Gemeentelijke erepenning voor pastoor Jan Vriend

Zondag 3 juli reikte burgemeester Mol aan pastoor Jan Vriend een gemeentelijke erepenning uit. Dat gebeurde in de Sint Jansbasiliek na afloop van de Eucharistievering ter gelegenheid van het afscheid. Jan Vriend was 41 jaar pastoor.

In een volle basiliek mocht burgemeester Nanning Mol de erepenning van de gemeente Laren uitreiken. Deze onderscheiding is bedoeld voor een inwoner van Laren die zich uitzonderlijk heeft onderscheiden voor de gemeenschap. 

Burgemeester Mol:

De geschiedenis van het dorp Laren en de geschiedenis van de Katholieke kerk zijn sterk met elkaar verbonden. Wij kennen al eeuwenlang een grote Katholieke gemeenschap. Belangrijke symbolen van het Katholieke geloof en leven, zoals de Sint Jansbasiliek en de processie, zijn al lang omarmd als symbolen van heel Laren. Ze zijn onderdeel geworden van onze identiteit en staan voor wie wij zijn. Het is de verdienste van de pastoor dat zij nog steeds, in zo’n volle glorie, onderdeel van ons dorp zijn.

Sint Jansbasiliek

De Sint Jansbasiliek is tot in de verre omgeving zichtbaar. Dankzij de vele restauraties ziet de basiliek er prachtig uit. Meerdere aanpassingen hebben plaatsgevonden en er zijn waardevolle kunstobjecten toegevoegd. Zoals de Sint Jansbasiliek er nu bijstaat is in hoge mate de verdienste van pastoor Vriend. Zijn grote kennis van kerkelijke kunst en zijn duidelijke visie op de functie en de uitstraling van een kerkgebouw hebben een grote rol gespeeld. 

Sint Jansprocessie

De laatste zondag van juni was de Sint Jansprocessie in Laren. Voor de Katholieke Laarder is dit een uiting van geloofsbeleving. Voor anderen is het een diepgewortelde traditie om terug te keren naar geboortegrond en familie. Onder de leiding van de pastoor en gesteund door de aloude Broederschap van Sint Jan en vele vrijwilligers heeft deze processie roerige jaren overleefd en kan er in Laren nog jaarlijks met elkaar de processie worden beleefd. 

Projecten in het buitenland

Naast inzet in Laren heeft pastoor Vriend ook meerdere projecten in het buitenland gesteund. Een heel belangrijk project was Muttom, een arm dorp in India. Hier heeft father John Bosco huizen, scholen, een studiebeurzencentrum en het College for Arts and Science kunnen realiseren om hele generaties te helpen een beter leven op te bouwen. De pastoor heeft veel gedaan om middelen bij elkaar te krijgen om John Bosco bij zijn missie te steunen. Dat geldt ook voor het kindertehuis in het Zuid-Afrikaanse Friersdale van Eemnesser pater Wijnand van Wegen. 

In stilte dienend

De inzet en bijdrage van pastoor Vriend lieten zich kenmerken als rustig en bescheiden, handelend vanuit een hele duidelijke en heldere visie. En bovenal dienend. Als een stille diplomaat. In stilte dienend is misschien ook wel de beste omschrijving voor de wijze waarop hij invulling gaf aan wat hij zelf beschouwde als het belangrijkste onderdeel van zijn werk: de pastorale zorg.

Diep respect

Tijdens het uitreiken van de erepenning sprak de burgemeester zijn dank uit:

U laat geen kans onbenut om te benadrukken dat u altijd bent geholpen door betrokken parochianen en dorpsgenoten. Velen van hen konden wij ontmoeten bij de afgelopen Sint Jansprocessie, zoals de Broederschap van Sint Jan. En zij zijn vaak niet alleen betrokken bij de kerk, maar ook bij het dorp. Vandaag zijn ze ook hier in de basiliek aanwezig. Mensen op wiens schouders ons dorp echt rust. Ik hoop dat als ik mijn dank aan u uitspreek, zij ook voelen dat ik hen bedank, voor de steun waarop u altijd kon rekenen. Maar hoe groot en betrokken de gemeenschap ook is, er is maar 1 pastoor. U hebt uw functie, en daarmee ook de last die daarmee samenkomt, alleen gedragen. 41 jaar lang. Dat is heel bijzonder. Daarmee heeft u voor Laren een enorm offer gemaakt. Daarvoor wil ik u namens alle inwoners een diep respect betonen. En om uiting te geven aan dat respect overhandig ik u graag de Gemeentelijk Erepenning van Laren.

burgemeester geeft pastoor Jan Vriend een hand en de gemeentelijke erepenning
Joost Enkelaar, fotografie