4 ,5 en 6 mei, programma

Met elkaar herdenken we het beëindigen van de Tweede Wereldoorlog en vieren we dat we sindsdien weer in vrijheid leven. Benieuwd naar het programma?

Programma Herdenking 4 mei

Op 4 mei om 20.00 uur herdenken we als vanouds, met publiek, de gevallenen van de Tweede Wereldoorlog en alle mensen die als gevolg van oorlog en vredesmissies zijn omgekomen. De herdenking vindt plaats bij het oorlogsmonument op de Brink.

Stille Tocht

Om 19.30 uur vertrekt een stille tocht vanaf het oorlogsmonument aan de Drift. Iedereen is welkom om mee te lopen. De stoet gaat via de Drift naar Bij den Toren en dan langs de Naarderstraat richting de Brink. De stoet wordt begeleid door doedelzakspelers.

Omstreeks 19.50 uur opent Chris Bogaers, voorzitter 4/5 mei Comité Laren en ceremoniemeester, de herdenking. Daarna houdt burgemeester Nanning Mol zijn toespraak. Om 19.56 uur luiden de kerkklokken van de Sint Jansbasiliek. Kim Schimmel verzorgt de 'Taptoe'. Na de 2 minuten stilte, speelt de Harmonie Sint Jan 2 coupletten van het Wilhelmus, gevolgd door de kransleggingen en voordrachten.

Bloemen leggen

Wilt u zelf bloemen neerleggen? Dat kan. U mag op 4 mei gedurende de dag uw eigen bloemen neerleggen bij het monument op de Brink.

Bent u slecht ter been en wilt u aanwezig zijn?

In dat geval reserveren we graag een stoel voor u. Stuur hiervoor een bericht voorzien van uw volledige naam naar ons e-mailadres: 4en5meicomite@laren.nl

 

Bloemen, Herdenking Laren

Herdenking slachtoffers WOII in Laren

In aanloop naar 4 en 5 mei vond in Laren een tweetal activiteiten plaats, rond de dodenherdenking. Op woensdag 20 april was de jaarlijkse herdenking bij het Monument van de Joodse kinderen. En op vrijdag 22 april opende Burgemeester Nanning Mol het Tijdelijk Holocaust Monument en de Herinneringsbomen op de Brink.

Het Monument voor de Joodse Kinderen werd op 20 april 2017 onthuld op het Reitsemaplantsoen. Het herinnert aan het Joodse kindertehuis de Berg-Stichting en de 48 kinderen en 4 stafleden van de Berg-Stichting die in WOII door de nazi’s zijn vermoord. Het herdenkingsprogramma is mede samengesteld door de 120 leerlingen van de 3e klassen van Scholengemeenschap Laar & Berg. Er waren bijdragen van oud-Berg-Stichting bewoner Maurits Cohen, burgemeester Nanning Mol en leerlingen van de school.

Tijdelijk Holocaust Monument en Herinneringsbomen

Op vrijdag 22 april opende Burgemeester Nanning Mol op de Brink het Tijdelijk Holocaust Monument en de Herinneringsbomen. Net als vorig jaar bestaat het Tijdelijk Holocaust Monument uit 750 zakdoeken die aan lijnen tussen de bomen wapperen. Elke zakdoek is een symbolisch eerbetoon en afscheid van de in de WOII vermoorde Joden. Het ontwerp is van Elise Steilberg.

Om de slachtoffers een gezicht te geven, zijn herinneringsbordjes om de bomen bevestigd. Op de bordjes staan de namen van Joden die in Laren verbleven en in de Holocaust werden vermoord én niet-Joodse inwoners van Laren die als gevolg van de oorlog het leven lieten. Behalve de namen bevatten de bordjes ook tekeningen, afbeeldingen, foto’s en indien bekend informatie over de persoon. De bordjes zijn gemaakt door vrijwilligers en kunstenaars. Het initiatief komt van John Timmerman en Elize van der Werf van het comité 4 en 5 mei. Het comité wil de bordjes ieder jaar plaatsen en aanvullen zodra meer namen en informatie boven water komt. Ze moedigen nabestaanden aan om verhalen en documentatie met hen te delen. Op de bordjes staat een QR-code die dit eenvoudig mogelijk maakt. De lijnen met vlaggen en de bordjes blijven tot 5 mei hangen.

Herdenking slachtoffers WOII, in Laren

Herdenking slachtoffers WOII, herinneringsbordjes om boom

Het Gooi bevrijd - 6 mei 2022

5 jaar geleden startte het eerste meerdaagse evenement in Midden Nederland onder de naam 'Het Gooi Bevrijd'. Op dit evenement herdenken we de slachtoffers van de Tweede Wereldoorlog en vieren we de bevrijding van Nederland, in het bijzonder die van de Gooi en de Vechtstreek.

Dit jaar zal op vrijdag 6 mei het konvooi van 'Het Gooi Bevrijd' Laren aandoen met een groot aantal authentieke WWII voertuigen en motoren. Naast deze voertuigen reist een aantal professionele Britse artiesten mee welke, geheel in jaren 40-stijl, muziek ten gehore brengen. Denk aan nummers van Vera Lynn, George Formby, Glenn Miller, Benny Goodman en talloze andere artiesten uit dit tijdperk.

