Koninklijke onderscheiding voor Josef Kesecioĝlu

Professor Doctor Josef Kesecioĝlu is door Zijne Majesteit Koning Willem-Alexander benoemd tot Officier in de Orde van Oranje-Nassau. De inwoner van Laren kreeg op 23 juni 2023, omlijst door een mooie speech van loco-burgemeester Frits Westerkamp, de versierselen opgespeld die horen bij een Officier in de Orde van Oranje Nassau. Dit alles vond plaats in MediaPlaza te Utrecht.

De inwoner van Laren kreeg van loco-burgemeester Frits Westerkamp, de versierselen opgespeld.

De koninklijke onderscheiding voor de heer Kesecioĝlu loopt parallel aan zijn pensionering. Kesecioĝlu sluit deze maand een lange en illustere loopbaan in de medische wereld af.

Geboren, opgegroeid en opgeleid (in anesthesie en intensieve zorg) in Istanboel kwam arts Kesecioĝlu in 1989 naar Nederland. Hij werkte in Rotterdam, Amsterdam en uiteindelijk Utrecht. Daar werd het Universitair Medisch Centrum qua werk zijn thuisbasis. Tussen 2002 en 2020 was hij er het afdelingshoofd van de Intensive Care en hoogleraar Intensive Care Geneeskunde.

De heer Kesecioĝlu was hoofdverantwoordelijk voor de ontwikkeling van een gloednieuwe IC-afdeling in het UMC Utrecht, die open ging in 2010. Het ontwerp van de nieuwe afdeling – met veel aandacht voor rust, privacy, daglicht en faciliteiten voor familie en dierbaren van IC-patiënten – werd in korte tijd wereldberoemd, en staat nu bekend als de nieuwe standaard voor een patiënt- en familievriendelijke intensive care-afdeling. Het ontwerp is inmiddels veelvuldig gekopieerd, in binnen- en buitenland, en sleepte een internationale prijs in de wacht, voor de best ontworpen IC ter wereld.

De heer Kesecioĝlu was verder opleider Intensive Care Geneeskunde, bestuurslid van de European Society of Intensive Care Medicine, deed baanbrekend promotieonderzoek naar medische ventilatie, schreef en werkte mee aan talloze wetenschappelijke publicaties en verzorgde regelmatig lezingen. Dankzij zijn internationale contacten signaleerde hij, begin 2020, als eerste Nederlandse intensivist hoe het COVID-19 virus om zich heen greep in Noord-Italië. Kesecioĝlu’s waarschuwingen zorgden ervoor dat de Nederlandse IC-wereld zich relatief goed kon voorbereiden op de pandemie. Hij ontwikkelde vervolgens een COVID-spoedcursus, waarmee ruim 12.000 zorgverleners in heel Europa de handvaten kregen om te kunnen werken op IC-afdelingen voor coronapatiënten. 

Koninklijke onderscheiding voor Josef Kesecioĝlu