Dodenherdenking 2022

Toen dit voorjaar het einde van de pandemie in zicht kwam, leek voor iedereen de zon weer een beetje te gaan schijnen. De gevolgen van de noodzakelijke maatregelen werden steeds duidelijker en prettig was de gedachte dat de maatschappij weer open zou gaan.

De wereld werd echter opgeschrikt met beelden die ons weer heel dichtbij 1940-1945 brachten. De Russische leiders willen oude tijden uit het verleden doen herleven, wat gepaard gaat met de annexatie van een deel van Oekraïne. Dit keer echter met heel veel, niets ontziend, geweld.

Een prachtig land met historische steden werd in puin geschoten, steden achterlatend, zoals wij die kennen na de bombardementen op Rotterdam. Dit onacceptabele geweld leidde tot een grote vluchtelingenstroom in Oost-Europa, welke zich uitbreidde naar West-Europa. We zijn in het hele land koortsachtig bezig om deze stroom in goede banen te leiden. Ook in Laren, en mét succes.

Deze oorlog brengt ons opnieuw tot bezinning en daarom krijgt deze herdenking in 2022 een extra lading. Daarom was ons comité vorig jaar gestart met het project 'Geef onze oorlogsslachtoffers een gezicht' en daar zijn we meer dan in geslaagd. Door de inzet van vele vrijwilligers is dit project te zien op onze Brink. Daar hebben de slachtoffers van de Tweede Wereldoorlog een gezicht gekregen. Maar ook de kinderen en directie van de Bergstichting en de namen van de slachtoffers van de Hoeve, die na een razzia zijn opgepakt en weggevoerd zijn naar de diverse vernietigingskampen zijn daar zichtbaar.

Europa herpakt zichzelf met een gezamenlijke strijd om Oekraïne zo maximaal mogelijk te ondersteunen. Laat onze herdenking een symbolische steun zijn voor Oekraïne en laat die steun voor iedereen voelbaar zijn, opdat dit geweld tot staan gebracht wordt en dat we alle mogelijke hulp verlenen om Oekraïne opnieuw op te bouwen. Een lange weg staat ons te wachten, maar hopelijk zullen alle verantwoordelijke leiders ons door deze wereldcrisis leiden en inspireert de herdenking hen daarbij.

Chris Bogaers, ceremoniemeester Herdenking 4 mei en voorzitter 4/5 mei Comité Laren

Toespraak Herdenking slachtoffers WOII, in Laren