Column in Larens Journaal van 4 februari 2022

Heerlijk!

We kunnen weer sporten, genieten van cultuur en ergens een biertje pakken! Wat heerlijk! Het voelt goed dat de lockdown is opgeheven. Ik ben blij dat onze ondernemers weer aan de slag zijn. Zij hebben zwaar geleden onder de maatregelen van de afgelopen periode. Voor ons allemaal ben ik blij dat er weer meer ruimte is. Maar de besmettingen zijn enorm hoog. Het blijft belangrijk om ons aan de basismaatregelen te houden.

Brinkhuis

De gemeenteraad heeft in januari een belangrijk besluit genomen: het gemeentebestuur verhuist naar het Brinkhuis. Aan het besluit ging een stevige politieke discussie vooraf. En dat begrijp ik goed, want het Brinkhuis en het raadhuis zijn belangrijke plekken voor onze inwoners. Ik wens dat de verhuizing een succes wordt. En dat we erin slagen samen met de bibliotheek, Versa Welzijn en alle andere gebruikers van het Brinkhuis een bruisende plek voor onze inwoners te maken met een gezond financieel plaatje.

Gemeenteraadsverkiezingen op 16 maart

Binnenkort is de laatste vergadering van de huidige gemeenteraad. Ze verdienen een pluim, want onze raadsleden en wethouders hebben de afgelopen jaren keihard gewerkt. Vaak avond na avond. Op 16 maart gaat u naar de stembus om een nieuwe gemeenteraad te kiezen. En ook deze nieuwe gemeenteraad krijgt met grote uitdagingen te maken. De meeste partijen willen dat Laren bestuurlijk zelfstandig blijft. Zoals ik vorig jaar en het jaar daarvoor ook in mijn column schreef, er is maar één recept voor zelfstandigheid. En dat is de boel op orde hebben: een structureel sluitende begroting en je taken voor je inwoners fatsoenlijk uitvoeren. 

Begroting sluitend, maar de financiën blijven een uitdaging

De begroting is nu meerjarig sluitend, maar de financiën blijven een uitdaging. Het kabinet vraagt steeds meer van gemeenten en de inkomsten staan onder druk. We hebben in Laren best riante voorzieningen voor zo’n kleine gemeente. Maar ons ambtelijk apparaat, dat wij delen met Eemnes en Blaricum, kent veel vacatures. We hebben er in het verleden ook fors op bezuinigd, waardoor de boter wel maximaal van de boterham is afgeschraapt. We zijn trots op onze ambtenaren. Maar als we in de toekomst ook zelfstandig willen blijven, met een gezonde en gemotiveerde ambtelijke ondersteuning, dan is een impuls in onze organisatie wel echt nodig. 

Wie krijgt uw stem?

Er zijn natuurlijk meer uitdagingen. Het verkeer in het dorp, het groen, woningbouw, gezondheidszorg. Allemaal thema’s waarover onze politieke partijen een mening hebben. Maar u hebt het uiteindelijk voor het zeggen. Ik hoop vooral dat u de kans neemt uzelf goed te verdiepen in alle verkiezingsprogramma’s en weloverwogen uw stem uitbrengt. 

Eeuwboek van ‘De Papegaai’

De burgemeester met het eeuwboek van De Papegaai in zijn handen

Het bekende en kleurrijke toneelgezelschap ‘De Papegaai’ is onlosmakelijk verbonden met ons dorp. Afgelopen jaar bestonden ze honderd jaar! Door corona ging hun jubileumvoorstelling helaas niet door. Maar ze brachten wel een geweldig eeuwboek uit: 435 pagina’s met foto’s en mooie verhalen over honderd jaar Papegaaigeschiedenis, voor en achter de schermen. Monique Woerdman, de nieuwe voorzitter, bood samen met het voltallige bestuur en oud-voorzitter Niels Onkenhout een exemplaar aan op het raadhuis. Een mooi cadeau waarvan ik uitgebreid ga genieten. En ik zie uit naar hun eerstvolgende voorstelling in Singer Laren! Nieuwsgierig? Kijk ook op depapegaai.com/jubileumboek

Nanning Mol,
Burgemeester