Column in Larens Journaal van 14 oktober 2022

burgemeester naast meisje met ambtsketen om

Najaar

Laren is met een geweldige hoeveelheid activiteiten het najaar ingegleden. Een paar weken geleden genoten we nog volop van de zomerzon. Inmiddels liggen er overal bergen eikeltjes als teken dat het herfst is. De zomerse salades hebben plaatsgemaakt voor stoofpeertjes en de truien en sjaals hebben we ook weer tevoorschijn gehaald. Helaas zijn ook veel inwoners en ondernemers dit jaar bang dat door de stijging van de energiekosten de komende winter hen hard in de portemonnee raakt. Het gemeentebestuur informeert u daarom goed over maatregelen die u kunt nemen en over eventuele regelingen die u kunnen helpen!

Jan Hamdorff op de Brink

Jan Hamdorff is de stamvader van alle gangmakers en smaakmakers van Laren. Deze beroemde hotelier, makelaar, bestuurder en kunsthandelaar bood onderdak aan vele beroemde schilders en vrijdenkers en zette Laren op de kaart als kunstenaarsdorp. Sinds vrijdag 7 oktober staat zijn buste in volle glorie op onze Brink, waar hij met zijn sigaar tevreden de voorbijgangers aanschouwt. De oorspronkelijke zandstenen buste dateert uit 1931 en stond in het Hamdorff-appartementencomplex. Twee betrokken inwoners van Blaricum en Laren, Hans Brölmann en Marja van Hest, vonden echter dat Jan weer zichtbaar moest zijn tussen de inwoners. Zij richtten de stichting ‘Jan Hamdorff in Brons’ op om geld in te zamelen en een nieuwe, herstelde versie van het oorspronkelijke beeld te maken. Samen met collega-burgemeester Joan de Zwart-Bloch mocht ik deze onthullen. Grote complimenten voor Hans en Marja en iedereen die hen heeft geholpen. Nu kan heel Laren onze Jan weer bewonderen.

de burgemeesters halen een doek van het beeld af en mensen kijken hiernaar

Mensen kijken naar het onthulde beeld

Burgemeestersontbijt 2022

Samen met de leerlingen uit groep acht van OBS De Ploeg en onze wethouders heb ik dit jaar het Burgemeestersontbijt gehouden, mogelijk gemaakt door bakkerij Tetteroo. Bij een broodje hebben we gesproken over het belang van een goed ontbijt. Maar we hadden het ook over sport, de middelbare school waar de leerlingen volgend jaar naartoe gaan en wat iedereen later wil worden, van dokter tot binnenhuisarchitect! Het was een vrolijke en gezellige start van de dag.

selfie van burgemeester met op de achtergrond de scholieren met hun ontbijtje aan tafel

Laren Jazz in een nieuw jasje

Het hele dorp was aan het swingen tijdens Laren Jazz 2022! Negen bands traden daarbij op in negen restaurants en cafés. Terwijl de jury van locatie naar locatie reed, genoten inwoners van de optredens van jonge musici van het Conservatorium van Amsterdam en de Gooische Muziekschool. Winnaar was de geweldige experimentele band NAUSYQA, die zondagmiddag 2 oktober optrad in het voorprogramma van het Dutch Swing College Band in ons mooie Brinkhuis. Laren Jazz 2022 in een nieuw jasje was een succes! We zijn de meewerkende horeca, musici, vrijwilligers en sponsors bijzonder dankbaar. En een pluim voor het bestuur van Laren Jazz: Leon Schouten, Huub Zinkstok en Frank van den Wall Bake, en presentator Co de Kloet.

Band NAUSYQ met cheque ter waarde van 2022 euro in hun handen

Eeuwboek honderdjarig bestaan Kunstenaarsvereniging Laren-Blaricum

Ter ere van het honderdjarig bestaan van Kunstenaarsvereniging Laren-Blaricum bracht de vereniging een prachtig eeuwboek uit, getiteld '100 jaar Verenigde Solisten'. Het is een kunstencyclopedie met een overzicht van alle illustere kunstenaars in de gemeenten Laren en Blaricum. De uitreiking van het prachtige boek gebeurde tijdens de opening van de tentoonstelling van de huidige kunstenaars van Laren-Blaricum in de nieuwe Nardinc zaal van Museum Singer Laren. Ook benieuwd? Kijk op www.kunstenaarslarenblaricum.nl voor alle informatie.

