Toespraak herdenking bij Monument voor de Joodse Kinderen 20 april 2021

Op dinsdag 20 april 2021 hield burgemeester Nanning Mol deze toespraak tijdens de herdenking bij het Monument voor de Joodse Kinderen.

Op 4 mei herdenken wij alle Nederlanders, burgers en militairen die in het Koninkrijk of waar ook ter wereld zijn omgekomen of vermoord sinds het uitbreken van de Tweede Wereldoorlog, in oorlogssituaties en bij vredesoperaties. 

Vandaag, 20 april, herdenken wij in Laren ook. Wij herdenken 48 kinderen en 4 stafleden, bewoners van het Joods kindertehuis de Berg-Stichting en inwoners van Laren, die tijdens de Tweede Wereldoorlog uit hun vertrouwde omgeving zijn weggevoerd en vermoord. En waarom? Omdat ze Joods waren…

Hun prachtige, lieve namen staan op het monument vermeld. Zodat wij hen nooit zullen vergeten. 48 kinderen die op gruwelijke wijze uit hun leven zijn weggerukt.  

Het verhaal van de Berg-Stichting is de zwartste bladzijde uit ons verhaal van de Tweede Wereldoorlog. En is een verhaal dat bij ons dorp hoort. Dat geldt ook voor deze 48 kinderen. Het zijn onze kinderen. 

We leven nog steeds in coronatijd waarin we afstand tot elkaar in acht moeten nemen om elkaar gezond te houden. Fysieke bijeenkomsten met publiek zijn helaas nog niet mogelijk. 

Veel kan niet. Maar herdenken kan wel. En dat moet. 

Als burgemeester van Laren wil ik namens alle inwoners de leerlingen en medewerkers van scholengemeenschap Laar & Berg en het bestuur en de vrijwilligers van de Stichting Monument voor de Joodse Kinderen bedanken voor het onderhouden van dit belangrijke monument. En dat jullie deze herdenking vandaag mogelijk maken. 

Tijdens de Tweede Wereldoorlog zijn mensen omgebracht op een ongelofelijke schaal, gebaseerd op waanzinnige veronderstellingen en gevoed door een angstaanjagende en onstuitbare haat.

Leerlingen van Laar en Berg, jullie vormen de wereld van morgen. Jullie gaan paden verkennen, stippen op de horizon zetten en oplossingen voor grote uitdagingen vinden. Ik hoop dat jullie, op jullie pad, altijd waarden zullen meedragen en delen die onontbeerlijk zijn om vooral samen die grote uitdagingen aan te gaan. 

Vrijheid van meningsuiting, respect, naar elkaar luisteren. En met ons altijd Artikel 1 van onze Grondwet blijven verdedigen en allen die zich in Nederland bevinden, ongeacht godsdienst, levensovertuiging, politieke gezindheid, seksuele geaardheid, ras of geslacht, zullen beschermen.

Zodat de vreselijke gebeurtenissen die gedurende de Tweede Wereldoorlog hebben plaatsgevonden, zich nooit zullen herhalen…

Laten we herdenken…