Erepenning voor Stichting Oude Landbouwgewassen Laren

Donderdagavond 3 oktober 2019 reikte burgemeester Nanning Mol de gemeentelijke erepenning uit aan Stichting Oude Landbouwgewassen Laren (SOLL). De penning werd uitgereikt tijdens de viering van het 25-jarig jubileum van Stichting Oude Landbouwgewassen Laren.

SOLL heeft de afgelopen 25 jaar onderscheidend inzet getoond voor de Larense gemeenschap door de teelt van oorspronkelijk voor Laren karakteristieke landbouwgewassen en de organisatie voor nostalgische landbouwactiviteiten.

Naast de inzet van SOLL om de restanten van de oorspronkelijke engen in Laren weer in ere te herstellen, hebben ze diverse vernieuwende activiteiten geïnitieerd. Zo is in 2008 het Engommetje verschenen. Deze wandel- en fietsroute loopt langs de bekende en onbekende engrestanten in Laren. Daarnaast heeft SOLL vergeten gewassen als tabak, tricicale, spelt, zonnebloemen en mosterdzaad opnieuw teruggebracht. En sinds 2010 wordt een deel van de opbrengst van de akkers tot een streekproduct verwerkt, zoals het Larens Blond. De jaren daarna volgden de Larense borrel, Larense mosterd en honingdressing én in 2016 nog een nieuw biertje met Larense Sint Jans Rogge, gebrouwen door de Gooise Bierbrouwerij.

Het jaarlijkse oogstfeest in augustus, georganiseerd door SOLL, is een feest voor de gehele Larense gemeenschap en omstreken. Tijdens dit feest wordt de hele keten van groei van gewassen tot en met verkoop van de herkenbare producten in de lokale winkels zichtbaar.

SOLL vervult een bijzondere rol op het gebied van lokaal draagvlak, goede samenwerking en betrokkenheid van landeigenaren, dorpsbewoners, winkeliers en afnemers alsook de goede samenwerking met partijen als GNR en de provincie Noord-Holland.

Gelet op het bovenstaande kwam de stichting in aanmerking voor de gemeentelijke erepenning.

burgemeester met de erepenning in zijn handen en leden van SOLL