Column in Larens Journaal van 26 mei 2023

LMHC, gefeliciteerd!

Wat een feest: Laren Heren 1 is gepromoveerd naar de hoofdklasse van het Nederlandse hockey. Met heel veel clubgenoten hebben wij hen kunnen feliciteren en stijlvol mogen huldigen. Een promotie waar we allemaal heel trots op mogen zijn! Dit team is in de kern talent uit eigen dorp en afkomstig van onze eigen club, waar ze al hun hele leven spelen. De afgelopen jaren hebben de spelers samen met hun coach, manager en andere betrokken vrijwilligers van de Larensche Mixed Hockey Club heel veel tijd en energie geïnvesteerd in het bouwen van dit geweldige team. Een team dat met trots de naam  Laren draagt. Daarmee zijn het, zoals wij allen, echte ambassadeurs van ons dorp.

LMHC is een bijzondere club. Al 100 (!) jaar leren kinderen en jongeren uit Laren en omgeving hier niet alleen hockey spelen. Zoals bij elke sportvereniging, draait het ook om de sociale contacten. Je maakt er vrienden voor het leven. Voor meerdere generaties was en is onze hockeyclub een echte huiskamer en een tweede thuis. En dus ook een plek waar spelers hun talenten tot een heel hoog niveau kunnen ontwikkelen. Het succes van Heren 1 is daarmee ook een geweldig compliment voor de hele club waard. Grote  klasse mensen!

Heren 1 kampioen 3 Heren 1 kampioen 2 

Dorpslunch

Ontmoet je buur. Dat was het thema van de eerste dorpslunch van de Rotary Laren Blaricum. Nou, dat is gelukt. In een zonovergoten Kloostertuin in het Brinkhuis van Laren genoten heel veel inwoners van elkaars gezelschap en een geweldige broodmaaltijd met een glaasje wijn. De opbrengst gaat naar een mooi buurtproject in onze gemeente. Veel dank aan bakker René Tetteroo, Albert Heijn en wijnkoper Wesseling voor de sponsoring, het Brinkhuis en hun vrijwilligers voor hun gastvrijheid en natuurlijk de Rotary Laren Blaricum voor de uitstekende organisatie. Het bleef nog lang gezellig.

Dorpslunch

Beat Batten-rally succesvol

De ziekte van Batten is de benaming voor een groep erfelijke stofwisselingsziekten die vrijwel uitsluitend voorkomt bij kinderen. Als je kind Batten heeft, dan lijkt er tot ongeveer het 5e jaar niets aan de hand. Daarna volgt een opeenstapeling van problemen: ernstig verlies van gezichtsvermogen, aanvallen van epilepsie, geheugenverlies en dementie, kinderen komen in een rolstoel terecht, verliezen de mogelijkheid te communiceren. Onvermijdelijk volgt het overlijden daarna van het kind, meestal tussen het 15e en 25e levensjaar. Gelukkig hebben niet veel kinderen deze ziekte. Maar als het voorkomt, is dit echt verschrikkelijk voor de kinderen en hun omgeving die dit treft. Helaas kunnen kinderen nog niet genezen worden van Batten, maar er wordt hard gewerkt aan een behandeling. Daar is wel geld voor nodig. Dorpsgenoot Addy Rouwenhorst, eveneens vader van een patiënt, zijn goede vriend en eveneens Laarder Erik de Zwart en andere vrijwilligers hebben daarom de Larense Beat Batten-rally georganiseerd. Deelnemers konden met hun fraaie auto’s de hele dag een mooie tour maken en ondertussen ook bijdragen aan fondsenwerving. En dat is gelukt. De eerste rally heeft ruim € 61.000,- opgebracht voor onderzoek. Geweldig! En ik mocht samen met Rocco de auto’s met vlag op pad sturen.

_mbf0076

Onze honden Finn en Monty maken veel vrienden bij het tuinhekje. Zoals onze Marianne, voormalig topzwemster, huidig topzwemcoach in Maleisië en ook de populairste pakketjesbezorger van Laren. En Marianne heeft ook altijd een hondenkoekje bij zich.

Hond post bezorger

Nanning Mol,

burgemeester