Column in Larens Journaal van 19 augustus 2022

Droog, droger, droogst…

Voor een mediterraanse zomerbeleving hoefde u de afgelopen weken het dorp niet te verlaten. De zon scheen uitbundig. Daar hebben we volop van genoten. Maar het was vooral heel rustig in het dorp. Alleen bij Singer en op de terrassen was er volop drukte en gezelligheid waar te nemen. Het mooie weer ging helaas gepaard met hoge temperaturen en aanhoudende droogte. Die combinatie bracht de nodige risico’s met zich mee, zoals brand in de natuur en een watertekort. Dat toch alles goed gaat, komt omdat achter de schermen mensen hard werken om ervoor te zorgen dat ook in deze maanden ons land veilig blijft. Zoals bij ons waterschap en de brandweer. En omdat we zelf alert zijn, elkaar goed in de gaten houden en extra zuinig met ons drinkwater omgaan. Dat is ook nodig. Extreme weersomstandigheden vragen verantwoord gedrag van ons allemaal. 

Regionale herdenking Nederlands-Indië 

Op 15 augustus vond in Hilversum de Regionale Herdenking Nederlands-Indië Gooi & Vechtstreek plaats waarbij wij alle slachtoffers van de oorlog tegen Japan en de Japanse bezetting van Nederlands-Indië hebben herdacht. Dit jaar sprak burgemeester Gerhard van den Top namens de gemeenten uit het Gooi. Veel mensen hebben een Indische achtergrond. Namens het gemeentebestuur van Laren waren naast mijzelf ook Jan van Midden, Frits Westerkamp en Ellen Brakel aanwezig. Ook Frits en Ellen hebben Indische wortels. De geschiedenis van Nederlands-Indië, de Japanse overheersing en de Bersiap zijn onderdeel van onze vaderlandse geschiedenis. 

Aan de 2 miljoen Nederlanders met een Indische achtergrond zijn wij verplicht de verhalen over hun voorouders in voormalig Nederlands-Indië en wat zij hebben meegemaakt te blijven vertellen. Zodat we samen de Indische identiteit die onze samenleving rijk is springlevend houden.

Herdenking Nederlands-IndiĆ«  Herdenking Nederlands-IndiĆ«

Nazomerfeest

Ziet u er ook naar uit al uw dorpsgenoten weer te ontmoeten na de zomer? Kom dan op zaterdag 17 en zondag 18 september naar het Nazomerfeest in het centrum van Laren. Een initiatief van de gemeente Laren en Bijzonder Laren, georganiseerd voor Laarders door Laarders! Tijdens het Nazomerfeest is er van alles te doen. Live muziek, een doemarkt, sportieve activiteiten en een modeshow van winkeliers op de Nieuweweg. Bent u benieuwd naar het programma? Kijk op www.nazomerfeestlaren.nl.

 logo-(2)

Zomerschool

Waar ook hard gewerkt is, is op de Zomerschool voor kinderen van Oekraïense vluchtelingen. Om deze kinderen makkelijker te laten instromen als de scholen weer starten, bedacht het Burgerinitiatief Laren een zomerprogramma waarin kinderen les krijgen in Nederlands en Engels en ze dankzij leerzame uitstapjes de Nederlandse cultuur beter leren kennen. De Zomerschool is een groot succes gebleken! En ik spreek graag mijn grote waardering uit voor alle medewerkers en vrijwilligers die dit mogelijk hebben gemaakt. Dat geldt ook voor de Rotary Laren-Blaricum en Singer Laren, die dankzij een geweldig benefietconcert dit programma financieel mogelijk hebben gemaakt.

Kinderen op Zomerschool  Kinderen op Zomerschool aan het knutselen

Dickenstheater

De rustige zomer biedt ook ruimte om wat uitgebreider met inwoners bij te praten. Erwin en ik hebben bijvoorbeeld Aad Kok en Else Flim van het Dickenstheater Laren bezocht. In hun eigen theater wekken zij de beroemde ‘public readings’ van Charles Dickens opnieuw tot leven. Aad treedt daarbij op als Charles Dickens en Else begeleidt vanachter de prachtige toverlantaarn de voorstellingen met authentieke projecties. 

Het Dickenstheater van Aad en Else is een begrip onder liefhebbers en hun inspanningen om de verhalen van Charles Dickens te presenteren aan een breed publiek worden internationaal gewaardeerd. Samen hebben we de film over hun presentatie over Charles Dickens en de toverlantaarn afgelopen mei in Birmingham bekeken. Het was een heerlijke avond! En ik hoop dat u ook eens een kans benut om dit geweldige theater te bezoeken! Meer informatie vindt u op de website www.dickenstheater.nl.

Burgemeester Nanning Mol bij het Dickenstheater

De foto vraagt ook een toelichting: Else en Aad hebben een grondig onderzoek gedaan naar de relatie tussen Charles Dickens en de toverlantaarn. Een artikel hierover is gepubliceerd in het Engelstalige blad ‘the magic lantern’. Wij mochten het eerste exemplaar in ontvangst nemen.

Finn

Heeft u onze hond Finn deze weken gemist bij het tuinhekje? Dat kan kloppen. Ook hij vond het overdag veel te warm om in de tuin te zijn en koos ervoor tijdens de hete uurtjes plat op de koude tegelvloer in onze keuken te slapen. 

Foto van de hond Finn

Nanning Mol,

Burgemeester