burgemeesters met het eeuwboek in hun handen en genodigden staan achter hen

Nieuwe stal Geitenweitje

Elke ochtend loop ik met Finn langs het Geitenweitje. Een prachtige plek waar verwaarloosde boerderijdieren worden opgevangen door Anne-Marie Le Buhan. Dankzij haar inzet en veel betrokken buurtgenoten is een mooie nieuwe stal mogelijk gemaakt. Het Geitenweitje is een lokale trots en een pleisterplaats voor alle bewoners van de wijk geworden. Met veel plezier onthulde ik de naam van de stal: ‘De Bokkenschuur’. Ik hoop dat veel inwoners en passanten nog lang van het Geitenweitje genieten! En wij zijn heel trots op Anne-Marie en haar bijdrage aan ons dorp.

geit op bankje

Jubileumconcert Sint Jan 

Muziekvereniging Sint Jan bestaat dit jaar honderd jaar! En dat vierden ze met een geweldig jubileumconcert in Singer Laren met René van Kooten en ons eigen kinderkoor van De Binckhorst - Sint Jan. Leden van Sint Jan, gefeliciteerd met het honderdjarig bestaan van jullie prachtige vereniging en bedankt voor jullie onmisbare bijdrage aan ons mooie dorp! 

Muziekvereniging Sint Jan is onlosmakelijk verbonden met Laren. Al honderd jaar genieten wij van hun prachtige concerten. Ook verzorgen zij de muzikale begeleiding bij feestelijke en gedenkwaardige momenten in ons dorp, van Sinterklaas tot de 4 mei-herdenking. Sint Jan is een belangrijk onderdeel van ons cultureel erfgoed. Net zo belangrijk is dat dit al een eeuw lang een vereniging is waar mensen een instrument leren spelen, samen muziek maken en plezier hebben. De leden zijn vaak jaren verbonden aan Sint Jan. En zelfs meerdere generaties van families zijn lid of lid geweest!

burgemeester aan het woord met achter hem muzikanten

Politiekeurmerk Veilig Wonen

De donkere maanden betekenen ook dat inbrekers vaker ongezien uw huis binnendringen. Pas dus goed op dat u deuren en ramen gesloten houdt, uw huis goed verlicht is als u weg bent, en uw hang- en sluitwerk op orde is! Het Politiekeurmerk Veilig Wonen kan u daarbij helpen. Kijk voor meer informatie op www.politiekeurmerk.nl

Digitale diefstal en fraude

Veel inwoners worden slachtoffer van digitale diefstal of fraude. Daarom is het belangrijk dat ook uw digitale beveiliging op orde is. Tijdens de Week van de Veiligheid is er extra aandacht voor digitale criminaliteit. Cybercriminelen proberen namelijk op veel verschillende manieren uw telefoon of computer binnen te komen en schade aan te richten. Denk aan hacken, phishing of ransomware. U kunt uzelf daartegen beveiligen. Door deze vijf acties uit te voeren, zorgt u ervoor dat uw online basisveiligheid op orde is. Zo maakt u het cybercriminelen een stuk moeilijker. 

  • Zorg voor veilige wachtwoorden.
  • Update regelmatig.
  • Gebruik een virusscan.
  • Maak regelmatig een back-up.
  • Lees altijd goed, en eerst checken dan klikken!
  • Meer informatie leest u op www.veiliginternetten.nl

Lydi met pensioen

Lydi Knuvers, een van onze bodes, is met pensioen. Daar zijn wij niet blij mee, want Lydi is onmisbaar. Toch hebben we samen met haar echtgenoot Jan feestelijk afscheid genomen met een lunch met alle bewoners van de bestuursvleugel. Lydi was een fantastische gastvrouw, een geweldige steun en een bekend gezicht voor veel inwoners en bezoekers. En als geboren Larense en betrokken inwoner altijd een bron van historische feitjes en actuele nieuwtjes. Lydi, we gaan je missen.

Selfie van burgemeester met genodigden aan tafel die proosten

Lydi en haar man proosten

Nanning Mol,

Burgemeester