijk der Nederlanden. Sindsdien hebben honderden cultuur- en natuurvrijwilligers de onderscheiding ontvangen.

Els Blokker-Verwer schenkt aan vele organisaties, veelal op het gebied van beeldende kunst en muziek. Bijvoorbeeld aan het Koninklijk Concertgebouworkest, maar ook aan organisaties die maatschappelijker van aard zijn. Zoals Het Leerorkest, dat duizenden kinderen de mogelijkheid biedt een muziekinstrument te (leren) bespelen.

Haar ‘meesterwerk’ als moderne mecenas is de schenking van haar privécollectie aan museum Singer Laren. Deze verzameling heeft Els Blokker-Verwer opgebouwd samen met haar echtgenoot die in 2011 overleed en bestaat uit ruim honderd schilderijen uit het eerste kwart van de 20ste eeuw, waaronder tientallen van Jan Sluijters.

Om het publiek permanent van de collectie te kunnen laten genieten, stelde Els Blokker-Verwer het museum in de gelegenheid om uit te breiden met een aantal nieuwe museumzalen in de nog te bouwen Nardinc vleugel. 

Els Blokker (Foto Prins Bernhard Cultuurfonds)

(Foto afkomstig van het Prins Bernhard Cultuurfonds)