Bijzonder is dat elk jaar weer een aantal Tweede Wereldoorlog veteranen de reis naar Nederland maakt om samen de gevallenen te herdenken en de bevrijding te vieren. Zij vertellen graag hun verhalen en ervaringen tijdens deze barre tijden. Op die manier laten ze de jongere generatie horen, zien en voelen hoe het was in die tijd. En zo zorgen zij dat deze periode in de wereldgeschiedenis nooit vergeten wordt.

Locatie: Brink, Laren.
Tijd: van 14.00 tot 15.30 uur.

Let op: de route zoals vermeld in het Larens Journaal van 29 april jl. is aangepast. De karavaan komt vanuit Eemnes naar Laren.

Nanning Mol in legervoertuig

Dodenherdenking 2022

Toen dit voorjaar het einde van de pandemie in zicht kwam, leek voor iedereen de zon weer een beetje te gaan schijnen. De gevolgen van de noodzakelijke maatregelen werden steeds duidelijker en prettig was de gedachte dat de maatschappij weer open zou gaan.

De wereld werd echter opgeschrikt met beelden die ons weer heel dichtbij 1940-1945 brachten. De Russische leiders willen oude tijden uit het verleden doen herleven, wat gepaard gaat met de annexatie van een deel van Oekraïne. Dit keer echter met heel veel, niets ontziend, geweld.

Een prachtig land met historische steden werd in puin geschoten, steden achterlatend, zoals wij die kennen na de bombardementen op Rotterdam. Dit onacceptabele geweld leidde tot een grote vluchtelingenstroom in Oost-Europa, welke zich uitbreidde naar West-Europa. We zijn in het hele land koortsachtig bezig om deze stroom in goede banen te leiden. Ook in Laren, en mét succes.

Deze oorlog brengt ons opnieuw tot bezinning en daarom krijgt deze herdenking in 2022 een extra lading. Daarom was ons comité vorig jaar gestart met het project 'Geef onze oorlogsslachtoffers een gezicht' en daar zijn we meer dan in geslaagd. Door de inzet van vele vrijwilligers is dit project te zien op onze Brink. Daar hebben de slachtoffers van de Tweede Wereldoorlog een gezicht gekregen. Maar ook de kinderen en directie van de Bergstichting en de namen van de slachtoffers van de Hoeve, die na een razzia zijn opgepakt en weggevoerd zijn naar de diverse vernietigingskampen zijn daar zichtbaar.

Europa herpakt zichzelf met een gezamenlijke strijd om Oekraïne zo maximaal mogelijk te ondersteunen. Laat onze herdenking een symbolische steun zijn voor Oekraïne en laat die steun voor iedereen voelbaar zijn, opdat dit geweld tot staan gebracht wordt en dat we alle mogelijke hulp verlenen om Oekraïne opnieuw op te bouwen. Een lange weg staat ons te wachten, maar hopelijk zullen alle verantwoordelijke leiders ons door deze wereldcrisis leiden en inspireert de herdenking hen daarbij.

Chris Bogaers, ceremoniemeester Herdenking 4 mei en voorzitter 4/5 mei Comité Laren

Toespraak Herdenking slachtoffers WOII, in Laren

Oorlogsverhalen op Dorpsradio Laren

Op 2 t/m 4 mei zal Wim Jordaan tussen 14.00 uur en 15.00 uur interviews houden en u meenemen naar de oorlogsjaren uit het verleden en de actualiteit bespreken.

Wim zal onder ander spreken met:
•    Op 2 mei: Marc Vos, voorzitter burgerinitiatief Laren-Oekraïne, Richard Flipse, veteraan en mede initiator van het basisschool project en Chris Bogaers, voorzitter van het 4-5 mei comité.
•    Op 3 mei: Aaldrik Hermans, historicus uit Laren, auteur van diverse boeken. Hij vertelt over zijn onderzoek naar Larense onderduikers. Dit doet hij samen met Steven Weinberg met wie hij het boek Badkuip aan de Drift heeft geschreven.
•    Op 4 mei vertellen John Timmerman en Elize van der Werff over hun motivatie en wetenswaardigheden over het Herinneringsbomen project. Hierbij hebben de Larense oorlogsslachtoffers, de kinderen en directieleden van de Bergstichting en de onderduikers van Villa de Hoeve een naam en gezicht gekregen.

Dorpsradio is te beluisteren:
1. Via de app op uw mobiele telefoon. Ga naar de appstore en zoek met de term ‘ Dorpsradio Laren’
2. Zoek via uw internetradio naar dorpsradio.nl
3.  Heeft u een Sonos-apparaat? Voeg via de instellingen ‘Juke’ toe en zoek vervolgens ‘dorpsradio Laren’ (regionale omroepen).
4.Via uw webbrowser www.dorpsradio.nl

De interviews zijn later nog terug te luisteren via Spotify met de zoekterm ‘Dorpsradio Laren’. 

Larens Journaal