Column in Larens Journaal van 12 november 2021

Beste inwoners van Laren,

De herfst heeft zich de afgelopen weken prachtig ontvouwt in en rondom ons dorp. Vooral op de heide kunnen we nu genieten van een natuur die een waanzinnige diversiteit aan herfstkleuren laat zien. Tijdens onze dagelijkse wandelingen heb ik er een prachtige foto kunnen maken van deze Schotse Hooglander op de Westerheide. Ik hoop dat u ook de komende weken kans ziet om van onze natuur in dit bijzondere seizoen te genieten! 

Schotse Hooglander

Pas op! Inbrekers zijn weer op pad!

We leven graag met de seizoenen mee. Dat geldt ook voor inbrekers. Als de dagen korter worden en het langer donker is, neemt de kans voor inbrekers toe om ongezien uw huis binnen te komen. Traditioneel zien we in het najaar dan ook altijd een stijging van het aantal inbraken. Wat kunt u doen om een inbraak te voorkomen?

 • Licht aan
  Verlichting geeft een bewoonde indruk. Gebruik een tijdschakelaar en vergeet de buitenlamp niet. Een inbreker staat niet graag in het zicht.
 • Deur op slot
  Trek uw deur niet alleen dicht, maar draai de sleutel om in het slot. Zorg voor goed hang-en sluitwerk.
 • Bel 112 bij verdachte situaties
  Bel bij verdachte situaties altijd 112. Vertel dat ook aan uw buren. Bijvoorbeeld als uw buren glasgerinkel/gestommel in uw huis horen terwijl u er niet bent of als ze onbekende personen in uw tuin zien. Snel alarm slaan betekent een grotere kans om de inbrekers te pakken.
 • Wacht niet tot het te laat is, maar ga zelf aan de slag met veilig wonen
  Controleer ook of uw hang- en sluitwerk nog voldoende op orde is! De erkende Politiekeurmerk Veilig Wonen (PKVW)-bedrijven die door het hele land zijn gevestigd, geven u graag deskundig advies over goed hang- en sluitwerk. Kijk op www.politiekeurmerk.nl
 • Buurtpreventievereniging
  Elke wijk in Laren heeft ook een buurtpreventievereniging (BPV). Bent u al lid? Hoe meer inwoners zich aansluiten, hoe meer ogen en oren wij in de wijken hebben om ons dorp veilig te houden. Op de website van de gemeente Laren staat een overzicht van alle buurtpreventieverenigingen en hun contactgegevens. 

Poster van een stel dat de deur op slot doet en binnen het licht aan heeft

Aanscherping maatregelen corona

Het aantal besmettingen is in de afgelopen weken hard gestegen, ook in het Gooi. Steeds meer mensen worden opgenomen. Ziekenhuis Tergooi heeft afgelopen week de gewone zorg weer deels afgeschaald om ruimte te maken voor het stijgend aantal coronapatiënten. Om ervoor te zorgen dat we iedereen goede zorg kunnen blijven bieden, heeft het kabinet extra maatregelen genomen om de snelle verspreiding van het virus af te remmen. Sommige inwoners vinden het moeilijk om zich daaraan te houden.

Daarom roep ik iedereen op de maatregelen te volgen. Doe het voor elkaar. Het is niet leuk, maar ook niet heel ingewikkeld om afstand te houden, een mondkapje te dragen en een vaccinatiebewijs te laten zien. Toon begrip voor onze horeca en maak het voor hen eenvoudiger door ook in uw favoriete restaurant of café hun aanwijzingen te volgen. 

En hebt u nog geen vaccin tegen het coronavirus gehaald? Het is belangrijk dat iedereen die in aanmerking komt voor een vaccin zich laat prikken. In Hilversum kunt u zich laten prikken zonder dat u hiervoor een afspraak hoeft te maken. Kijk op www.ggdgv.nl/prikzonderafspraak op welke dagen en tijdstippen dit mogelijk is.  

Bol an! Deel 2

Vorige week vond een vrolijke presentatie in de Johanneskerk plaats van het nieuwe boek van Leo Janssen, getiteld ‘Bol an! Deel 2’, met daarin zijn verzamelde ‘Bol an’-artikelen over Laren van de afgelopen twee jaar. Met plezier heb ik een exemplaar in ontvangst genomen. In dit boek beschrijft Leo het unieke karakter van ons dorp, onze geschiedenis en onze bijzondere en kleurrijke inwoners. Elk verhaal is met liefde geschreven. Extra bijzonder is dat het ons dorp beschrijft in coronatijd met foto’s van uitgestorven straten en lege schappen in de supermarkt. Ook boer Jan Bon, bewoners van het wachtershuisje Rooske en Niels en Myrthe Sier, onze eigen ‘Catherine Deneuve’, namen een exemplaar in ontvangst. 

De burgemeester, Leo Janssen en 4 andere mensen met het boek in hun handen

Nanning Mol,
Burgemeester