Verzoek crisisopvang vluchtelingen

Donderdagmiddag ontvingen Blaricum en Laren via de Veiligheidsregio het verzoek om per direct crisisnoodopvang beschikbaar te stellen voor vluchtelingen. Het zou gaan om crisisopvang voor de duur van 72 uur, inclusief verzorging.

Na 72 uur zouden de slaapplaatsen weer vrij gemaakt moeten worden om mensen door te laten stromen naar reguliere opvanglocaties van het COA (centraal orgaan opvang asielzoekers).

Het ministerie deed het verzoek omdat er een urgent probleem is in de kortdurende opvang. Burgemeesters en wethouders van Blaricum en Laren willen deze mensen niet in de kou en de regen buiten laten staan. Daarom hebben ze gekeken of er binnen de gemeente gebouwen beschikbaar zijn, die in no-time dienst kunnen doen als crisisopvanglocatie. Dat zijn de Klaas Bouthal en De Scheper in Laren en De Blaercom, het Vitus en mogelijk Bellevue en de gymzaal in de Bijvanck in Blaricum. De gemeente kan deze locaties inrichten als crisisopvanglocatie voor een kortdurende periode (maximaal 72 uur).

Voldoende ruimte elders

Gisteravond werden Blaricum en Laren door de Veiligheidsregio geïnformeerd dat er voldoende overnachtingsplekken beschikbaar waren voor de komende 72 uur. Voor Blaricum en Laren betekende dat, dat er op dat moment niet langer crisisopvanglocaties beschikbaar hoefden te zijn. Beide gemeenten hebben in voorbereiding op de mogelijke komst van vluchtelingen waardevolle contacten gelegd met betrokkenen binnen de regio en de mogelijke opvanglocaties. Ook de organisatorische voorbereiding stelt de gemeenten en BEL Combinatie in staat om in de toekomst opnieuw dit soort verzoeken voor acute crisisopvang adequaat op te kunnen pakken. Of dat gaat gebeuren hangt mede af van de realisatie van grotere opvangcentra die geschikt zijn voor opvang voor langere tijd. Daaraan wordt in regionaal verband samengewerkt.

Alle omwonenden van de genoemde locaties ontvangen dit weekend een brief namens het gemeentebestuur over de mogelijke crisisopvang. Deze brief is hier te lezen.