Column in Larens Journaal van 17 maart 2023

Fijn oud worden

Maart is de fitheidsmaand. Deze keer wil ik het graag hebben over fit ouder worden. 

We willen graag oud worden, ook in Laren. Maar om mee te doen aan alles wat ons dorp biedt, moet je ook fit zijn. Fit zijn voelt heerlijk, maar de weg ernaar toe is vaak zwaar. Daar moeten we eerlijk over zijn. Het is van belang dat iemand er zelf voor kiest om te sporten of om te bewegen. Belonen helpt ook! Hieronder een paar tips van mijn kant om jezelf te motiveren.

  1. Begin met een kleine stap: ambitie is mooi maar leg de lat niet te hoog.
  2. Sporten ís leuk maar sommige sporten zijn leuker dan anderen. Vond je voetballen leuk? Bezoek eens de “Derde helft” bij SV Laren.
  3. Beloon jezelf (of je partner!) alleen als een doel behaald is.
  4. Kies je tijden zodat je er gemakkelijk een gewoonte van kan maken.
  5. Er zijn ook andere voordelen aan bewegen: lekker in je vel zitten, er beter uit zien, meer dingen kunnen ondernemen, nieuwe mensen ontmoeten. Zet die voor jezelf op een rijtje en hang ze aan de koelkast (dat kan ook andere doelen dienen).

In Laren zijn er veel mogelijkheden om aan sport te doen. Met de wethouder Sport, Jan van Midden, en Bijzonder Laren kijken we ook naar mogelijkheden om buitenparcoursen aan te leggen. Op die manier kan je goedkoop én fijn sporten/bewegen in de buitenlucht. Maar zolang dat er nog niet is, zijn er genoeg alternatieven. Informeer jezelf daarover bijvoorbeeld bij de Buurtsportcoaches (www.sportiefengezondbel.nl) en ons nieuwe leefstijlpunt. 

Veel plezier (en vergeet niet voldoende water te drinken tijdens het sporten)!

Flip de Groot,
Wethouder