Column in Larens Journaal van 6 januari 2023

Een gezond, veilig en gelukkig 2023!

Namens de leden van de gemeenteraad, de wethouders en de medewerkers van de gemeente Laren wens ik u een gezond, veilig en gelukkig 2023 toe. Ons dorp heeft een mooie decembermaand achter de rug, die werd afgesloten met een knallende jaarwisseling. Proost op het nieuwe jaar!

Brandweer, politie, BOA’s en buitendienst bedankt

Onze mensen van de brandweer, de politie, onze BOA’s en de medewerkers van de buitendienst wil ik namens alle inwoners bedanken dat zij Laren weer veilig door de oud- en nieuwnacht hielpen. Iedereen stond paraat om in te grijpen of te ondersteunen waar nodig. Ook in de weken en dagen voorafgaand aan 31 december. Voor huis- en erfdieren is vuurwerk altijd een hele nare ervaring. Voor hen ben ik blij dat het weer voorbij is.

Nieuwjaarsreceptie op 9 januari in het Brinkhuis

Natuurlijk starten we het nieuwe jaar samen met u. Daarom nodigen de gemeenteraad, wethouders en ik u van harte uit voor onze nieuwjaarsreceptie die plaatsvindt op maandag 9 januari tussen 20.00 en 22.00 uur in het Brinkhuis, Brink 29. Proost u mee op het nieuwe jaar? Van harte welkom! 

Graag blik ik met u terug op de decembermaand.

Lichtjesavond

Kerst in Laren begint met lichtjesavond. En wat was het dit jaar weer geweldig georganiseerd. Het leek wel alsof alle inwoners de kou trotseerden en naar het centrum kwamen om te genieten van de optocht. Met een levende kerststal, de 3 wijzen op kamelen, live muziek van onze eigen MCC en Sint Jan, kinderen met prachtige lampionnen, prinsessen, onze eigen brandweer, een Dickenskoor, De Speuit, kerstliederen in de Johanneskerk, een meezingkoor in het voormalige bankgebouw en veel gezelligheid op de ijsbaan, bij het Brinkhuis en bij alle horeca. Overal was iets te doen. Grote complimenten voor Eric Hurink en de vrijwilligers van de Ole’Blacks, onze BOA’s en alle anderen die meehielpen.

verlichte bomen

verlichte kerststal

3 wijzen met kamelen en lichtjesversiering

muziekkorps met lichtjes

verlichte brandweerauto

IJsbaan 

Veel kinderen, ouders en grootouders genoten de afgelopen weken van de ijsbaan op de Brink. Het ijsplezier was groot. Dagelijks zag ik veel blije gezichten op het ijs en het bijbehorende terras. En het is mooi dat de initiatiefnemer en zijn medewerkers ook deze editie weer werden ondersteund door lokale vrijwillige ijsmeesters. De Lions hielden op de ijsbaan nog een wensboomactie. We zijn erg benieuwd wiens wens in vervulling wordt gebracht!

IJsbaan met schaatsende mensen

2 mensen staan voor de wensboom en wijzen ernaar

Kerstmarkt

Ook hadden we nog een lang weekend een kerstmarkt, georganiseerd door Bijzonder Laren. Daar konden we producten kopen van lokale ondernemers en ‘Sjoelen voor Goede Doelen’ bij Dorpsradio Laren. En ik heb weer mogen ervaren dat Erwin een veel betere sjoeler is dan ik.

een man is aan het sjoelen

Gemeenteraad en jongerenraad vergaderen samen 

Vlak voor kerst hadden we de leukste en beste vergadering van 2022. De gemeenteraad en de jongerenraad van Laren spraken in een gezamenlijke vergadering met elkaar over de toekomst van Laren en hoe ons dorp leuker en aantrekkelijker kan worden voor jonge inwoners. Meer plekken voor ontmoeting, sport, betaalbare woningen en mentale gezondheid kwamen daarbij aan de orde. We liepen enorm uit de tijd. En het smaakte volgens alle deelnemers naar meer dus dit houden we vast.

groepsfoto van leden van gemeenteraad en jongerenraad

Prachtige Messiah in de Basiliek

Het kerstconcert van Laren Klassiek was dit jaar een uitvoering van de Messiah van Händel, een geweldig meesterwerk dat blaakt van optimisme, hoop en zelfvertrouwen. Daaraan hadden we deze kerst wel behoefte. Onder leiding van topdirigent Ton Koopman en zijn Amsterdam Baroque Orchestra and Choir genoten veel Laarders en bezoekers in een volle Sint Jansbasiliek van de prachtige uitvoering. Pastoor Nico van der Peet en de Broederschap van Sint Jan zijn we dankbaar voor hun gastvrijheid. 

orkest speelt in kerk

Kerstdiner Scouting Raboes

Alle leden van Scouting Raboes waren bij de smakelijke kerst-boerenkoolmaaltijd van Raboes. Ik mocht samen met wethouder Jan van Midden aanschuiven. Wij zijn apetrots op zo’n geweldige scoutingclub in ons dorp waar veel kinderen een tweede thuis hebben. En het was heel gezellig. De foto is alleen niet helemaal goed gelukt. Ik kan namelijk helemaal niet stilzitten en de dames kabouters van Scouting Raboes ook niet. Vandaar deze heerlijke beweegfoto. 

selfie van burgemeester met kinderen van de scouting aan de eettafel

Nanning Mol,

Burgemeester