Toespraak herdenking bij Monument voor de Joodse Kinderen 20 april 2022

Op dinsdag 20 april 2022 hield burgemeester Nanning Mol deze toespraak tijdens de herdenking bij het Monument voor de Joodse Kinderen.

Vandaag herdenken wij hier, bij het Monument van de Joodse kinderen, de bewoners van het Joods kindertehuis de Berg-Stichting. 48 kinderen en vier stafleden zijn tijdens de Tweede Wereldoorlog uit hun vertrouwde omgeving weggevoerd en vermoord. En waarom? Omdat ze Joods waren… Tijdens de Tweede Wereldoorlog werden mensen omgebracht op een ongelofelijke schaal, gebaseerd op waanzinnige veronderstellingen en gevoed door een angstaanjagende en onstuitbare haat.

Het verhaal van de Berg-Stichting is de zwartste bladzijde uit onze Larense geschiedenis. 

Als burgemeester van Laren wil ik namens alle inwoners de leerlingen en medewerkers van scholengemeenschap Laar & Berg en het bestuur en de vrijwilligers van de Stichting Monument voor de Joodse Kinderen bedanken voor het onderhouden van dit belangrijke monument. Jullie maken deze herdenking mogelijk.

Samen hebben we ook een missie.

Een belangrijke les van de Tweede Wereldoorlog is dat we verschil van cultuur of geloof nooit als aanleiding mogen laten misbruiken voor afgunst of haat. Integendeel.

Wij hebben een wereld aangereikt gekregen uitgerust met een prachtige veelkleurigheid aan talen, culturen en geloven. Met volken die zijn gevormd door hun voorvaderen, hun geschiedenis en hun prachtige land. Al die volken hebben nu een grote opgave om het klimaat te verbeteren, de opwarming van de aarde tegen te gaan en onze prachtige natuur te reden. Onze talen, culturen en geloven moeten we daarbij inzetten. Zij verbinden ons en motiveren ons om de aarde beter achter te laten voor volgende generaties.

Leerlingen van Laar en Berg. Terwijl wij herdenken, woedt er vlakbij ons in Oekraïne ook een allesverwoestende oorlog. En op zoveel plekken op de wereld moeten mensen zien te overleven in oorlogssituaties. De oorlog in Oekraïne, die voor ons dichtbij voelt, en alle andere oorlogen geven aan dat jullie hard nodig zijn om de wereld te verbinden, in plaats van te verdelen. Verschillen moeten jullie juist respecteren en gebruiken om bruggen te bouwen in plaats van kloven te slaan. En met ons altijd Artikel 1 van onze Grondwet blijven verdedigen om allen die zich in Nederland bevinden, ongeacht godsdienst, levensovertuiging, politieke gezindheid, seksuele geaardheid, ras of geslacht, te beschermen.

Laten we herdenken….