Henriette Schwarz geëerd met straatnaam

De gemeente Laren heeft een straat vernoemd naar Henriette Polak - Schwarz, één van de drijvende krachten achter de oprichting van het Rosa Spier Huis. In bijzijn van nabestaanden van mevrouw H.A. Polak - Schwarz onthulde wethouder Ton Stam donderdagmiddag 3 maart het straatnaambord. Ook Herold van den Berg, directeur van het Rosa Spier Huis, en toekomstige bewoners van de straat waren bij de onthulling aanwezig.

Op de plek van de onthulling, ter hoogte van Esseboom 2, heeft ruim 50 jaar het Rosa Spier Huis gestaan. In 2019 verhuisde dit naar de Hector Treublaan. Op de oude locatie worden momenteel 8 woningen gebouwd, gelegen aan een brede laan waar ook enkele fraaie bomen worden geplant. De laan, een zijtak van de Esseboom, is ontstaan door een herindeling van het terrein. 

Wethouder Stam:

Met de keuze voor deze straatnaam heeft het college recht willen doen aan de historie van de locatie en eren we de vrouw die de oprichting van het Rosa Spier Huis mede mogelijk heeft gemaakt. Deze blijvende herinnering aan al haar inspanningen is zeker op zijn plaats. In aanloop naar de onthulling is goed contact geweest met de familie van mevrouw Polak - Schwarz en met de toekomstige straatbewoners. Ik ben trots dat ik het straatnaambord in hun bijzijn mocht onthullen.

Henriette Polak - Schwarz

Henriette Antoinette Polak-Schwarz werd geboren op 7 november 1893 in Zutphen. Zij was onder andere kunstbeschermster en mecenas die sociale en culturele initiatieven stimuleerde en kamerconcerten, lezingen en discussieavonden organiseerde. Ze was bevriend met harpiste Rosa Spier, wiens droom het was om een veilige haven voor oudere kunstenaars te creëren, waar zij konden wonen en blijven werken. De realisatie van deze droom is voor een groot deel te danken aan de inspanningen van Henriette Schwarz. Zij bracht een groot deel van het benodigde geld voor de realisatie van het Rosa Spier Huis bijeen. Ook stelde zij voor om de nieuwe uitwijkhaven voor oudere kunstenaars en wetenschappers de naam van haar vriendin Rosa Spier te geven. Henriette Schwarz overleed in 1974 op 80-jarige leeftijd in Amsterdam.

straatnaambord wordt onthuld door er een doek vanaf te trekken