4, 5 en 6 mei 2023

Met elkaar herdenken we het beëindigen van de Tweede Wereldoorlog en vieren we dat we sindsdien weer in vrijheid leven. Op deze pagina leest u meer informatie over 4, 5 en 6 mei 2023.

Toespraak dodenherdenking 4 mei 2023 - door burgemeester Nanning Mol
Programma herdenking 4, 5 en 6 mei 2023 in Laren

Donderdag 4 mei

Dit jaar ontvangen wij een speciale gast in Laren, de heer Leonard Vis uit Toronto. De heer Vis was een van de Joodse onderduikers in Villa de Hoeve. Hij wist als 13 jarige jongen te ontsnappen aan de deportatie naar Auschwitz.

18.45 uur Onthulling Stolpersteine monument (de Hein Keverweg 1)

19.20 uur Aanvang stille tocht vanaf de Hein Keverweg 1

19.47 uur Herdenking op de Brink met de toespraak van burgemeester Nanning Mol, een voordracht van de heer Vis en gedichten voorgedragen door leerlingen.

Vrijdag 5 mei

10.00 uur Ontsteken Vrijheidsvuur op de Brink

Zaterdag 6 mei

11.00 uur tot 12.30 uur Militaire karavaan Het Gooi Bevrijd op de Brink. Het konvooi van Het Gooi Bevrijd komt met een groot aantal authentie­ke voertuigen en motoren uit de Tweede Wereldoorlog. Kijk voor meer informatie op de website van Het Gooi Bevrijd

LET OP: Genoemde data en tijden zijn onder voorbehoud en kunnen wijzigen.

Check de meest actuele tijden en eventuele wijzigingen op deze website www.laren.nl/4en5mei

Dodenherdenking Laren 2022  Toespraak Dodenherdenking Laren 2022​​​​​​

Tijdelijke monumenten op de Brink

Komt u ook kijken bij de indrukwekkende tijdelijke monumenten op de Brink? Dit kan van 19 april tot en met 8 mei 2023.

Holocaust monument 

Het tij­delijk Holocaust Monument is een symbolisch eerbetoon aan de Joodse slachtoffers van de Tweede Wereldoorlog. Ook dit jaar kunt u stilstaan bij dit prachtige monument op de Brink.

Herinneringsbomen

Om de slachtoffers een gezicht te geven zijn er herinne­ringsbordjes om de bomen op de Brink bevestigd. Op de bordjes staan de namen van Joden die in Laren verbleven en in de Holocaust werden vermoord. En van niet-Joodse inwo­ners van Laren die als gevolg van de oorlog het leven lieten. 

Voor meer informatie gaat u naar de website: www.herinneringsbomenlaren.nl

Herdenking Monument voor de Joodse kinderen

De herdenking van de moord op de Joodse kinderen en stafleden van de Berg-Stichting vindt plaats op vrijdag 14 april om 15.00 uur op de Langsakker, naast de katholieke begraafplaats, in Laren NH.

Het programma duurt ongeveer een uur, waarin leerlingen van Scholengemeenschap Laar & Berg zelfgemaakte gedichten en muziekstukken zullen laten horen. 
Ook deelt oud-Berg-Stichting bewoonster Femke Roos-Meijer haar herinneringen met ons delen. Aansluitend vindt de traditionele kranslegging plaats en reciteert voorganger Amir Betsalel de Kaddisj.
Er zijn voldoende stoelen beschikbaar voor de belangstellenden.

Voorafgaand schenken leerlingen koffie en thee in de school en kunt u een bezoek brengen aan de door hen gemaakte tentoonstelling ‘Commemorating and Peace'.

De herdenking is ook te volgen via een livestream op de website www.monumentbergstichting.nl

Vlaggenprotocol

Op 4 mei hangen in Nederland de vlaggen halfstok als teken van eerbied en respect voor de oorlogsslachtoffers. Het Nationaal Comité 4 en 5 mei roept alle inwoners op om op 4 mei de gehele dag de vlag halfstok te hangen (van zonsopgang tot zonsondergang). De vlag die gebruikt wordt, is de Nederlandse driekleur zonder wimpel.

Op 5 mei mag de nationale vlag (zonder wimpel) van zonsopkomst tot zonsondergang in de top.

Nederlandse vlag

Meer informatie

Voor meer informatie over 4 en 5 mei gaat u naar de website: www.4en5mei.nl 

En houd ook deze pagina in de gaten voor meer informatie over 4 en 5 mei in Laren. Meer informatie volgt zo spoedig mogelijk.