Column in Larens Journaal van 3 februari 2023

Korpsavond

De brandweer van Laren is een geweldig kostbaar bezit dat wij moeten koesteren. Onze brandweermannen waken dag en nacht over onze veiligheid. Bij brandbestrijding, maar ook bij ongelukken, stormschade, reanimaties of een dier in nood staan ze voor ons klaar. Daar maken zij ook offers voor, vooral veel energie en vrije tijd. Dat geldt ook voor hun partners en kinderen. Tijdens de jaarlijkse korpsavond sprak ik namens alle inwoners van Laren mijn grote waardering en dankbaarheid voor hen uit. 

Op de foto ziet u 3 jubilarissen en de heren die verschillende diploma’s hebben behaald. Robert Bus, Theo Duurland en Bob Majoor zijn alle 3 20 jaar actief bij onze brandweer. Dat is een geweldige prestatie.

uitreiking aan 3 jubilarissen door burgemeester

Rob van Mourik, Hans Willard en Sander Bunschoten zijn bevorderd tot Bevelvoerder, Alexander Berman en Kevin Smit zijn bevorderd tot Manschap en Edgar van der Kieft is nu ook Bediener Redvoertuig. Grote klasse mannen en nogmaals gefeliciteerd!

groepsfoto brandweerlieden Laren en burgemeester

‘Laren, een plaatje van een dorp!’ 

Patrick en Patricia van Veldhuizen van Jumbo Laren en de vrijwilligers van de Historische Kring Laren (HKL) hebben de handen ineengeslagen en dit geweldige plakboek over de rijke geschiedenis van ons dorp samengesteld. Echt een heel leuk initiatief. En grote complimenten, want het was een enorme klus. In het boek kunnen 216 stickerfoto’s worden geplakt die je krijgt bij boodschappen. 

burgemeester krijgt boek in handen van Patrick en Patricia van Veldhuizen, de vrijwilligers van de Historische Kring staan er ook bij

In De Lindenhoeve, waar de HKL gevestigd is, mocht ik het eerste exemplaar in ontvangst nemen. Gerard Morsink, één van de samenstellers, gaf daarna een prachtige presentatie met een aantal belangrijke plekken en momenten in ons dorp. Waaronder deze mooie foto waarop mijn voorganger burgemeester Hubert van Nispen van Sevenaer Winston Churchill welkom heet in Laren. 

gerard morsink geeft presentatie

Nationale Voorleesdagen 

Ons hele leven blijven we lezen, want lezen is gezond en verrijkt de geest. We kunnen niet jong genoeg beginnen. Samen met de kinderen van de Larense Montessorischool opende ik de Nationale Voorleesdagen in Laren. Spontaan besloten Pilar en ik even een klein toneelstukje op te voeren uit het mooie kinderboek ‘IJzersterk Laren’. We spelen het verhaal na waarin kunstenaar Hans met zijn kenmerkende alpinopet op bezoek gaat bij de burgemeester. Pilar speelt de burgemeester en ik speel Hans. 

Pilar en de burgemeester die het toneelstukje opvoeren

Het boek is geschreven en getekend door Elize van der Werff en gaat over de verhalen uit het kunstwerk ’Laren van Weleer’ en hoe kunstenaar Hans van Deuren het werk redde. Het boek is mogelijk gemaakt door Kiwanis Laren en overige donateurs. Elize en Hans, complimenten voor het boek!

burgemeester leest voor aan de kinderen, Elize van der Werff en Hans van Deuren laten plaatjes in het boek zien
Elize van der Werff, Hans van Deuren en burgemeester met een aantal kinderen op een rij met het boek in handen

Nanning Mol,

Burgemeester