Herdenking slachtoffers WOII in Laren

In aanloop naar 4 en 5 mei vond in Laren een tweetal activiteiten plaats, rond de dodenherdenking. Op woensdag 20 april was de jaarlijkse herdenking bij het Monument van de Joodse kinderen. En op vrijdag 22 april opende Burgemeester Nanning Mol het Tijdelijk Holocaust Monument en de Herinneringsbomen op de Brink.

Het Monument voor de Joodse Kinderen werd op 20 april 2017 onthuld op het Reitsemaplantsoen. Het herinnert aan het Joodse kindertehuis de Berg-Stichting en de 48 kinderen en 4 stafleden van de Berg-Stichting die in WOII door de nazi’s zijn vermoord. Het herdenkingsprogramma is mede samengesteld door de 120 leerlingen van de 3e klassen van Scholengemeenschap Laar & Berg. Er waren bijdragen van oud-Berg-Stichting bewoner Maurits Cohen, burgemeester Nanning Mol en leerlingen van de school.

Tijdelijk Holocaust Monument en Herinneringsbomen

Op vrijdag 22 april opende Burgemeester Nanning Mol op de Brink het Tijdelijk Holocaust Monument en de Herinneringsbomen. Net als vorig jaar bestaat het Tijdelijk Holocaust Monument uit 750 zakdoeken die aan lijnen tussen de bomen wapperen. Elke zakdoek is een symbolisch eerbetoon en afscheid van de in de WOII vermoorde Joden. Het ontwerp is van Elise Steilberg.

Om de slachtoffers een gezicht te geven, zijn herinneringsbordjes om de bomen bevestigd. Op de bordjes staan de namen van Joden die in Laren verbleven en in de Holocaust werden vermoord én niet-Joodse inwoners van Laren die als gevolg van de oorlog het leven lieten. Behalve de namen bevatten de bordjes ook tekeningen, afbeeldingen, foto’s en indien bekend informatie over de persoon. De bordjes zijn gemaakt door vrijwilligers en kunstenaars. Het initiatief komt van John Timmerman en Elize van der Werf van het comité 4 en 5 mei. Het comité wil de bordjes ieder jaar plaatsen en aanvullen zodra meer namen en informatie boven water komt. Ze moedigen nabestaanden aan om verhalen en documentatie met hen te delen. Op de bordjes staat een QR-code die dit eenvoudig mogelijk maakt. De lijnen met vlaggen en de bordjes blijven tot 5 mei hangen.

Herdenking slachtoffers WOII, in Laren

Herdenking slachtoffers WOII, herinneringsbordjes om boom